Politiikka

Presidenttiehdokas muistutti itsenäisyyspäivän aaton juhlassa: Suomalaisten vahvuutta on sopimisen kulttuuri ja yhteistyö

Lehtikuva / Mikko Stig
Tuula Haataiselle Suomi ei ole Suomi ilman tasa-arvoa.
Lehtikuva / Mikko Stig
Tuula Haataiselle Suomi ei ole Suomi ilman tasa-arvoa.
Lehtikuva / Mikko Stig
Tuula Haataiselle Suomi ei ole Suomi ilman tasa-arvoa.

SDP:n Helsingin piiri järjesti itsenäisyyspäivän aaton juhlat tiistaina Paasitornin juhlasalissa.

Tilaisuuden juhlapuhujana oli SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen.

– Kunnioitus itsenäisyyspäivää kohtaan kertoo, että tiedämme jokainen etteivät vapaus, itsenäisyys ja tasa-arvo ole itsestäänselvyyksiä, Haatainen sanoi.

Suomalaisten tarina on Haataisen mukaan Suomi-neidon selviytymistarina.

– Maamme itsenäisyyteen on liittynyt myös kipeitä ajanjaksoja. Kun olin valmistunut ensimmäiseen ammattiini sairaanhoitajaksi ja tulin Helsinkiin, sain työpaikan Invalidisäätiön sairaalasta Ruskeasuolta. Mieleeni jäi elävästi potilaaksi tullut veteraani. Hän oli menettänyt sodassa toisen jalkansa. Olin vaihtamassa sidettä hänelle, tämä veteraani kysyi Minkäs ikäinen se tyttö on? Vastasin, että 21-vuotias. Jaa, mies sanoi, piti tauon ja katsoi minua silmiin. Sinun ikäisenäsi minä menetin rintamalla tämän jalkani.

– Sillä hetkellä sota tuli todelliseksi minulle. Lähisuvussani oli toki ollut sodankäyneitä miehiä, mutta tämän veteraanin katse ja rauhallinen toteamus iästäni ja omasta kokemuksestaan toi sodan lähelle, jatkoi Haatainen.

Suomen satavuotisen itsenäisyyden kertomus on ainutlaatuinen.

Haatainen sanoi, että suomalaisten vahvuutta on sopimisen kulttuuri ja yhteistyö. Sadan vuoden aikana olemme nousseet kehitysmaan tasolta maailman kärkimaihin monellakin mittarilla luettuna, hän muistutti.

– Tämä on suomalaisten vahvuutta, joka on noteerattu maailmallakin. Tässä toimimme esimerkkinä muille: miehet ja naiset on otettava mukaan konfliktien ratkaisuihin ja päätöksentekoon, sekä yhtä lailla jälleenrakentamiseen. Tästä suomalaisilla on vahvaa näyttöä. Tähän perustuu meidän hieno vientituotteemme konfliktien ratkaisuissa.

Nyt elävät nuoret sukupolvet tarvitsevat oman tarinansa Suomesta, joka yhdistää vaikeina aikoina.

Haataisen mukaan puolustamisen arvoista yhteiskuntaa tulee vaalia ja rakentaa huolella.

– Yhtenäinen ja eheä yhteiskunta on myös vahvempi ulkopuolelta tulevia uhkia vastaan. Nyt elävät nuoret sukupolvet tarvitsevat oman tarinansa Suomesta, joka yhdistää vaikeina aikoina.

Suomi ei ole Suomi ilman tasa-arvoa, Haatainen muistutti.

– Voimme olla ylpeitä siitä, että olemme ajaneet läpi kaikille lapsille maksuttoman peruskoulun ja muut hyvinvointipalvelut. Se ei ole tullut itsestään, vaan kovan poliittisen väännön kautta. Nämä eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Haatainen sanoi myös, että hyvän elämän edellytykset päätetään tänään, tässä ja nyt.

– Suomen satavuotisen itsenäisyyden kertomus on ainutlaatuinen. Tänään meillä on hyvä syy iloita siitä yhdessä, tillsammans, together, hän toivotti kaikille salissa oikein hyvää itsenäisyyspäivää ja hauskaa iltaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat