Politiikka

Professori Teivainen: Katalonian itsemääräämisoikeuden vahvistaminen voi nousta keskusteluun

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

Katalonian itsemäärämisoikeuden vahvistaminen voi nousta Espanjassa uudelleen keskusteluun sunnuntain yhteenottojen jälkeen, arvioi professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta.

Jos tällainen malli etenisi, Katalonian itsehallintoalue voisi säilyä osana Espanjaa mutta saada nykyistä enemmän valtaa suhteessa Espanjan keskushallintoon. Mallin etenemisestä ei kuitenkaan ole varmuutta.

Teivaisen mukaan Espanjan poliisin sunnuntainen voimankäyttö voi johtaa siihen, että ainakin osalla Katalonian asukkaista kritiikki keskushallintoa kohtaan syvenee. Toisaalta Teivainen pitää selvänä, että äänestämistä olisi ollut hankala yrittää estää ilman voimatoimia.

– Aika kovia otteita on nähty. Näyttää siltä, että (Espanjan) poliisi ei kuitenkaan pysty estämään äänestystä kaikkialla, arvioi Teivainen iltakuuden aikaan sunnuntaina.

Espanjan hallituksen ja perustuslakituomioistuimen mukaan Katalonian sunnuntainen itsenäisyyskansanäänestys on laiton.

Teivainen uskoo, että äänestysprosentti sekä paineen alla kyhätyt vaalijärjestelyt ja vaalisalaisuuden toteutuminen voivat saada vielä kritiikkiä. Hänen mukaansa itse vaalin lopputuloksen voi kuitenkin olettaa olevan myönteinen itsenäistymiselle.

– Äänestykseen osallistuu sen kiistanalaisuuden takia enemmän niitä, jotka kannattavat itsenäisyyttä. Olisi siis erittäin yllättävää, jos kyllä-äänet eivät voittaisi, hän sanoi.

Teivaisen mukaan EU:ssa ja Euroopan maissa on ollut haluttomuutta ottaa kantaa Katalonian tilanteeseen, jota on pidetty monissa kommenteissa Espanjan sisäisenä asiana. Riskinä on pidetty muun muassa sitä, että Katalonian kaltaiset itsenäisyyspyrkimykset etenisivät myös muualla Euroopassa.

– EU:sta useimmat kommentit ovat olleet sellaisia, että jos Katalonia tekisi yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen, ei sellaista tultaisi tunnustamaan. Kommentit on kuitenkin haluttu muotoilla tavalla, ettei liikaa suututeta katalaaneja, arvioi Teivainen.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat