Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Presidentti Koivisto on haudattu – kunniavartio paikalla myöhäiseen iltaan

Presidentti Koiviston puoliso Tellervo Koivisto ja hänen tyttärensä Assi Koivisto-Allonen presidentti Koiviston haudalla.

Presidentti Mauno Koivisto on haudattu arvokkain menoin Helsingin Hietaniemen hautausmaalle. Hänet haudattiin sotilaallisin kunnianosoituksin alueelle, johon on aiemmin haudattu muun muassa presidentit Urho Kekkonen ja Risto Ryti.

Ennen hautaan laskua veisattiin virsi Sun haltuus, rakas Isäni. Presidentin leski Tellervo Koivisto laski arkun päälle punaisen ruusun. Hautaan laskun aikana Kaartin soittokunta soitti Porilaisten marssin.

Presidentti Koiviston haudan ympärillä on kunniavartio iltakymmeneen saakka.

Mauno Koivisto kuoli 93-vuotiaana Helsingissä 12. päivänä toukokuuta. Hän oli järjestyksessä Suomen yhdeksäs presidentti vuosina 1982–1994.

Helsingin ydinkeskustassa kiertäneen surusaaton varrella oli liikuttunut tunnelma. Esimerkiksi Presidentinlinnalle oli kerääntynyt runsaasti ihmisiä, ja osa heistä oli silminnähden liikuttuneita, kun Koiviston arkkua kuljettanut auto lipui ohi.

Surusaatto pysähtyi Presidentinlinnalle minuutiksi. Surusaatto ja kunniaosasto pitivät hiljaisen hetken, jonka jälkeen Maa-, Meri- ja Ilmavoimien kunniajoukkueista koostuva osasto suoritti sotilaalliset kunnianosoitukset entisen ylipäällikön tarkastaessa sotilasjoukon viimeisen kerran.

Saattoväkeä oli lisäksi paljon Mannerheimintien varrella, Pohjoisesplanadilla ja Hietaniemen hautausmaalla. Poliisin arvion mukaan yli 30 000 ihmistä seurasi surusaattoa sen reitillä.

Saatto pysähtyi myös Valtioneuvoston linnan ja Suomen Pankin edessä.

Mauno Koiviston ytimekkäät ja analyyttisen terävät, usein myös humoristisen lämpimät tokaisut jäävät osaksi suomalaisuutta.

Siunaustilaisuus Helsingin tuomiokirkossa alkoi Jean Sibeliuksen Surusoiton sävelillä. Arkku oli peitetty Suomen valtiolipulla, ja sen eteen oli aseteltu Koiviston merkittävimmät kunniamerkit. Ensimmäisenä kukkatervehdyksen laski Tellervo Koivisto. Hänen kukkavihossaan oli punaisia ruusuja.

Presidentti Koiviston tytär Assi Koivisto-Allonen ja tämän puoliso Heikki Allonen perheineen laskivat seppeleen Tellervo Koiviston jälkeen. Kukkatervehdyksen laskivat myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä presidentit Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen sekä eduskunnan puhemies Maria Lohela. Hallituksen seppele päätti kirkon kukkatervehdykset.

Siunaustilaisuudessa kuultiin presidentti Niinistön muistopuhe. Niinistö aloitti puheensa sanomalla, että Koivisto on läsnä ajatuksineen, tapoineen, arvoineen ja periaatteineen.

– Pohdiskeleva, fundeeraava tapa lähestyä asioita toi tavallisen kansalaisen lähelle valtiomiestä, lähemmäs kuin Suomen historiassa kenties koskaan aiemmin oli koettu. Mauno Koiviston ytimekkäät ja analyyttisen terävät, usein myös humoristisen lämpimät tokaisut jäävät osaksi suomalaisuutta. Ne kuvastavat ajattelua, periaatteita ja arvoja, jotka yhä vaikuttavat teoissamme ja toiminnassamme, Niinistö sanoi.

Siunaustilaisuuden toimittanut piispa Eero Huovinen nosti siunauspuheensa teemaksi presidentti Koiviston kädet. Hän luonnehti presidentin kookkaita kämmeniä sellaisiksi, jotka jättivät syvät kädenjäljet Suomen historiaan ja olivat samalla rauhan kädet.

Syvä kiintymys, keskinäinen sitoutuneisuus ja kunnioittava rakkaus sävyttivät elämää niin myötä- kuin vastamäissä.

Huovinen nosti puheensa keskiöön myös pitkän avioliiton Tellervo Koiviston kanssa ja perheen tyttären suuren merkityksen läpi vuosikymmenten.

– Syvä kiintymys, keskinäinen sitoutuneisuus ja kunnioittava rakkaus sävyttivät elämää niin myötä- kuin vastamäissä. Tänään tiedämme, että aina kuolemaan asti, Huovinen lausui.

Siunauspuheensa lopuksi Huovinen toivotti Koiviston, vahvakätisen suomalaisen miehen, viimeiselle maalliselle matkalle vanhan rukouksen turvin.

– Sinun käsiisi minä uskon henkeni. Herra, sinä lunastat minut vapaaksi, sinä uskollinen Jumala.

Siunaustilaisuus päättyi Finlandia-hymniin ja Narvan marssiin. Koiviston arkunkantajina kirkossa olivat Puolustusvoimien palveluksessa olevat kenraalit ja amiraalit.

STT–JAANA VAAHTIO, MIMMA LEHTOVAARA

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE