Politiikka

Presidentti Niinistö: ”Euroopan unionin on vahvistettava omaehtoisesti itseään”

Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig

Euroopan unionin on vahvistettava omaehtoisesti itseään, sanoo tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Mikkelin Päämajasymposiumissa puhunut Niinistö sanoi, että useat eri asiat vaikuttavat siihen, että EU:n on vahvistuttava.

Mikkelissä järjestettävä perinteinen Päämajasymposium alkoi tänään. Kymmenettä kertaa järjestettävän tapahtuman teema on tänä vuonna Eurooppa.

– Kun puhutaan tulevaisuudesta, ottaisin ensimmäisenä esille sellaisen tulevaisuuden, joka tulee ulkoa päin kohti Eurooppaa, geopolitiikkaa, joka on huomattavasti voimistunut viime aikoina. Jos katsomme tästä taaksepäin puoli vuotta, valtavan paljon on muuttunut geopolitiikan alueella, Niinistö totesi.

– Puoli vuotta sitten olimme seuraamassa, miten USA:n ja Venäjän suhde kehittyy yllättävän nopeasti. Tänään näemme, että suhde on hajoamassa yllättävänkin nopeasti.

Euroopan unionin tulisi ryhdistäytyä.

Presidentin mukaan niin Venäjältä kuin Kiinastakin on kevään aikana kuulunut viesti: Euroopan unionin tulisi ryhdistäytyä.

Suurimpana muutoksena Niinistö nosti esiin epävarmuuden transatlanttisessa suhteessa.

Presidentti sanoi, että epävarmuutta on paljon. Niinistö kysyi, onko Euroopan unionilla selkeä ja itsenäinen, vaikuttava rooli vai nähdäänkö se pelinappulana.

– Euroopan unionin on vahvistettava omaehtoisesti itseään paljon, jotta emme olisi shakkilaudan sotilas-, vaan kuningatarpuolella.

Niinistö puhui erittäin runsaslukuiselle yleisölle ennen Euroopan tulevaisuutta käsittelevää paneelia.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat