Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Presidenttiparin pojan kuvan julkaisemisesta on tehty kantelu – näin JSN:n puheenjohtaja kommentoi asiaa

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen.

STT:n kuvaaja kuvasi tiistaina presidentti Sauli Niinistön perhettä, kun he olivat seuraamassa Turussa yleisurheilutapahtumaa. Kuvaan päätyi myös presidenttiparin 4-vuotias poika.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Presidenttipari ei ole pitänyt poikaansa mukana julkisissa esiintymisissään.

– Nämä kuvathan otettiin meidän tietämättämme, saati lupaa kysymättä, tasavallan presidentti Sauli Niinistö on sanonut Iltalehdelle.

Lehdessä Niinistö nostaa esiin Julkisen sanan neuvoston joulukuussa 2014 tekemän periaatelausuman. Siinä annetaan ohjeistukset sääntelyn piirissä olevalle medialle lasten ja alaikäisten esiintymiseen mediassa.

– Voisi olla hyvä, että media keskenään ja Julkisen sanan neuvoston kanssa kävisi asiaa läpi, Niinistö sanoo.

Kuvia ovat julkaisseet muun muassa Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja Iltalehti.

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Eero Hyvönen kertoo Demokraatille, että neuvostolle on tullut perjantaina aamulla yksityishenkilön tekemä kantelu kuvan julkaisemisesta.

Kantelu koskee kuvan julkaisupäätöstä Iltalehdessä. Jos kantelu otetaan käsittelyyn, Hyvösen mukaan harkitaan myös, tutkitaanko kuvan julkaisua myös muiden sen julkaisseiden medioiden osalta.

Kantelussa todetaan Hyvösen mukaan, että presidenttipari on pitänyt johdonmukaisesti poikansa pois julkisuudesta. Siinä vedotaan Journalistin ohjeiden kohtaan 30.

Kohdan mukaan “Julkistakin aineistoa julkaistaessa pitää ottaa huomioon yksityiselämän suoja. Kaikki julkinen ei välttämättä ole julkaistavissa. Erityistä varovaisuutta on noudatettava, kun käsitellään alaikäisiä koskevia asioita.”

Hyvönen kertoo tekevänsä ennen juhannusta päätöksen, otetaanko kantelu koko Julkisen sanan neuvoston käsittelyyn. Hän ei vielä tässä vaiheessa halua ennakoida asiaa.

– Jos otetaan käsittelyyn, sitä käsitellään JSN:n elokuun kokouksessa.

Täysin varmaa ei kuitenkaan ole, että ratkaisupäätös saataisiin tehtyä jo elokuussa.

Nyt Hyvönen tutkii muun muassa, onko vastaavia tilanteita ollut ja onko niissä pitkä vapauttavien päätösten perinne. Tämä voisi vaikuttaa siihen, ettei kantelua otettaisi käsittelyyn. Jos kyseessä on uudenlainen tapaus, jolla ei ole ratkaisuperinnettä, asia viedään neuvoston käsittelyyn, vaikka oletusarvo olisi päätöksen vapauttavuus.

Jos Hyvönen päättää olla viemättä asiaa neuvoston käsittelyyn, kantelija voi tehdä uusintapyynnön kantelun käsittelystä. Tällöin päätöksen tekisi JSN:n kolme varapuheenjohtajaa.

Julkisen sanan neuvosto voi myös itse enemmistöpäätöksellä päättää ottaa kokouksessaan kantelun käsiteltäväksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE