Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Professori: Hallitus olisi voinut arvioida esimerkiksi tartuntatautilain muuttamista tai yöllisiä liikkumisrajoituksia

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Hallituksen esityksessä ei kattavasti pohdittu vähemmän perusoikeuksiin kajoavia vaihtoehtoja liikkumisrajoituksille, ja liikkumisrajoitukset olisivat osuneet myös sinne, missä tartuntoja ei niin paljon synny. Muun muassa näin asiantuntijat sanoivat lausunnoissaan eduskunnan valiokunnille.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Koronapandemiaan lausunnoissaan kantaa ottaneet olivat kuitenkin sitä mieltä, että kontaktit on saatava vähenemään eivätkä nykyiset keinot riitä tautitilanteen ajamiseen alas.

Hallituksen esitys liikkumisen rajoittamisesta vedettiin aiemmin tällä viikolla pois eduskunnasta, sillä perustuslakivaliokunta katsoi sen sisältävän runsaasti perustuslaillisia ongelmia. Kaikki valiokunnan kuulemat oikeusoppineet eivät kuitenkaan olleet yksimielisiä siitä, kuinka ongelmallinen esitys perustuslain näkökulmasta oli. Suomessa lakiesitysten perustuslainmukaisuudesta arvion tekee kuitenkin perustuslakivaliokunta.

Laki olisi kieltänyt ulkona liikkumisen pääsäännön mukaan kokonaan, mutta pääsäännöstä olisi voinut poiketa useiden poikkeussäännösten perusteella.

“Oikeasuhtaisempi sääntelymalli olisi voinut olla vaikka yölliset liikkumisrajoitukset”

Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen kiinnittää lausunnossaan huomiota siihen, että esityksessä on varsin yleispiirteisesti tarkasteltu sääntelyvaihtoehtoja, jotka puuttuisivat ehdotettua sääntelyä vähemmän perus- ja ihmisoikeuksiin.

–  Tällaisen tarkastelun tarvetta lisää se, että ehdotettava sääntely merkitsee liikkumisvapauden ohella verraten merkittäviä puuttumisia joko välittömästi tai ainakin välillisesti useisiin muihinkin perus- ja ihmisoikeuksiin.

Lisää aiheesta

Myös rikosoikeuden professori Sakari Melander on samoilla linjoilla.

–  Arvioinnin kohteena ovat lähinnä vaihtoehdot nykyisten rajoitustoimien poistamisesta ja nykyisten rajoitustoimien jatkamisesta.

Melander lisää, että kun kyse olisi merkittävästä perusoikeuksiin puuttuvasta lainsäädännöstä, ei ole asianmukaista, että vaihtoehtoja ei kattavasti ja perusteellisesti arvioida.

Melanderin mukaan esityksessä olisi voinut arvioida esimerkiksi tartuntatautilain muuttamista tai yöllisiä liikkumisrajoituksia.

Valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen sanoo, että perustuslain välttämättömyysvaatimuksen kannalta lakiehdotuksen ongelmana on, että rajoitusten piiriin tulee runsaasti toimintaa, joka on koronan leviämisen kannalta vaaratonta tai vaikutuksiltaan marginaalista.

Poliisi voisi olla eri mieltä liikkumisen välttämättömyydestä

Lakiesitys nähtiin ongelmallisena myös rikosoikeudellisen laillisuusperiaatteen näkökulmasta. Periaatteen ytimessä on, että rikoksen tunnusmerkistö on ilmaistava riittävällä täsmällisyydellä, jotta voidaan ennakoida, onko jokin toiminta tai laiminlyönti rangaistavaa.

Melanderin mukaan ehdotettu laki ei kaikilta osin parhaalla mahdollisella tavalla täytä täsmällisyyden vaatimusta ja sisältää joltakin osin tulkinnanvaraista sääntelyä.

Melander kritisoi esimerkiksi sitä, että vakiintuneelle parisuhteelle ei voida löytää ennakoitavaa merkityssisältöä.

–  Lisäksi rangaistavan käyttäytymisen rajaaminen parisuhteen ”vakiintuneisuuden” perusteella on nähdäkseni ongelmallista.

Melanderin mukaan on jopa todennäköistä, että jos ehdotettu laki tulee voimaan, eteen tulee tilanteita, joissa poliisi ja ulkona liikkuva ihminen ovat eri mieltä liikkumisen välttämättömyydestä.

Ojanen katsoo omassa lausunnossaan, että ongelmallisuutta vähentäisi, jos poliisi valvoisi kiellon noudattamista ensisijaisesti neuvoin, kehotuksin ja käskyin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE