Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Psykologiliiton terveiset hallitukselle – “Merkittävä heikennys mielenterveyspalveluihin”

iStock

Hallituksen kehysriihessä tekemät päätökset mittavista säästötoimista sosiaali- ja terveyspalveluihin osuvat myös mielenterveyspalveluihin, toteaa Suomen Psykologiliitto. Hoitotakuun heikentäminen vaikeuttaa liiton mukaan myös pääsyä perustason mielenterveyspalveluihin.

Demokraatti

Demokraatti

Hoitotakuu on hallituksen kehysriihessä tekemän linjauksen mukaan muuttumassa 14 vuorokaudesta jopa kolmeen kuukauteen.

Psykologiliitto pitää muutosta tiedotteessaan merkittävänä heikennyksenä mielenterveyspalveluihin. Aiemmin hallitus on korostanut sosiaali- ja terveyspalveluissa painopisteen siirtämistä perustason palveluihin, mutta kehysriihen päätökset vievät liiton mukaan täysin päinvastaiseen suuntaan ja paine erikoissairaanhoidossa tulee kasvamaan.

– Hyvinvointialueiden rahoitustilanne on tällä hetkellä erittäin vaikea ja kehysriihen päätökset vaikeuttavat tätä entisestään. Päätökset eivät lisää luottamusta siihen, että perusterveydenhuollon vahvistaminen onnistuu mielenterveyspalvelujen osalta, Psykologiliiton puheenjohtaja Jari Lipsanen sanoo.

– Mielenterveyden ongelmien hoidossa kolme kuukautta on todella pitkä aika. Ongelmat eivät valitettavasti odottelemalla yleensä helpotu, vaan monimutkaistuvat, Psykologiliiton ammatti- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Vera Gergov sanoo.

– Tilanne kolmen kuukauden päästä voikin olla se, että perustasolla ei enää pystytä riitävää tukea tarjoamaan, vaan apua joutuu jonottamaan jo nyt kuormittuneesta erikoissairaanhoidosta. Tämä tulee lisäämään paitsi kustannuksia myös inhimillistä kärsimystä.

LEIKKAUS hoitotakuusta voi psykologiliiton mukaan vaikuttaa merkittävästi myös hallitusohjelmaan kirjattuun lasten ja nuorten terapiatakuun toimivuuteen. Mikäli terapiatakuu sisältäisi ainoastaan hoidon, mutta ei hoidon tarpeen arviointia, voi viive arviointiin pääsyssä vesittää takuun keskeisen tavoitteen hoidon nopeasta aloittamisesta.

Hoitotakuun heikentäminen haastaa myös terveydenhuollon ammattihenkilöiden ammattietiikkaa ja siten heikentää osaltaan terveydenhoitoalan pitovoimaa mielenterveyspalveluissa. Hoitotakuun heikennys on liiton mukaan omiaan lisäämään myös mielenterveyspalvelujen alueellista eriarvoisuutta, joka jo nykyisellään on merkittävä.

Psykologiliitto kiittelee kehysriihessä päätettyä pientä, viiden miljoonan euron lisärahoitusta, joka kohdistetaan muun muassa mielenterveyden chat-palveluihin. Myös suunniteltua nopeammin tehtävä opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalveluista tehtävä selvitys on liiton mukaan myönteinen asia, samoin viiden miljoonan kertapanostus koulukiusaamisen ehkäisemiseen.

Sosiaaliturvan leikkaukset vaikuttavat liiton mukaan vääjäämättä myös mielenterveyteen ja lyhyen tähtäimen säästö voi tulevaisuudessa lisätä kustannuksia.

Psykologiliitto kiinnittää erityisesti huomiota opiskelijoiden jaksamiseen tilanteessa, jossa heihin kohdistuu toistuvia leikkauksia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE