Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Presidentin vaimo koki olevansa selvännäkijä – kirja avaa presidenttiemme uskonnollisuutta

Vastavalittu presidentti Risto Ryti perheineen kotona. Vasemmalla lapset Eeva ja Niilo, Risto Ryti ja rouva Gerda Ryti.

Dosentti Ville Jalovaara on kirjoittanut kirjan Myrskyä ja mystiikkaa – Suomen tasavallan presidentit ja kirkko (Kirjapaja 2018), joka kartoittaa presidenttiemme suhdetta kirkkoon. Samalla avautuu presidenttien uskonnollinen sielunmaisema.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kirja on samalla myös hyvä katsaus kirkon ja valtion suhteiden kehittymiseen.

Presidentti Tarja Halonen avaa kirjassa paitsi omaa uskonnollisuuttaan myös Venäjän mahtimiesten ajattelua.

Halosen mukaan pääministeri Dimitri Medvedev ei olisi yhtä uskonnollinen kuin Venäjän presidentti Vladimir Putin. Halonen kertoo kuulleensa myös muilta valtionpäämiehiltä, että Putin on korostanut heille ortodoksisuuttaan.

Halonen arvioikin, että uskonto saattoi olla yksi syy sille, miksi Putin suhtautui niin kielteisesti ortodoksiseen Serbiaan kuuluneen Kosovon itsenäistymiseen vuonna 2008.

Halonen kertoo kantavansa huolta hyvin vanhoillisen uskonnollisuuden vahvistumisesta Itä-Euroopassa.

Kun viime päivinä Suomessa on keskusteltu valtiollisista hautajaisista, Jalovaaran kirjasta ilmenee, että Suomessa kaikki presidentit tekevät suunnitelman omista hautajaisistaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avaa kirjassa sitä, miksi hän toivottaa uudenvuodenpuheessaan kansalle Jumalan siunausta. Hän sanoo haluavansa jakaa sitä arvokkuuden ja levollisuuden tunnetta, minkä hän on itse saanut kokea, kun joku tuntematon ihminen tulee toivottamaan hänelle siunausta.

Myös Martti Ahtisaarella oli käytössä vastaava tapa ja häntä ennen viimeksi Juho Kusti Paasikivellä.

Presidentti Kyösti Kalliota voi Jalovaaran mukaan pitää Suomen poliittisen historian uskonnollisimpana presidenttinä mitä tulee hänen julkisuudessa käyttämiinsä puheenvuoroihin.

Risto Rytin suhde uskonnollisuuteen on mielenkiintoinen. Hänen puolisonsa Gerda Ryti oli tunnettu kiinnostuksestaan aikakauden uskonnollisesta valtavirrasta poikennutta spiritualismia kohtaa. Hän muun muassa koki olevansa selvännäkijä.

Jalovaaran mukaan lähteet eivät anna yksiselitteistä vastausta siihen, kuinka pitkälle presidentti Ryti itse jakoi puolisonsa uskonnollisuuden. Rytin uskonnollisuudesta kertovia suoria lähteitä on vähän. Jalovaara kirjoittaakin, että Gerda Rytin voimakas suuntautuminen teosofiaan on ajoittain melko kritiikittömästi liitetty myös hänen mieheensä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE