Presidenttiehdokas Tuula Haatainen: Tuleville sukupolville luotava uskoa ja toivoa tulevaisuuteen

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen ja Janne Metsämäki Suomen 100-vuotisjuhlavuoden itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

SDP:n presidenttiehdokas, kansanedustaja Tuula Haatainen sanoo, että 100-vuotiaan Suomen juhliminen Presidentinlinnassa herättää suunnatonta kunnioitusta.

– (Kunnioitusta) erityisesti kaikkia niitä kohtaan, jotka ovat Suomea rakentaneet yhdessä sopien, tällaiseksi moderniksi hyvinvointiyhteiskunnaksi.

– Toivon, että meillä on malttia ja ymmärrystä yhdessä sopien ja yhteistyöllä rakentaa edelleen Suomea ja erityisesti luoda tuleville sukupolville uskoa ja toivoa tulevaisuuteen.

Haatainen oli Linnan juhlissa Paola Suhosen suunnittelemassa mustapohjaisessa puvussa, jossa on kanervankukasta juontuvaa liilaa.

– Se (kanerva) viestittää minulle suomalaista metsää, joka on itselleni tärkeä paikka rauhoittua ja ulkoilla, Haatainen kertoo.

Puvun kuvion nimi on Velvet Lake eli samettijärvi. Haataisen mukaan suunnittelija on kertonut, että se kuvastaa järven jäätymistä.

– Kyse on vaiheesta, jolloin järvi ensimmäisen kerran jäätyy. Sen pintaan tulee riite (ohut jääkuori).

Linnan vastaanotolle Haatainen oli yhdessä puolisonsa Janne Metsämäen kanssa:

Haatainen on kertonut puvustaan tarkemmin Facebookissa:

Sanna Marin: Kunnia-asia juhlia itsenäisyyttä Presidentinlinnassa.

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin kuvailee, että on kunnia-asia juhlia itsenäisyyttä

Presidentinlinnassa, kun Suomi täyttää 100 vuotta. Hän uskoi, että illan keskusteluissa itsenäisyyden historia saa suuren roolin.

Marin kertoo iloitsevansa erityisesti siitä, miten juhlavuosi on näkynyt kansanedustajan työssä. Esimerkiksi hän nostaa kouluvierailut ja kertoo piipahtaneensa hiljattain nokialaisessa koulussa, jossa vierailun teemaksi oli erikseen ehdotettu Suomen 100-vuotisjuhlaa.

Juhla-asukseen Marin valitsi suomalaisen vaatemerkin R/H:n yksinkertaisen mustan iltapuvun. Esikoistaan odottava

Marin sanoo, että puvun valintaan vaikutti ennen kaikkea se, että kasvavan mahan oli mahduttava helman alle.

– Käytännön asiat voittivat pukeutumisessa tällä kertaa. Tärkeintä oli, että puku varmasti mahtuu näin kahdeksannella raskauskuulla päälle ja se on mukava, Marin kertoo.

Marin saapui juhliin yhdessä puolisonsa Markus Räikkösen kanssa.

Maarit Feldt-Ranta: ”Miten sykähdyttävää on, että on saanut syntyä ja kasvaa näin hienossa maassa”.

SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta oli Linnan juhlissa ensimmäistä kertaa sinisessä puvussa.

– Varmasti monella muullakin on (sinistä), mutta mielestäni se on omalla tavallaan oodi satavuotiaalle – ja Suomen väri.

Feldt-Ranta kertoo löytäneensä omalta paikkakunnaltaan nuoren suunnittelijan, joka sekä suunnitteli että teki puvun.

Kulunutta 100-vuotisjuhlavuotta kansanedustaja kuvailee aivan erityiseksi.

– (Pitkin vuotta) on paljon ajatellut, miten sykähdyttävää on, että on saanut syntyä ja kasvaa näin hienossa maassa. Tässä on oikeastaan poikkeuksellisen juhlavissa henkisissä tunnelmissa koko vuosi mennyt.

Juhlavuoden huipentuma koitti illalla Presidentinlinnassa.

– On valtava kunnia saada juhlia Suomen itsenäisyyttä 100-vuotiaan maan Linnan juhlissa.

Keskustelua aiheesta

Suomalaiset ovat keränneet jo 40 000€ silpomisvaarassa oleville kisii-yhteisön tytöille – ”Leikkaukset tehdään silloin, kun tytöt eivät ole koulussa”

Kuva: Meeri Koutaniemi

Suomalaiset ovat keränneet jo yli 40 000 euroa silpomisvaarassa oleville Kenian kisii-yhteisön tytöille, kun tavoitteena on 50 000 euroa. Tytöt turvaan -joulukeräys on osa suomalaisen kehitystyöjärjestö Solidaarisuuden Silpomaton-kampanjaa.

Järjestön mukaan suomalaiset lahjoittajat ovat näytelleet kisii-yhteisössä tärkeää roolia jo vuoden 2016 alusta alkaen. Ilman heitä Solidaarisuuden silpomisen vastainen työ Kenian Kisiissä ei olisi mahdollista. Varoja silpomisen vastaiseen työhön kerätään Silpomaton-kampanjassa läpi vuoden. Käytännössä työ tarkoittaa esimerkiksi loma-aikoina järjestettäviä leirejä, joille tytöt pääsevät turvaan silpomisuhan alta.

Solidaarisuus-järjestön tiedotteen mukaan suuri osa sukuelinten silpomisista tehdään joululomalla, koska silloin tytöillä on aikaa toipua leikkauksen aiheuttamista vammoista.

”Vaikka kisii-yhteisöön kuuluvat ovat kristittyjä protestantteja, joulun aikaan liittyvä silpomisuhka ei liity kristilliseen joulunviettoon, vaan siihen, että jouluna tytöt eivät ole koulussa. Lomat ovat kriittistä aikaa”, kertoo Solidaarisuuden tasa-arvoasiantuntija Maria Väkiparta.

”Operaatio vaatii tietenkin myös toipumisaikaa. Siksi leikkaukset tehdään silloin, kun tytöt eivät ole koulussa.”

Keräys käynnistyi 25.11. ja jatkuu 22.12. asti.

Päätoimittaja vaihtuu Iltalehdessä – nykyinen jättää työnsä

Iltalehden päätoimittaja Petri Hakala jättää tehtävänsä ja siirtyy pois yhtiön palveluksesta, kertoo Alma Media. Hakala on toiminut Iltalehden päätoimittajana vuosina 1995–2010 sekä 2014–2017. Hakala on myös työskennellyt Satakunnan Kansan kustantajana ja päätoimittajana.

Iltalehti on käynnistänyt uutispäätoimittajan haun marraskuussa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kaikki keinot käyttöön: Enontekiölle puuhataan seriffiä, joka takaa turvallisuuden

Enontekiön kunta suunnittelee seriffin toimen perustamista, sillä kunnan poliisivirat loppuvat vuodenvaihteessa. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja kertoo tiedotteessa, että kunta käyttää kaikki keinot, jotta poliisi säilyy Enontekiöllä.

Seriffin toimen perustamisen tavoitteena on tiedotteen mukaan taata turvallisuus kunnassa. Seriffi olisi kunnan työntekijä, ja toimi olisi voimassa, kunnes kuntaan saadaan jälleen poliisi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

20 pelastustoimen yksikköä kiisi paikalle – siat selvisivät Isossakyrössä

Pohjanmaalla Isossakyrössä syttyi myöhään tiistaina tulipalo sikalassa, jossa oli syttymishetkellä noin 1 000 sikaa. Palo oli kuitenkin vain hyvin pienellä alueella ja se saatiin sammutettua nopeasti.

Päivystävän palomestarin Ismo Ojalan mukaan palo oli noin puolen neliömetrin kokoisella alueella, ja se oli saanut alkunsa sähkölaitteesta.

Pelastuslaitos sai hälytyksen palosta tiistai-iltana hieman ennen yhtätoista, ja palo sammutettiin jo ennen puoltayötä.

Sikalassa olleet siat selvisivät säikähdyksellä, eikä henkilövahinkojakaan tullut.

Paikalle lähetettiin 20 pelastustoimen yksikköä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Suomalaiset hakivat ahkerasti Mauno Koivistoa vuonna 2017, mutta googlatuin henkilö oli Sauli Niinistö

Kuva: Kari Hulkko

Suomalaiset hakivat tänä vuonna tietoa muun muassa Suomi 100 -teemasta, länsimetrosta ja Katalonian itsenäisyyspyrkimyksistä, selviää hakukonejätti Googlen julkaisemasta listauksesta.

Suhteellisesti eniten henkilöistä tehdyt hakukonehaut lisääntyivät toukokuussa edesmenneen presidentti Mauno Koiviston ja muusikko Alman kohdalla. Suomen googlatuin ihminen tänä vuonna on kuitenkin presidentti Sauli Niinistö.

Kaupallisista tuotteista haetuimmaksi nousivat fidget spinnerit eli sormihyrrät, jotka kasvattivat suosiotaan etenkin nuorison keskuudessa tänä vuonna. Viihdesarjan haetuimmaksi ylsi Tuntematon sotilas.

Googlen mukaan hakukoneelta kysyminen on lisääntynyt. Suomalaiset kysyivät Googlelta muun muassa elämän tarkoituksesta ja länsimetron valmistumisesta. ”Miten tehdä limaa” oli suosituin miten-kysymys.