Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

PT varoittaa: ”Näin käy, jos hallitus leikkaa rajusti”

Kari Hulkko
Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas varoittaa liian suurien leikkausten vaikutuksista talouskasvun mahdollisuuteen.

Hallitusneuvottelija Juha Sipilä (kesk.) kaavailee noin kuuden miljardin euron leikkauksia tälle vaalikaudelle. Lisäksi pitkällä aikavälillä vaikuttavia rakenteellisia uudistuksia on määrä tehdä niin, että niiden vaikutus vastaa noin kahta prosenttia kokonaistuotannosta eli noin neljää miljardia euroa.

Marja Luumi

Palkansaajien tutkimuslaitos varoittelee liian suurien leikkausten seurauksista.

– Kahden miljardin sopeutustoimet jo ensimmäisenä vuotena merkitsisivät konkreettisesti sitä, että työttömien määrä nousisi reilun 20 000 ihmisen verran, PT:n johtaja Seija Ilmakunnas kuvailee.

Hänen mielestään valtiovarainministeriö on omissa laskelmissaan arvioinut hieman alakanttiin sen, miten leikkaukset vaikuttavat talouskasvuun.

– Kasvu on sen verran heikkoa, että lisäleikkausten kanssa pitäisi olla varovainen, Ilmakunnas huomauttaa.

EU on ennustanut ennustanut ensi vuodelle yhden prosentin talouskasvua. EU-komissio puolestaan on laskenut, että Suomen kasvunäkymät ovat peräti koko EU-alueen heikoimmat.

Hallituksen ei kannata katkaista kuluttajaluottamuksen hyvää virettä.

Heikko talouskasvu yhdistettynä suuriin leikkauksiin on Palkansaajien tutkimuslaitoksen mielestä huono yhtälö. Ilmakunnas on laskenut, mitä kaavaillut kahden miljardin sopeutustoimet aiheuttaisivat. Bruttokansantuote hupenisi noin yhdellä prosenttiyksiköllä.

– Jos ynnäämme leikkausten vaikutukset EU-komission ennusteen kanssa, päädymme nollaan. Talous ei kasva lainkaan.

Ilmakunnas ihmettelee sitä, että ennen vaaleja puolueet eivät leikkauslistoja esitellessään tuoneet esille millään lailla sitä, kuinka nämä esitykset söisivät talouskasvun oraita. Se olisi ollut paikallaan.

Epävarmuus leimaa tämänkin vaalikauden alkua, kun työllisyysluvutkaan eivät ole kohentuneet odotetusti. Ilmakunnas pitää kuitenkin suorastaan hämmästyttävänä, että kuluttajien luottamus omaan pärjäämiseensä on piristynyt.

– Eipä olisi voinut kuvitella etukäteen, että kotitalouksien ostovoima kohentuu näin hyvin hitaan inflaation ansiosta. Se näyttäytyy sitten kuluttajien luottamuksen nousuna.

Ilmakunnas lähettää terveisensä hallitusneuvottelupöytään:

– Hallituksen ei kannattaisi katkaista tätä kuluttajaluottamuksen hyvää virettä äärileikkauksilla, hän vetoaa.

Jutun alkuosaa on täsmennetty: … Sipilä kaavailee noin kuuden (aiemmin kymmenen) miljardin euron leikkauksia tälle vaalikaudelle. Lisäksi pitkällä aikavälillä vaikuttavia rakenteellisia uudistuksia on määrä tehdä niin, että niiden vaikutus vastaa noin kahta prosenttia kokonaistuotannosta eli noin neljää miljardia euroa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE