Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Puhemiehellä ei ole mitään roolia arvioida tyyliseikkoja” – Matti Vanhanen kommentoi Mika Niikon Kiina-sidonnaisuuksia

Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) ei pidä kansanedustaja Mika Niikon (ps.) puutteellista sidonnaisuusilmoitusta eduskunnan toimenpiteitä vaativana asiana.

– Minun silmissäni tässä ei ole semmoista mikä eduskuntaa koskisi, Vanhanen sanoo.

Kiinan valtion rahoittama Realmax Group -teknologiakonserni kertoi joulukuussa 2017 investoivansa miljoona euroa toimipisteeseensä Vantaalla. Suomen Kuvalehti kertoi tänään, että ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana toimivalla Niikolla on yritykseen tiedettyä syvempi sidos ja hän on edistänyt yrityksen toimintaa poliitikkona.

Lehden selvityksen mukaan vantaalainen Niikko ja kansanedustaja Ville Vähämäki (ps.) ovat suomalaisyhtiö Realmax Oy:n perustajaosakkaita samoin kuin Suomessa teknologia-alalla työskennellyt Kiinan kansalainen Hang Si.

Niikon mukaan osakkuus kesti vain kuukausia.

Vanhasen mukaan olennaista on, että tiedot ovat nyt käyneet ilmi.

– Mikäli Suomen Kuvalehdessä mainitut tiedot omistusosuuksista pitävät paikkansa, osuus on jäänyt juuri ilmoitusrajan alle ja silloin on toimittu annetun ohjeen mukaisesti, Vanhanen sanoo.

Lehden mukaan Niikko olisi omistanut yrityksestä 20 prosenttia.

Vanhasen mukaan sidonnaisuuksia koskevien ilmoitusten rooli on lähinnä se, että kansanedustajien yhteyksiä voidaan arvioida ulkopuolelta.

– Edustajilla on ilmoitusvelvollisuus esimerkiksi saamistaan yli 400 euron lahjoista ja matkoista, jotta ulkopuolisilla on mahdollisuus katsoa onko kiitollisuuden velkaa syntymässä. Sama koskee omistusosuuksia ja niihin liittyviä sidonnaisuuksia, jotka saattavat värittää kansanedustajan työtä.

“On aivan oikein, että julkinen sana ja äänestäjät voivat tätä toimintaa seurata.”

Vanhasen mukaan on vaikea nähdä, että pienen yhtiön omistusosuudella olisi jokin yhteys lainsäädäntötyöhön. Tosin sidonnaisuusilmoitusten idea on, että niitä noudatetaan.

– En ole kuullut, että ilmoittamatta jättämisestä olisi ketään rangaistu.

Se, olisiko Niikon ollut tyylikkäämpää kertoa omistuksistaan kansanedustajien vienninedistämisfoorumin ja ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan rooleissa, ei Vanhasen mukaan kuulu hänen arvioitavakseen.

– Puhemiehellä ei ole mitään roolia arvioida tyyliseikkoja. Se, että hän on ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja ei muuta tätä asetelmaa. Kaikki Suomen Kuvalehden jutussa mainitut vuosiluvut ovat ajalta ennen kuin hänestä tuli UAV:n puheenjohtaja Hän ei ollut UAV:n jäsen viime kaudella.

Vienninedustamisfoorumi on kansanedustajien vapaaehtoista kerhotoimintaa. Eduskunnassa on yli 50 eri maiden parlamenttien ystävyysryhmää. Foorumi rinnastuu Vanhasen mukaan niihin.

Kansanedustajilla on Vanhasen mukaan laaja vapaus ottaa poliittisia kantoja ja toimia omien tavoitteidensa puolesta. Muun muassa vienninedistämistä saa pitää tärkeänä.

– On aivan oikein, että julkinen sana ja äänestäjät voivat tätä toimintaa seurata. Kysymys ei ole niinkään juridinen vaan poliittinen ja julkiseen arviointiin liittyvä, Vanhanen sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE