Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Prolta neljäs lakkovaroitus ict-alalle: ”Meillä on aito tahto saada kohtuullinen sopimus”

Arja Jokiaho

Ammattiliitto Pro jätti tänään neljännen lakkovaroituksen valtakunnansovittelijalle ja Palvelualojen työnantajaliitolle Paltalle, koska ratkaisua ict-alalla ei ole syntynyt.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Pron neuvottelijoilla on aito tahto saada ict-alalle kohtuullinen ja erityisesti alan pienipalkkaisimpien ostovoimaa tukeva työehtosopimus. Näyttää siltä, että tämän tahtomme ja osaamisemme kanssa olemme sovittelussa yksin, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa tiedotteessa.

Jo neljättä viikkoa jatkuvaa Ict-alan lakkoa on tällä viikolla soviteltu lyhyesti kaksi kertaa. Seuraavaa sovittelutapaamista ei ole sovittu.

– Keskeinen ongelma on se, ettei työnantajaliitto Palta halua antaa olennaista, neuvottelua edistävää tietoa eri tavoitteiden kustannusvaikutuksista alalla. Ict-alan ja työehtosopimuksen tuntemuksessa on myös työnantajapuolen neuvottelijoilla parantamisen varaa, Malinen sanoo.

Jos sovittelussa ei saada tuloksia, neljäs kahden viikon lakko toteutetaan ajalla 6.-19. kesäkuuta.

Lakko koskee kaikkia teleoperaattoreita, verkonrakennusyhtiöitä ja niiden alihankkijayrityksiä, joissa noudatetaan Pron ja Paltan välistä työehtosopimusta. Sopimuksen piirissä on noin 12 000 toimihenkilöä ja asiantuntijaa.  Alan työehtosopimusneuvotteluja on käyty joulukuusta 2021 lähtien. Sopimus päättyi 28. helmikuuta.

Palta puolestaan ihmettelee Pron ratkaisuhaluttomuutta, jota sen mielestä uusi lakkoilmoitus alleviivaa.

– Vaikuttaa siltä, että Pro hyödyntää työtaistelua omien järjestöpoliittisten tavoitteidensa ajamiseen ja jäsenkampanjointiin. Pro on julkisuuteen viestinyt muun muassa jäsenmääränsä kasvusta, yhteisistä lakkolounaista ja -aamiaisista ja muusta yhteisestä toiminnasta. Kepeä suhtautuminen viestittää, että Prolla ei ole halua tai kiirettä edistää sovintoa, Paltan työmarkkinajohtaja Minna Ääri sanoo tiedotteessa.

Kiistan ratkeaminen ei ole hänen mukaansa työnantajapuolesta kiinni.

Uutista päivitetty Paltalla

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE