Nyheter

Pride: ”Visst är det politik och visst har alla ansvar”

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Den första Prideparaden och -festen anordnades på lördagen i Stallörsparken i Ekenäs. Pride i Ekenäs blev en glad tillställning och paraden, som gick från ungdomshuset Uncan via torget till Stallörsparken hälsades av många glada tillrop av ”trottoarfolket”. Och regnet började ösa ned först på eftermiddagen.

eeva bjuder på vattenI Stallörsparken höll under festen också de lokala socialdemokraterna ett litet stånd. Med ordförande för Karis-Billnäs socialdemokrater Eva Comét i spetsen utdelades bubbelvatten till törstande deltagare. Hon hade sällskap av Lotta Ekman, Tuula Huuhtanen och Joni Grundström.

Till Stallörsparken guidades publiken av konferencier Fredrika Åkerö – och hälsningstalet hölls av ekenäsbördige museimannen Berndt Arell, numera chef för Nationalmuseum i Stockholm.

– Att finna subkulturer – det är lätt i en storstad. Men i småstäderna, på de mindre orterna krävs det mycket mera mod av människor, sade Berndt Arell som också sade att han är stolt över att man i hans hemstad Ekenäs nu anordnat Pride.

Prideparad i Ekenäs på lördagen.

Prideparad i Ekenäs på lördagen.

– I det Ekenäs jag i tiderna växte upp i hade en manifestation av det här slaget varit omöjlig. Därför är jag så glad över att få vara här idag.

-Pride handlar i grunden om att alla samlas kring värden som jämställdhet, jämlikhet, tillgänglighet och tolerans. För att försvara de värdena behövs alla – inte enbart HBTQ-personerna.

Berndt Arell konstaterade att hotfullheten har ökat i samhället.

– Vi är inte klara med arbetet för jämlikhet och jämställdhet ännu. Därför är jag så stolt över de ungdomar i Ekenäs Högstadieskola som inför Stafettkarnevalen i fjol ville använda regnbågsflaggan under karnevalen. Skolledningen förbjöd användandet av flaggan eftersom man ansåg den som en ”politisk manifestation”.

(En av elevaktivisterna då var Lukas Lundin, aktiv bland de socialdemokratiska unga och i FSD. Eleverna vann kampen då skolans ledning efter den stora uppmärksamhet förbudet fick backade – och eleverna kunde sedan delta med regnbågsflaggorna.)

– Eleverna gjorde rätt och det var bra att skolledningen backade. Politik är ju att försöka förändra saker. Det gjorde de här ungdomarna.

Berndt Arell tog också upp de evangelisk-lutherska biskoparnas beslut nyligen att kyrkan inte ska viga samkönade par.

– Kyrkan vill eller vågar alltså inte, och säger att ”det här inte är kyrkans sak” – men det är det visst! Det här är en fråga som i allra högsta grad berör kyrkan, och där kyrkan måste ta ansvar, sade Berndt Arell.

Foto: Tuula Huuhtanen.

Foto: Tuula Huuhtanen.

Siv Åstrand

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat