Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

PS:n puheenjohtajaspekulaatiot käynnissä: Tutkija: “Vaikea nähdä, miten Halla-aho haluaisi Soinille pedattuun petiin mennä makaamaan”

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Mari K. Niemi ei yllättynyt isosti Timo Soinin ilmoituksesta olla hakematta jatkoa perussuomalaisten puheenjohtajana.

Sen sijaan Niemi pitää selvänä, että Soinille päätös on ollut vaikea. Onhan Soini tehnyt omassa puolueessaan komean uran ja puoluejohtajuus on ollut iso asia hänelle henkilökohtaisesti.

Niemi pitää Soinin ilmoituksen ajankohtaa fiksuna. Soini on niitä ihmisiä, jotka katsovat politiikan uraa siltä kannalta, millaista historiaa ratkaisuista aikanaan kirjoitetaan. Siksi Soini otti ilmatilan haltuun juuri nyt, ennen kunnallisvaaleja ja miksei presidentinvaalejakin.

Niemi pitää Soinin ilmoitusta tavallaan viimeisenä puheenjohtajan palkintona puolueelleen. Eli kun pitäisi puhua kunnallispolitiikasta, nyt puhutaankin perussuomalaisista ja puolueen henkilövalinnoista.

Niemen mukaan Soini varmisti myös sen, että nyt mahdollista kuntavaalitappiota ei pystytä ainakaan täysin laskemaan pitkäaikaisen puoluejohtajan syyksi.

– Ei päästä vaalien jälkeen sanomaan, että hän väistyi häntä koipien välissä piestynä. Voidaan sanoa, että hän lähti kun puolue on hallituksessa ikään kuin neljän suuren joukossa. Jos taas menestystä vaaleissa tulee, se on hänelle myönteinen asia, Niemi pohtii.

– Todennäköisesti ratkaisuun kuitenkin vaikutti myös haastajilta tullut paine.

Lisää aiheesta

“Miksi hän lähtisi väljähdymmänään omaa brändiään?”

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ja puolustusministeri Jussi Niinistö kertovat piakkoin, lähtevätkö tavoittelemaan Soinin paikkaa. He ovat vahvoja kandidaatteja puolueen uudeksi puheenjohtajaksi.

Mari K. Niemi arvioi, että mikäli europarlamentaarikko Jussi Halla-aho asettuu ehdolle, puheenjohtajavaalista tulee repivä. Halla-aho on sanonut, että hänen ehdolle asettumisensa on hyvin todennäköistä.

Jos näistä henkilöistä Halla-aho tulisi valituksi, se olisi kimurantti paikka maan hallituksen kannalta. Mari K. Niemi toteaa, että hänen olisi vaikea nähdä, että Halla-aholla olisi intressi olla mukana hallituksessa.

Käytännössä siis Halla-ahon johtamat perussuomalaiset jättäisivät hallituksen ja hallitus kaatuisi.

Tutkija muistuttaa, että Halla-aho on nimenomaan kritisoinut sitä, ettei perussuomalaiset erotu ja näyttäydy vaihtoehtona. Lisäksi perussuomalaiset on menettänyt kannatustaan. Niemen onkin vaikea uskoa, että Halla-aho lähtisi kantamaan vastuuta politiikasta, johon hän ei itse usko.

– Hänen brändinsä on oman tien kulkija. Hän on vastalause ajatukselle, että poliitikko kääntää takkinsa ja taipuu kompromisseihin. Miksi hän lähtisi väljähdyttämään omaa brändiään.

– Jos on kritisoinut Soinin toimintaa, on vaikea nähdä, miten Halla-aho haluaisi Soinille pedattuun petiin mennä makaamaan. Jos hän sen tekisi, siinä olisi aika kova selittäminen hänen kannattajilleen.

Hajoaisiko perussuomalaiset?

Niemi muistuttaa, että Halla-aho vetäisi jyrkkää maahanmuuttolinjaa ja että maahanmuutto olisi Halla-aholle ykköskysymys ainoana puoluejohtajana Suomessa. Vaikka puolueella on aiemminkin ollut maahanmuuttoon liittyviä linjauksia, Soini puheenjohtaja on tarttunut aiheeseen harvoin. Tässä mielessä Halla-aho muuttaisi myös perussuomalaisten luonteen puolueena.

Halla-ahon voimakkaiden näkemysten vuoksi muilla hallituspuolueilla olisi vaikeus selittää, miksi he tekisivät yhteistyötä hänen johtamansa perussuomalaisten kanssa.

Niemi arvioikin, että mikäli Halla-aho kisaan lähtisi, tämän tavoitteena ei välttämättä edes olisi seuraavat eduskuntavaalit. Pikemmin toiveena voisi olla kasvattaa perussuomalaisista pidemmällä aikavälillä eurooppalaisten populistipuolueiden ja ruotsidemokraattien kaltainen puolue. Ruotsissa ruotsidemokraatit keikkuvat gallupin toisena ilman muodollista valtaa.

– Tässä skenaariossa olisi ajatuksena työskennellä sen eteen ja odottaa, että Suomessa kansalaismielipide muuttuisi entistä maahanmuuttovastaisemmaksi, esimerkiksi Tanskan tapaan, Mari K. Niemi arvioi.

Kysymyksen, hajoaisiko perussuomalaiset puolueena, jos Halla-ahosta tulisi puheenjohtaja, Niemi toteaa tässä vaiheessa spekuloinnin spekuloimiseksi.

– Varmasti jos johtaja vaihtuisi Halla-ahoon, jonkin verran ihmisiä lähtisi, vaikea sanoa olisivatko kansanedustajia vai mitä. Jonkin verran varmasti tulisi aiemin puolueen jättäneitä takaisinkin.

Terhon valintaa voi perustella “monin tavoin realistisin argumentein”.

Yksi spekuloinnin aihe on myös se, että Halla-aho olisi ikään kuin saanut häädettyä Soinin puheenjohtajavaalista tässä vaiheessa. Tämän jälkeen hän itse ei lopulta asettuisikaan ehdolle ja eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Sampo Terholle avautuisi tie puheenjohtajaksi.

Niemi ei liiemmin tällaista kuviota halua lähteä asiaa arvuuttelemaan.

– Olen tulkinnut, että ei ole mitenkään itsestään selvää, että Terholla olisi halla-aholaisen joukon kannatus. Terho saa myös kritiikkiä siitä, että hän on niin lähellä Soinia, että mikä se muutos olisi. Mutta sitten vasta näkee, kun ehdokkaat astuvat esiin, Niemi sanoo ja lisää sen olevan selvää, että Soinille Halla-aho ei olisi mieluinen ehdokas.

– Terholla on politiikassa yleisesti laajempi hyväksyttävyys, ja hän vaikuttaa viihtyvän Halla-ahoa paremmin mediassakin. Hänen valintaansa voi perustella monin realistisin argumentein, mutta riittäisikö hänen tarjoamansa muutos puolueen nuivalle siivelle? Niemi pohtii.

Tutkija Mari K. Niemen Demokraatille antaman haastattelun jälkeen perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri on tiedottanut tavoittelevansa perussuomalaisten puheenjohtajuutta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE