Politiikka

PS-edustajat vaativat tiukennuksia: Kaikkien nuorten hakijoiden ikä testattava

Lehtikuva
Kuvassa afganistanilaislapsia pakolaisleirillä.
Lehtikuva
Kuvassa afganistanilaislapsia pakolaisleirillä.
Lehtikuva
Kuvassa afganistanilaislapsia pakolaisleirillä.

Perussuomalaisten kansanedustajat Laura Huhtasaari, Olli Immonen, Leena Meri, Jari Ronkainen, Sami Savio ja Ville Tavio vaativat nuorille turvapaikanhakijoille automaattista ikätestausta.

He eivät ole tyytyväisiä nykyiseen käytäntöön, jonka mukaan ikätesti tehdään vain yksin tulleille turvapaikanhakijoille, joiden kohdalla on syytä epäillä täysi-ikäisyyttä, vaikka hakija itse kertoo olevansa alaikäinen.

– Tällä hetkellä testeihin ohjataan ulkonäön perusteella vain osa hakijoista. Järjestelmässä on valuvika, Ronkainen perustelee.

Immonen on laskenut, että ”niukasti alaikäisten eli 17-vuotiaiksi ilmoittautuvien turvapaikanhakijoiden osuus on hämmästyttävän suuri”.

Testitulokset paljastavat laajamittaisen huijauksen.

Alaikäisiksi luokiteltuja turvapaikanhakijoita sijoitetaan perhekoteihin, jotka ovat erilaisia kuin aikuisten vastaanottokeskukset. PS-edustajat huomauttavat, että ”alaikäiset saavat myös edustajan valtion varoista”.

– Nykyiset olosuhteet kannustavat hakijoita ilmoittamaan ikänsä alakanttiin, Huhtasaari epäilee.

PS-edustajien mukaan viime vuonna noin kaksi kolmasosaa tehdyistä ikätesteistä paljasti alaikäiseksi ilmoittautuneen turvapaikanhakijan olevan todellisuudessa aikuinen.

– Testitulokset paljastavat laajamittaisen huijauksen. Kaikkien nuorten hakijoiden testaaminen olisi tasapuolista ja oikeudenmukaista, Tavio perustelee.

Edustajien mielestä viranomaisilla tulee olla velvollisuus ilmoittaa turvapaikanhakijoista ikätietoja ja muita oleellisia tietoja toisille viranomaisille. He katsovat, että hakijoiden huolellinen tutkiminen maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat