Politiikka

Presidentin talouspuhe jakoi mielipiteet – Orpolla ja Rinteellä täysin eri tulkinnat

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan presidentti Sauli Niinistön valtiopäivien avajaispuheen talousnäkemykset toivat mieleen kuuden vuoden takaisen valtiovarainministeri Niinistön.

– Siinä palattiin kuuden vuoden takaiseen valtionvarainministeriin tai kamreeriin. Se oli hyvin presidentti niinistömäinen kommentti talouteen, Rinne totesi.

Niinistö muistutti talouskurin tärkeydestä ja nosti esiin elvytysajan puheet, joiden mukaan ”kasvu kyllä aikanaan hoitaa velat”.

– Moneen kertaan on koettu, kuinka talouden käänne parempaan nopeasti tuudittaa pitämään sitä uutena normaalina, annettuna asiana tulevaisuuteen, ja elämään sen mukaisen leveästi. Tähän harhaan ei nyt ole varaa. Olemme vasta kohtaamassa ikärakenteen muutoksen kovimmat paineet ja vieläpä valmiiksi velkaisina. On helppo julistaa malttia, mutta erityisesti talouden toimijoiden ja päättäjien kannattaa muistaa, että parhaiten puhuu itse annettu esimerkki, Niinistö sanoi.

”Olin erittäin iloinen hänen kannanotostaan.”

Rinteen mukaan taloudellisesti heikommalle väestönosalle tehdyt leikkaukset täytyisi muuttuneessa tilanteessa korjata.

– Kun talous kasvaa, epäoikeudenmukaiset leikkaukset täytyy korjata. Se tarkoittaa sitä, että kasvu kuuluu kaikille.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sen sijaan ilahtui Niinistön talouspuheista.

– Olin erittäin iloinen hänen kannanotostaan, koska ilmassa on niin paljon sitä, että nyt kun menee hyvin, on niin paljon mistä jakaa. Minusta se viesti siitä, että meidän pitää huolehtia, että velkaantuminen loppuu ja varautua siihen, että tulee huono aika, oli juuri se viesti mitä olen itse pyrkinyt kertomaan. Minusta on hyvä, että tässä tuli hänen tukensa tälle linjalle, Orpo totesi.

– Jos se olisimme tehneet niin kuin opposition viime vuoden lopulla vaati, niin ajatukset velkaantumisen taittamisesta voisi heittää romukoppaan saman tien, Orpo totesi ja viittasi eduskunnassa syksyllä käytyyn budjettikeskusteluun.

”Tämä eriarvoistumiskehitys ja tuloerojen kasvu täytyy saada torjuttua.”

Rinteen mukaan kuka tahansa vuonna 2019 tarttuukaan pääministerin tehtävään, hän joutuu miettimään valtion talouden tasapainottamista. Samalla yhteiskunnan eriarvoistumiskehitykselle täytyy hänen mukaansa tehdä jotakin.

– Kun hallitus on leikannut työttömiltä, lapsiperheiltä, eläkeläisiltä ja opiskelijoilta, nämä leikkaukset täytyy kääntää niin, että kaikki pysyvät mukana ja ihmisten toimeentulo on turvattu. Törmään jatkuvasti eläkeläisiin, jotka kertovat joutuvansa miettimään, ostavatko lääkkeitä vai ruokaa. Tämä eriarvoistumiskehitys ja tuloerojen kasvu täytyy saada torjuttua, Rinne sanoi.

Hän toivoi hallitukselta aktiivista roolia muun muassa kunta-alan käynnissä oleviin työehtosopimusneuvotteluihin. Pöydällä ovat naisvaltaisten alojen lomarahat.

– Lomarahaleikkaukset on hallituksen synnyttämä sotku, joka liittyy kiky-prosessiin. Todella toivon, että hallitus liikkuisi tässä asiassa ja auttaisi ratkaisujen syntymistä kuntapöydässä, jossa näyttäisi nyt olevan aika pattitilanne.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat