Ulkomaat

Puerto Ricon inhimillinen hätä kasvaa – ruokaa, vettä ja polttoainetta puuttuu

AFP PHOTO Ricardo Arduengo
Tällaista jälkeä teki melkein viiden kategorian myrsky Puerto Ricossa.
AFP PHOTO Ricardo Arduengo
Tällaista jälkeä teki melkein viiden kategorian myrsky Puerto Ricossa.
AFP PHOTO Ricardo Arduengo
Tällaista jälkeä teki melkein viiden kategorian myrsky Puerto Ricossa.

Maria-hurrikaanin viikko sitten runtelemassa Yhdysvaltain Puerto Ricossa on huutava pula muun muassa juomakelpoisesta vedestä. Puolustusministeriön mukaan lähes puolella saaren asukkaista ei ole saatavilla juomavettä.

Saaren kuvernöörin Ricardo Rossellon mukaan arviolta 97 prosenttia saaren asukkaista on edelleen myös ilman sähköjä.

– Tällä hetkellä olemme hätätilassa. Painopiste ei välttämättä ole sähköjen palauttamisessa. Sähköverkkomme on tuhoutunut ja meidän täytyy rakentaa se uudestaan. Sitä ei tehdä muutamassa päivässä, Rossello sanoi keskiviikkona.
Hänen mukaansa viranomaiset tekevät tällä hetkellä töitä saadakseen ruokaa, vettä ja polttoainetta kaikkialle saarelle.
Puerto Ricon tilanteesta uutisoivat CNN ja NBC News.

Lastensairaalaan sai kipeästi tarvitsemansa polttoaineen

Yhdysvaltain armeija toimitti keskiviikkona polttoainetta San Juanissa sijaitsevaan lastensairaalaan, jonka potilaita oli hengenvaarassa polttoaineen puutteen takia. CNN:n mukaan keskiviikkona paikalle kuljetettu polttoaine riittää sairaalan kolmen päivän tarpeisiin.

Sairaalan edustaja kertoi tiistaina, että 12 potilaan henki on vaarassa polttoainepulan takia. Vaarassa olevat lapset tarvitsevat jatkuvaa hoitoa hengityskoneissa, joihin saadaan virtaa dieselillä käyvästä generaattorista.

San Juanissa sijaitseva San Jorge -sairaala on suurin lastensairaala Karibialla. Sairaalassa on tällä hetkellä noin 60 potilasta, joita ei ole voitu siirtää pois sairaalasta.

Tähän pitää suhtautua katastrofina

Kuvernööri Rosellon mukaan Maria on todennäköisesti yksi suurimmista hurrikaanikatastrofeista Yhdysvaltain historiassa.

– Tämä on ilman epäilyksen häivääkään katastrofi ja siihen pitää suhtautua siten, ABC News kertoo kuvernöörin sanoneen keskiviikkona.

Kuvernööri vetosi keskiviikkona jälleen Yhdysvaltain kongressiin, jotta se ryhtyisi toimiin Puerto Ricoa kohdanneen tuhon suhteen.

Yhdysvaltain hallintoa on kritisoitu siitä, kuinka Puerto Ricoa on autettu Marian runnottua saarta. Presidentti Donald Trump puolusti aiemmin tällä viikolla hallituksen toimia ja sanoi vierailevansa saarella ensi viikolla. Trump tyrmäsi väitteet siitä, että Puerto Rico ei ole saanut samalla tavalla apua kuin aiempien hurrikaanien runtelemat Floridan ja Teksasin osavaltiot. Tiistaina asiaa kommentoinut Trump myös sanoi ”massiivisten avustustöiden olevan käynnissä”.

STT,  Atlanta/ San Juan

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat