Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Psykiatristen vuodeosastojen potilasmäärä väheni viime vuonna

ISMO PEKKARINEN / LEHTIKUVA

Psykiatrisen erikoissairaanhoidon potilaiden määrä pysyi viime vuonna lähes ennallaan vuoteen 2020 verrattuna. Viime vuonna hoidettiin yhteensä hieman yli 225  000 potilasta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tuoreessa raportissaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Sen sijaan psykiatrisen vuodeosastohoidon potilaiden ja hoitojaksojen määrä väheni vuodesta 2020 vuoteen 2021 verrattuna.

Vuodeosastolla hoidettiin viime vuonna hieman yli 22  000 potilasta. Lyhyiden, viikon kestävien hoitojaksojen osuus kaikista hoitojaksoista kasvoi, kun taas yli kaksi viikkoa kestäneiden hoitojaksojen osuus laski.

Teini-ikäisten ja nuorten aikuisten ikäryhmissä naisilla on enemmän vuodeosaston hoitojaksoja kuin miehillä. 13-24-vuotiailla naisilla vuodeosastohoidon tyypillisiä syitä ovat masennus ja ahdistuneisuushäiriöt.

Pojilla on tyttöjä enemmän lapsuusiän häiriöitä, kuten autismin kirjon sekä aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöitä ja käytöshäiriöitä.

TYÖIKÄISIÄ miehiä on vuodeosastohoidossa enemmän kuin naisia. Tämä johtuu siitä, että miehet sairastuvat naisia enemmän vaikeisiin psykoottisiin häiriöihin, jotka ovat yleinen syy vuodeosastohoidoissa.

Miesten osuus vuodeosastolla hoidetuista potilaista on 45 prosenttia.

Naisia on enemmän avohoidossa, sillä naisten yleisimmät psykiatriset sairaudet ovat tavallisesti avohoidossa hoidettavia masennus- ja ahdistuneisuushäiriöitä.

THL:n raportissa tarkastellaan vain psykiatrista erikoissairaanhoitoa eikä mielenterveyspalveluja kokonaisuutena. Perusterveydenhuollon mielenterveystyö ei sisälly tähän raporttiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE