Turva – Hymy

Professori väläyttää alkoholikiistassa porttiteoriaa: ”Myös vahvat viinakset myynnissä kaikenlaisissa kioskeissa”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Mikäli esimerkiksi viinit siirtyisivät myyntiin ruokakauppojen hyllyille maitotölkkien viereen, saattaisivat seuraukset alkoholin monopolimyynnille olla yllättävän radikaaleja, THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä arvelee.

– Jos monopolimyyntiin jäisivät vain väkevät juomat, on selvää, ettei nykyistä myymäläverkostoa voisi ylläpitää. Väkevien alkoholijuomien myyntipisteitä olisi paljon nykyistä harvemmassa. Suomen kaltaisessa varsin vähälukuisessa ja laajassa maassa tämä merkitsisi, että etenkin maaseudulla lähimpään Alkoon voisi olla kohtuuttoman pitkä matka.

Koska Alkon suosio on perustunut hyvään palveluun, tällainen pitkien etäisyyksien takia huonosti palveleva väkevien juomien monopolimyynti johtaisi asiakkaiden tyytymättömyyteen. Tällöin myös politiikkojen tahtotila pitää yllä väkevien monopolimyyntiä saattaisi muuttua nopeallakin tahdilla.

– Tästä saattaisi seurata se, että ennen pitkää myös vahvat viinakset olisivat myynnissä kaikenlaisissa kioskeissa. Tämä taas aiheuttaisi ehdottomasti hallaa kansanterveydelle.

Kyse voi Mäkelän mukaan olla siis eräänlaisesta porttiteoriasta.

– Osa vahvojen oluiden kauppoihin viemistä kannattavista kansanedustajista on avoimesti sanonut näkevänsä tämän vain ensimmäisenä askeleena muutoksen tiellä.

Alkoholilain uudistus on vihdoin siirtymässä lähetekeskusteluun.

Paljon keskustelua herättänyt alkoholilain uudistus on vihdoin siirtymässä lähetekeskusteluun. Valtioneuvosto antoi tänään eduskunnalle hallituksen esityksen alkoholilain kokonaisuudistukseksi. Eduskunnan käsittelyyn laki päätynee ensi viikolla.

Paljon vatuloimista aiheuttaneessa lakiehdotuksessa löydettiin vihdoin konsensus kesäkuun lopulla, kun hallitus kertoi aikovansa esittää kaupoissa myytävien alkoholituotteiden prosenttirajan korotusta 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin.

Samalla hallitusryhmien välillä sovittiin myös siitä, että kaupat saavat myydä myös muita kuin käymällä valmistettuja alkoholijuomia valittuun prosenttirajaan asti.

Prosenttirajan korotus on herättänyt kuitenkin paljon vastustusta etenkin keskustan eduskuntaryhmän sisällä. Eripuraisuuden hallitus yrittää taltuttaa sallimalla kansanedustajien äänestää lain ensimmäisessä, pykäläkohtaisessa käsittelyssä omantuntonsa mukaan.

Lakiesityksen tullessa istuntosaliin kansanedustajat saavat ehdottaa hallituksen esittämään prosenttirajaan muutoksia, ja lopullinen raja määräytyykin äänestyksen tulosten perusteella.

Lain toisessa käsittelyssä hallitusryhmien on kuitenkin tuettava hallituksen esitystä, miksi se ikinä muotoutuukaan.

Mitä vahvempia tuotteita siirtyy kauppojen hyllylle, sitä suuremmiksi haitalliset vaikutukset kansanterveydelle käyvät.

Kun lakiesitystä käsitellään täysistunnossa, on mahdollista, että siellä hallituksen esityksen lisäksi ehdotettaisiin vaikkapa rajan tiputtamista 2 prosenttiin tai nostamista 15 prosenttiin. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa myös viinit voisivat päätyä kauppojen hyllylle.

Demokraatti kysyi THL:n tutkimusprofessori Mäkelältä, mitä eri prosenttirajat tarkoittaisivat kansanterveyden kannalta. Aikaisemmin on muun muassa uutisoitu, että prosenttirajaa nostettaessa 5,5 prosenttiin alkoholinkäytöstäjohtuvat kuolemat saattaisivat nousta vuositasolla noin 150 henkilöllä.

Mäkelä kertoo, että muiden mahdollisten ehdotettavien prosenttirajojen vaikutuksista ei ole mahdollista saada vastaavaa arviota tuosta vain.

Hän kuitenkin toteaa tutkimusten valossa olevan selvää, että mitä vahvempia alkoholituotteita siirtyy rajatusta myynnistä kauppojen hyllylle, sitä suuremmiksi alkoholin haitalliset vaikutukset kansanterveydelle käyvät.

– Mutta valitettavasti tarkkoja arvioita on vaikea antaa ilman erillistä arviointia.

Suomeen palaava Kataisen kabinettipäällikkö: Brexit pakottaa EU-jäsenmaksujen korotukseen

Kuva: LEHTIKUVA / ANNIINA LUOTONEN
EU-komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen kabinettipäällikkö Juho Romakkaniemi siirtyy Keskuskauppakamarin toimitusjohtajaksi maaliskuussa. Kuva otettu Brysselissä 3. tammikuuta.

Suomen pitäisi olla valmis kasvattamaan EU-jäsenmaksuaan, jotta Britannian jättämä aukko saataisiin täytettyä ja rahat riittäisivät uusiin tehtäviin.

Näin vetoaa Keskuskauppakamarin toimitusjohtajana pian aloittava Juho Romakkaniemi (kok.). Hän on työskennellyt viime vuodet suomalaiskomissaarien kabineteissa Euroopan komissiossa.

Romakkaniemen mielestä on selvää, ettei tulevien vuosien budjettiraameja saada kasaan ilman jäsenmaksujen korotusta. EU:n budjetti on nyt suuruudeltaan yksi prosentti EU-maiden yhteenlasketusta bruttokansantuotteesta vuodessa.

Komissiosta on ehdotettu budjetin kasvattamista vähintään noin 1,1 prosenttiin, ja Romakkaniemi toivoo Suomelta tukea ehdotukselle.

– Toivon todella, että hallitus ja eduskunta on käynyt pohdintaa siitä, millä ehdoin kannassa voidaan liikkua.

Nettomaksaja Britannian lähtö jättää EU:n budjettiin tuoreimman arvion mukaan 12–15 miljardin euron vuotuisen aukon. Budjetista vastaavan komissaarin Günther Oettingerin mukaan komissio olisi esittämässä, että puuttuva summa katetaan puoliksi leikkauksilla ja puoliksi uudella rahalla.

Monimutkaisemmaksi yhtälön tekee vielä se, että EU:lle ollaan esittämässä uusia menoja aina maahanmuutosta puolustusyhteistyöhön ja rajavalvontaan. Uudet menot katettaisiin budjettikomissaarin mukaan valtaosin uudella rahalla.

Komissio antaa esityksensä vuosien 2021–2027 budjettiraameista toukokuussa.

Romakkaniemen mukaan nyt on Suomellekin oikea aika yrittää vaikuttaa budjetin valmisteluun.

– EU-komissioon on helppo vaikuttaa, kunhan on vain jotain sanottavaa.

Anniina Luotonen–STT

Ennakkoäänestys päättyy tänään – ääniä annettu jo 1,3 miljoonaa

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Tiistaina on viimeinen mahdollisuus äänestää ennakkoon. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Tänään on viimeinen päivä äänestää ennakkoon. Seuraava mahdollisuus äänestää presidentinvaalissa on ensi sunnuntaina, jolloin vaalihuoneistot ovat avoinna aamuyhdeksästä iltakahdeksaan.

Ennakkoäänestykseen tulee ottaa mukaan kuvallinen henkilötodistus, esimerkiksi ajokortti tai passi.

Ennakkoäänestyspisteitä on muun muassa kauppakeskuksissa ja kirjastoissa. Oikeusministeriön vaalisivustolta löytyvät kaikki ennakkoäänestyspaikat.

Ennakkoon voi äänestää missä päin Suomea tahansa riippumatta asuinkunnasta.

Presidentinvaalien ennakkoäänestyksessä oli maanantaina iltakahdeksaan mennessä annettu yli 234 000 ääntä. Äänestysprosentti oli 29,9 ja ääniä oli kaikkiaan annettu lähes 1,3 miljoonaa.

Viime presidentinvaaleissa vastaavaan aikaan äänestysvilkkaus oli 25,8 prosenttia.

Lähes kaikissa vaalipiireissä äänestysprosentti on jo ylittänyt 30 prosentin rajapyykin. Vain Helsingissä, Uudellamaalla, Vaasassa ja Ahvenanmaalla äänestysinto on ollut vähän vaisumpaa.

”Käymme tilannetta läpi ja kuulemme kentän terveisiä” – SAK:n liittojen johtajat tänään koolla valmistelemassa mielenilmausta työttömien puolesta

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta SAK:n hallituksen kokouksessa Helsingissä 15. tammikuuta. Kokouksessa käsiteltiin työttömyysturvan niin sanottua aktiivimallia.

Palkansaajajärjestö SAK:n liittojen päättäjiä kokoontuu tänään Helsingin Messukeskukseen käsittelemään muun muassa työttömyysturvaan kohdistuvan niin sanotutun ”aktiivimallin” vastaista mielenilmausta.

Mielenilmaus järjestetään Helsingin Senaatintorilla helmikuun 2. päivänä.

Tapaamisessa selviää, miten paljon SAK:n liitoissa on halukkuutta järjestää työnseisauksia mielenilmauspäivänä.

– Liittopäättäjien tapaaminen ei ole päättävä elin, mutta käymme siellä tilannetta läpi ja kuulemme kentän terveisiä. Monet liitot haluavat nähdä, mikä viesti siellä tulee.

– Varmasti siellä kuullaan paljon puheenvuoroja siitä, että tässä pitäisi järeisiin toimiin ryhtyä. Osa jäsenistöstä on sitä mieltä, kertoi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta aiemmin STT:lle.

” Varmasti kuullaan paljon puheenvuoroja siitä, että tässä pitäisi järeisiin toimiin ryhtyä.”

Esimerkiksi Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:n hallitus kokoontuu iltapäivällä heti liittopäättäjien tapaamisen jälkeen pohtimaan omia toimiaan mielenilmauspäivänä. Puheenjohtaja Marko Piiraisen mukaan yksityiskohdista tiedotetaan huomiseen aamupäivään mennessä.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin hallitus on jo päätynyt siihen, ettei se liiton tasolla ryhdy nyt työtaistelua järjestämään. PAMin keskolaisten ammattiosasto päätti kuitenkin perjantaina kokouksessaan vaatia sekä PAMia että SAK:ta julistamaan poliittisen mielenilmauksen poliittiseksi lakoksi.

Myös akavalainen Insinööriliitto kertoi eilen osallistuvansa mielenilmaukseen, vaikka Akava ei keskusjärjestönä siihen osallistu.

Monilla liitoilla on hallintoja koolla tämän kuun lopulla.

Maksaako perheesi liikaa veroja? – Vaihda paikkakuntaa, säästät tuhansia

Maakuntakeskuksista kuluvan vuoden kevein verottaja on Helsinki, joka madalsi kunnallisveroprosenttiaan puoli prosenttiyksikköä. Tämä käy ilmi Veronmaksajain Keskusliiton kunnallisten verojen selvityksestä.

Laskelmassa keskituloinen palkansaajaperhe maksaa Helsingissä kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöveroa yhteensä hieman yli 14 000 euroa. Ankarimmin verottavassa maakuntakeskuksessa Kokkolassa näitä veroja maksetaan jopa runsaat 3 000 euroa enemmän.

Helsingissä asumisen kustannukset ovat kuitenkin maan korkeimpia, ja asumisen hinnalla voi olla jopa verotusta suurempi merkitys lompakolle.

– Helsingissäkin veroista säästyvä osa voi mennä kokonaisuudessaan asumiseen, kertoo selvityksen tekijä Janne Kalluinen.

Kokkolan jälkeen maakuntakeskuksista kirein kunnallinen verotus on Seinäjoella ja Kajaanissa – ja tämä sama kolmikko on pitänyt asemansa vuodesta 2015.

Keveimmin verottavien joukossa Helsinkiä seuraavat Turku ja Tampere, joista kummankin ero pääkaupunkiin on yli tuhat euroa.

– Esimerkiksi Turun kohdalla ero Helsinkiin on kasvanut viime vuodesta jopa 500 euroa. Helsingin ero muihin on kasvanut varsinkin tänä vuonna kunnallisveroprosentin alennuksen takia.

Veronmaksajain selvityksessä on tarkasteltu, millaisen verorasituksen palkansaajat kohtaavat Manner-Suomen kunnissa kuluvana vuonna.

– Keskituloinen palkansaajaperhe voi säästää veroissaan tuhansia euroja vuositasolla asuinpaikastaan riippuen, selvityksessä todetaan.

Jämijärven kunnassa kireintä

Maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla ja ankarinta Keski-Pohjanmaalla. Keskituloisista palkansaajista koostuva perhe maksaa tänä vuonna Keski-Pohjanmaalla noin 2 200 euroa enemmän kunnallisveroa kuin Uudellamaalla.

Kun vertailua tehdään yksittäisten kuntien tasolla, Jämijärvellä Satakunnassa puolisot maksavat tuloistaan eniten tuloveroja, yhteensä vajaat 29 000 euroa.

Ankariin verottajiin lukeutuvat myös eteläpohjalainen Teuva, pohjoispohjalainen Reisjärvi ja lappilainen Pelkosenniemi.

 

Jukka Annala, STT

 

AVAINSANAT

Rahoitusalan sovittelussa vielä paljon neuvoteltavaa

Kuva: Thinkstock

Rahoitusalan työriidan sovittelu jatkuu taas tiistaina. Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan maanantaina edistyttiin sovittelussa, mutta paljon neuvoteltavaa on vielä edessä. Kiistaa on erityisesti viikonlopputyön tekemisen ehdoista, mutta myös palkkaratkaisu ja lukuisat tekstikysymykset ovat Helteen mukaan yhä avoinna.

Rahoitusalalla ei ole tällä hetkellä työnseisausuhkaa. Ammattiliittojen ylityökielto on voimassa.
Palkansaajapuolta edustavat neuvotteluissa Ammattiliitto Pro, Nordean henkilökunnan Nousu ja Ylemmät Toimihenkilöt. Työnantajia edustavat Finanssiala ja Palvelualojen työnantajat. MyösDanske Bankin työehtosopimus on työriidan kohteena.