Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Prinssi Philip kuoli 99-vuotiaana – traagisen lapsuuden kokenut Edinburghin herttua kutsui itseään maailman kokeneimmaksi laattojen paljastajaksi

Lehtikuva

Prinssi Philip, Edinburghin herttua, on kuollut 99-vuotiaana. Buckinghamin palatsi ilmoitti asiasta perjantaina iltapäivällä Suomen aikaa. Prinssi Philip syntyi Kreikassa Korfulla 10. kesäkuuta 1921. Hän oli alkujaan Kreikan ja Tanskan prinssi vanhempiensa mukaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Prinssi oli naimisissa Britannian kuningattaren Elisabetin kanssa yli 70 vuotta. Pariskunta avioitui sodasta toipuvassa Lontoossa marraskuussa 1947. Kuningatar – tuolloin vielä prinsessa – ihastui salskeaan nuoreen mieheen jo teinityttönä.

Ennen avioitumistaan ja avioliittonsa alkuaikoina prinssi palveli menestyksellisesti laivastossa, myös toisessa maailmansodassa natseja vastaan, ja hänellä oli edessään lupaava upseerin ura. Prinssi kuitenkin luopui urastaan niihin aikoihin, kun hänen vaimonsa peri kruunun.

Julkisuudessa arvioitiin useaan otteeseen, että prinssi ei koskaan täysin sopeutunut siihen, että hänen urahaaveensa armeijassa tyrehtyivät kuninkaallisten velvoitteiden vuoksi. Avioliiton myötä prinssi luopui ortodoksisesta uskosta, liittyi anglikaaniseen kirkkoon ja luopui myös oikeudestaan Kreikan ja Tanskan kruunuihin.

Pariskunta sai neljä lasta: kruununprinssi Charlesin, prinsessa Annen sekä prinssit Andrew ja Edward.

Tuhansittain edustustehtäviä

Hovi ilmoitti keväällä 2017 prinssin luopuvan julkisista tehtävistään huolimatta siitä, että hänen kuntoaan yleisesti ottaen pidettiin korkeaan ikään nähden hyvänä. Virallisesti hän jäi eläkkeelle elokuussa 2017.

Lisää aiheesta

Prinssillä oli vielä vuonna 2016 edustustehtäviä 110 päivänä. Kaikkiaan hänen kerrottiin vuosikymmenten aikana hoitaneen yksin yli 20  000 edustustilaisuutta ja pitäneen reilusti yli viisituhatta puhetta. Prinssi kutsuikin itseään maailman kokeneimmaksi laattojen paljastajaksi ja viittasi tällä lukuisiin avajaisiin ja erilaisten muistomerkkien ja vastaavien paljastustilaisuuksiin, joissa hän oli ollut läsnä.

Iäkäs prinssi joutui aika ajoin varotoimena sairaalaan, mutta yleensä hän kotiutui muutamien päivien jälkeen.

Askeleet kuningattaren jäljessä ja äksyt kommentit

Tärkein prinssi Philipin kuninkaallinen velvoite oli puolison tukeminen vuosikymmenten ajan. Aina tämä ei täysin onnistunut, sillä prinssi oli tunnettu myös arvaamattomasta käytöksestään, pisteliäistä ja kummallisista, jopa rasistisina pidetyistä kommenteistaan ja persoonallisesta huumorintajustaan.

Mediassa liikkui aika ajoin myös huhuja prinssin naissuhteista, mutta näille ei koskaan löytynyt vahvistusta. Naissuhteisiin viitattiin myös kuningatar Elisabetin valtakautta käsittelevässä Netflixin The Crown -sarjassa. Sarjan tekijät ovat painottaneet, että kyse on historiallisesta draamasarjasta ja fiktiosta, ei dokumentista.

Prinssi Philipin toisinaan oikukasta käytöstä tulkittiin julkisuudessa myös turhautumisena siitä, että protokollan mukaan prinssiä tärkeämpi oli hänen puolisonsa, ja prinssin osaksi jäi usein kulkea huomion varastavan vaimon perässä tilaisuudesta toiseen.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Prinssin omat mielenkiinnon kohteet liittyivät tieteeseen, teknologiaan sekä teollisuuteen ja ympäristökysymyksiin. Kiinnostuneena muun muassa autoilun päästöistä hän valitsi käyttöönsä myös ympäristöystävällisiä autoja jo silloin, kun autoilun päästöistä ei vielä laajasti keskusteltu.

Osa prinssin hyväntekeväisyyskohteista koski erityisesti nuorisoa ja nuoria aikuisia. Prinssi oli noin 800 järjestön tai yhdistyksen suojelija tai puheenjohtaja.

Talvella 2019 prinssi ilmoitti luopuvansa autoilusta “huolellisen harkinnan jälkeen”, kun hän kolaroi Sandringhamin kartanon läheisyydessä toisen auton kanssa. Tapahtuma herätti runsaasti huomiota ensinnäkin prinssin korkean iän vuoksi ja siksi, ettei hän pahoitellut välittömästi tapahtunutta. Prinssi kertoi kolarin syyksi auringon häikäisyn. Kolarin toinen osapuoli loukkaantui lievästi.

Prinssi oli niin ikään innokas urheilumies ja harrasti muun muassa purjehdusta ja pooloa. Lisäksi hän oli innostunut ilmailusta: hänellä oli aikanaan myös lentolupakirja.

Turvaan appelsiinilaatikossa

Philipin lapsuutta ja nuoruutta varjosti epävakaus: Philip oli vain puolitoistavuotias, kun kuninkaallinen perhe jätti Kreikan. Maan poliittinen tilanne oli tuolloin levoton ja sotaisa, ja silloinen kuningas Konstantin I joutui luopumaan kruunustaan.

Kuninkaallisen perheen turvallisuudesta huolestunut Britannian kuningas Yrjö V määräsi laivaston aluksen pelastamaan Kreikan kuninkaallisia. Philip kannettiin turvaan vauvansängyssä, joka oli kyhätty appelsiinilaatikosta.

Philipin perhe vaihtoi maanpaossa asuinpaikkaa eri maissa, ja hänen vanhempansa erosivat, kun hän oli vielä nuori poika. Prinssin äiti kärsi vakavista mielenterveyden ongelmista ja joutui sairaalahoitoon. Isä muutti avioeron jälkeen Monacon Monte Carloon. Philip varttuikin pääasiassa sukulaistensa hoivissa ja sisäoppilaitoksissa eri puolilla Eurooppaa, kunnes aikanaan liittyi laivastoon.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE