Politiikka

Professori löysi maahanmuuttokeskustelun toisen ääripään: ”Ajatuspoliisit”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo sanoo, että maahanmuuttokeskustelussa on tunnistettavissa ääripäät. Hiilamo otti osaa runsaasti kohuaja kieltäytymisiä sisältäneeseen Ylen A2-keskusteluiltaan.

– Ohjelman jälkeisessä keskustelussa sanalta ”ääripää” on haluttu riistää merkitys. Nyt asialla ovat jotkut meistä maahanmuuttajien puolustajista. He kyselevät, missä muka on toinen ääripää. Ihmisoikeuksien tunnustamisessa ei ole tietenkään ääripäitä, mutta maahanmuuttokeskustelussa on tunnistettavissa ääripäät, professori kirjoittaa Terveyden ja hyvinvointilaitoksen THL:n blogissa.

Hiilamon mukaan toisessa laidassa ovat fasismilla, rasismilla ja uusnatsismilla flirttailevat keskustelijat ja toisessa laidassa ajatuspoliisit, jotka pyrkivät moraalisen ylemmyyden tunnossa sanelemaan sen, miten maahanmuutosta ja maahanmuuttajista tulisi keskustella.

– Ajatuspoliisit haluavat viedä julkisen tilan äärioikeistolaisen ideologian lisäksi niiltäkin, jotka eivät osaa tai halua puhua omista kielteisistä maahanmuuttajiin liittyvistä kokemuksistaan heidän hyväksymällään tavalla, hän kuvailee.

Professorin mielestä myös ajatuspoliisien toiminta on toisinaan poliittisesti motivoitunutta.

– He pyrkivät kärjistämään vastustajiensa kokemuksia ja siten herättämään moraalista pahennusta ja mobilisoimaan omia kannattajia. Aito vihapuhe on vakava ongelma. Keskustelu maahanmuutosta on kuitenkin vaikeaa, jos kielteiset kokemukset maahanmuuttajista ja maahanmuutosta leimataan vihapuheeksi ja äärioikeistolaisen ideologian ilmaisuiksi.

Hiilamo katsoo, että hänen mainitsemansa ajatuspoliisit eivät halua tai osaa tunnistaa kokemusten ja ideologioiden välistä eroa.

– Siksi he voivat harkitsemattomuudessaan radikalisoida niitä, joiden kokemus maahanmuuttajista tai ylipäätään globalisaatiosta ja kansainvälisyydestä on syystä tai toisesta kielteinen.

Kansanedustajista muun muassa SDP:n Nasima Razmyar ja Sanna Marin kieltäyvät osallistumasta A2-iltaan, koska ohjelmaan oli kutsuttu Finnish Defence Leaguen edustaja.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat