Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Professori vaatii kansanedustajaa tilille: “Teosta on videotallenne”

Perustuslakiasiantuntija, professori Martin Scheinin puuttuu Twitterissä perussuomalaisen kansanedustajan Juha Mäenpään sanavalintoihin eduskunnassa.

Demokraatti

Demokraatti

Mäenpää puhui Rinteen hallitusohjelman tiedonantokeskustelussa “vieraslajeista” viitaten sillä ihmisiin.

Mäenpää sanoi, että 2015 syksyllä Suomeen tuli turvapaikanhakijoita sellaisista maista, joissa on erilainen uskonto kuin Suomessa.

– Jos viitsisitte katsoa tuon Seinäjoen arabikevät -dokumentin, se löytyy Yleisradiosta vielä muutaman päivän ajan. Siinä hyvin selkeästi tulee ilmi, kun turvapaikanhakija kertoo, että osa heistä tuli tänne turistiksi, osa raiskaamaan. Tiedän jotain muutakin tuosta dokumentista, mutta kerron nyt vain sen, mitä tässä julkisesti sanon. Täällä hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus. Täällä lukee: ”Tehostetaan vieraslajien torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjuntatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä.” Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa, Mäenpää sanoi täysistunnossa.

– Kansanedustaja Juha Mäenpää (PS) käytti eilen eduskunnan täysistunnossa sanaa “vieraslaji” asiayhteydessä, jossa se selvästi viittasi ihmisryhmään (joko arabeihin tai islaminuskoisiin). Varapuhemies Juho Eerola (PS) ei puuttunut asiaan, vaikka PL 31 § nojalla olisi pitänyt, Scheinin kirjoittaa Twitterissä.

“Kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä. Jos kansanedustaja rikkoo tätä vastaan, puhemies voi huomauttaa asiasta tai kieltää edustajaa jatkamasta puhetta”, perustuslain 31. pykälässä lukee.

Scheinin katsoo, että nyt tulee soveltaa perustuslain 30. pykälää. Sen mukaan “kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen eikä hänen vapauttaan riistää hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden tai asian käsittelyssä noudattamansa menettelyn johdosta, ellei eduskunta ole siihen suostunut päätöksellä, jota vähintään viisi kuudesosaa annetuista äänistä on kannattanut.”

– Teosta on videotallenne ja eduskunnan pöytäkirja. Poliisin tulee antaa asia syyttäjälle rikoslain 11:10 (kiihottaminen kansanryhmää vastaan) nojalla. Syyttäjän tulee hakea eduskunnan suostumusta syytteen nostamiselle, Scheinin vaatii.

Scheinin muistuttaa myös, että kansanedustajalla on laaja sananvapaus ja valtiopäivätoimissa lisäksi parlamentaarinen immuniteetti.

– Kumpikaan ei poista kansanryhmää vastaan kiihottamisen rangaistavuutta. Immuniteetti koskee menettelyä: syyttäjän tulee hakea eduskunnan suostumus syytteen nostamiselle, hän kuitenkin katsoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE