Politiikka

Professori: Hallitus ajoi poliittiseen miinaan – ”Lain puolustajilla ei ole juuri argumentteja puolellaan”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Sosiaalipolitiikan professorin Heikki Hiilamon mukaan vuoden alusta voimaan tullut työttömyysturvan aktiivimalli kääntää työttömyysturvan vakuutusluonteeseen kuuluvan todistustaakan päälaelleen. Hiilamo kirjoittaa Etelä-Suomen Sanomien mielipidekirjoituksessaan, että työttömän on aktiivimallissa todistettava, ettei ole pinnari, jos haluaa välttää rangaistuksen.

– Sosiaaliturvassa lähtökohtana on sosiaalisen riskin – lapsen saamisen, sairauden, työkyvyttömyyden, työttömyyden ja korkean iän – vakuuttaminen. Vakuutukseen kuuluu, ettei riskiin joutunutta epäillä lähtökohtaisesti pinnariksi. Sen sijaan järjestelmä toki pyrkii kannustamaan riskin välttämiseen ja riskiajan lyhentämiseen, Hiilamo selventää.

Työttömyysturvan ansioista palkansaajat voivat Hiilamon mukaan asettaa vaatimuksia työpaikkojen laadulle myös silloin, kun työn kysynnästä on puutetta.

Lain puolustajilla ei ole juuri argumentteja puolellaan.

– Voimme myös vaatia valtiolta työllisyyttä edistäviä toimia. Niin kauan kuin palkkatyö on tärkein toimeentulon lähde, on työttömyysturva palkansaajien keskeinen ase työnantajien mielivaltaa ja valtion välinpitämättömyyttä vastaan.

Hiilamo kiittelee aktiivimallia siitä, että se on auttanut nostamaan esiin työttömyysturvan todelliset ongelmat.

– Globaalin talouden aikana työttömyysturva voi houkutella työtöntä odottamaan sellaisen työtehtävän paluuta, jota ei enää koskaan tule – tai työpaikan ilmestymistä alueelle, jolle työpaikkoja ei enää synny.

Hallitus on hänen mukaansa ajanut aktiivimallissa poliittiseen miinaan.

– Tästä kertovat hetkessä kymmeniä tuhansia allekirjoittajia kerännyt kansalaisaloite ja laaja kritiikki. Vaikutelmaa vahvistaa se, ettei lain puolustajilla ole juuri argumentteja puolellaan, Hiilamo kirjoittaa Etelä-Suomen Sanomissa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat