Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Pro ihmettelee elinkeinoelämän ”valttikorttia”: ”Takaamme sinulle kaksi pienipalkkaista työtä, jolla et kykene elämään”

Arja Jokiaho

Ammattiliitto Pron mukaan Venäjän sotatoimet tuovat eteen vihreän siirtymän nopeammin kuin kukaan odotti.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Yritysten edessä olevat odottamattoman nopeat tuotantorakenteiden muutokset ulottuvat koko työssä käyvään väestöön. On tärkeää, että kansainvälisesti arvostettu suomalainen hyvinvointiyhteiskunta huolehtii yritysten lisäksi myös ihmisten selviytymisestä meneillään olevien kriisien yli, liitto toteaa tiedotteessa.

Pro muistuttaa, että vihreä siirtymä jo itsessään edellyttää valtavaa työikäisen väestön koulutustason ja osaamisen kehittämistä.

– Muutosta nopeuttavat Venäjään liittyvät pakotteet enemmän kuin mitä edes julkisesti halutaan kertoa.

Suomalaiset ovat liiton mukaan ilmaisseet harvinaisen yksimielisesti, millä tavalla Suomen turvallisuutta halutaan rakennettavan.

– On tärkeää, että myös kansalaisten turvaa työelämässä ja toimentuloa rakennetaan samanlaisella yksimielisyydellä. Vihreä siirtymä edellyttää oikeudenmukaisuutta onnistuakseen.

Poikkeuksellisen epävarmassa tilanteessa Suomen työelämän ratkaisuja pitää liiton mielestä rakentaa yhdessä sen kohteena olevien työntekijöiden ja heitä edustavien ammattiliittojen kanssa – ei ainoastaan elinkeinoelämän ehdoilla.

– Euroopassa kymmeniä miljoonia ihmisiä joudutaan uudelleen kouluttamaan. Suorittava työntekijätyö tulee vähenemään. Koulutusta vaativa asiantuntijatyö tulee lisääntymään. Tämä on myös Suomen suunta. Vaikka jokainen sukupolvi on osaavampi ja koulutetumpi kuin edellinen, sukupolvien myötä tapahtuva luonnollinen koulutustason muutos ei riitä. Jotta pysymme kilpailussa mukana, jo nyt työelämässä olevia sukupolvia pitää kouluttaa, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen painottaa.

Hyvinvointivaltio tarvitsee lisää koulutettuja osaajia.

Suomessa on vahva sopimisen kulttuuri, jota arvostetaan muualla Euroopassa.

– Tätä sopimisen kulttuuria osa yksityisen sektorin elinkeinoelämän päättäjistä on jo pitkään halunnut romuttaa. Samalla he tulevat romuttaneeksi arvostetun mielikuvan suomalaisista maailman onnellisimpana kansana.

Suomi tarvitsee Malisen mukaan jo tänään ja tulevaisuudessa lisää työvoimaa ja lisää osaamista.

– Nuorten työntekijöiden koulutus on elintärkeä, mutta ikääntyvien koulutus koko työelämän ajan on myös välttämätöntä. Pron tutkimusten mukaan työnantajien maksamien koulutuspäivien määrä ikääntyville vähenee vuosi vuodelta, vaikka niiden määrän pitäisi ehdottomasti lisääntyä.

Pro muistuttaa, että nykyisellä väestöllä elinkeinoelämä ei saa riittävästi työvoimaa, jolla ylläpidetään tuotanto nykyisellään tai sitä kasvatetaan. Hyvinvointivaltio tarvitsee lisää koulutettuja osaajia.

– Onko elinkeinoelämän tulevaisuudenkuva ja valttikortti rekrytoinnissa seuraava: takaamme sinulle kaksi pienipalkkaista työtä, joista saatavalla palkalla et kykene elättämään itseäsi ja läheisiäsi. Houkutteleva tarjousko maailman onnellisimman kansakunnan elinkeinoelämältä, Malinen kysyy.

Ammattiliitto Pron edustajisto kokoontui kevätkokoukseensa Kirkkonummen Majvikissa 13. – 14. toukokuuta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE