Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Promootio on pönötystä ja hassuttelua

Seppelepäinen yleinen seppeleensitoja on perinteisesti tiedekunnan jonkun professorin tytär tai poika. Tämä on kunnianosoitus sekä professorille että hänen lapselleen. Yleinen seppeleensitoja symboloi nuoruutta ja kevättä. Alunperin yleinen seppeleensitoja solmi parittomien seppeleet, mutta nykyään avecittomia on niin paljon, että toimikunta osallistuu seppeleidensitomiseen.

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna Helsingin kaduntallaajat Vanhan ylioppilastalon ja Senaatintorin läheisyydessä ihmettelivät frakkipukuisia ja valkomekkoisia juhlijoita, jotka täyttivät keskustan, kävelivät kulkueissa ja puhuivat patsailla. Kyse oli viiden vuoden välein järjestettävästä valtiotieteellisen tiedekunnan promootiosta.

Promootiossa juhlitaan valmistumista maisteriksi tai tohtoriksi, ja kyseessä on yliopiston suurin juhla. Vanhanaikaisuudesta huolimatta, tai ehkä juuri vanhanaikaisuutensa vuoksi, promootio on suositumpi kuin koskaan.

– Toisia viehättää ajatus sukupolven ketjusta ja perinteiden jatkamisesta, toisia taas promootion omaleimaisuus. Esimerkiksi ylioppilasjuhlat vaihtelevat perheittäin ja kaupungeittain, mutta promootio toteutetaan joka kerta kutakuinkin samalla tavalla, Helsingin yliopiston entinen protokolla-asiantuntija Anton Eskola sanoo.

Promootiossa maisterit ja tohtorit, eli promovendit saavat käyttää akateemisen arvon merkkejä. Valtiotieteellisessä tiedekunnassa nämä ovat maistereille laakerinseppele ja maisterinsormus, tohtoreille taas tohtorinhattu ja miekka. Promootioperinne alkoi Italiasta Bolognan yliopistosta 1100-luvulla, ja Suomen ensimmäinen promootio järjestettiin Turun akatemian filosofisessa tiedekunnassa vuonna 1643. Promootio-sana tulee latinan kielen sanasta “promovere”, liikuttaa tai liikkua eteenpäin.  Promootiota juhlitaan neljä päivää, ja toimikunta valmistelee juhlaa pari vuotta.

Esiseppeleensitojaisissa promootiotoimikunta solmii seppeleet maistereille, jotka tulevat promootioon ilman avecia eli omaa seppeleensitojaa. Seppeleet sidotaan ompelemalla laakerinlehdet yksitellen kiinni karkaasiin, eli seppelemuottiin. Valtiotieteilijäkin joutuu siis oikeisiin töihin.

Esiseppeleensitojaisissa promootiotoimikunta solmii seppeleet maistereille, jotka tulevat promootioon ilman avecia eli omaa seppeleensitojaa. Seppeleet sidotaan ompelemalla laakerinlehdet yksitellen kiinni karkaasiin, eli seppelemuottiin. Valtiotieteilijäkin joutuu siis oikeisiin töihin. Kuva: Ella Kaverma

Promootion pitäminen tänä vuonna ei ollut itsestäänselvyys. Dekaani pohti pitkään, kannattaako promootiota järjestää koulutusleikkausten ja yliopiston irtisanomisten aikaan,mutta promootio päätettiin pitää alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Vaikeina aikoina tarvitaan yhteisöllisyyttä luovia ja yliopiston historiasta muistuttavia juhlia. Promootiokustannukset katetaan yliopiston rahastoista ja osallistujien kukkaroista.

Kannattaako juhlia tutkintoa, josta ei työllisty varmasti mihinkään?

– Tutkinnon suoritusta on aina järkevää juhlistaa. Iso promootio jättää osallistujiinsa mieleenpainuvamman jäljen kuin omat valmistujaiset. Paras hetki promootiossa koittaa, kun promootioaktissa on ollut tunteja, selkä alkaa olla jumissa ja happi loppuu. Yhtäkkiä Maamme-laulu alkaa, vahtimestari avaa ovet ja juhlasaliin alkaa tulla happea. Promootiossa sattuu ja tapahtuu, ja jokaisen vuosikerran tarinat jäävät kiertämään, Eskola kertoo.

Tarkassa työssä maisteripromovendi Jutta Juvenius.

Tarkassa seppeleensidontatyössä maisteripromovendi Jutta Juvenius. Kuva: Ella Kaverma

Yliopistoista halutaan tehdä tehokkaita innovaatiolaitoksia. Vanhat perinteet eivät näytä päättäjiä kiinnostavan, jos niillä ei tuoteta tuloksia. Eskola ei kuitenkaan usko, että promootioiden viettäminen lopetetaan.

– Promootio järjestetään viimeistään siinä vaiheessa kun maisterit ja tohtorit alkavat sitä vaatia. Jos perinteitä vietetään vain perinteiden takia, ne eivät pysy hengissä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE