Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Puhemiehistössä halua muuttaa eduskunnan työtapoja – myös säännöt kansanedustajien vapautuksista mennevät uusiksi

Kuvassa eduskunnan puhemiehet Mauri Pekkarinen, Paula Risikko (keskellä) ja Tuula Haatainen.

Kansanedustajien vapautukset eduskunnasta ovat puhuttaneet viime viikkoina. SDP:n varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta on vaatinut selvitystä asiasta.

– Tämä on aika kovasti sanottu puhemiesneuvostosta, mutta kaikki mitä minä olen tällä vaalikaudella nähnyt, niin puhemiesneuvosto ei enää ole sellainen elin, joka olisi aktiivisesti ylläpitänyt eduskunnan arvokkuutta. Tosiasiassa puhemiesneuvosto on sallinut, että ilman erityisiä perusteita voi tulla ja mennä. Minusta tässä on kyse myös kansanvallan kunnioittamisesta. Ei eduskunta voi olla pyöröovi, Feldt-Ranta on todennut.

Myös kokoomuksen entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Pertti Salolainen paheksui Ilta-Sanomissa kokoomuspoliitikkojen siirtymistä terveysfirmojen palvelukseen sote-uudistuksen valmistelun aikana.

– Minusta voisi olla hyvä, että tämän vaalikauden aikaan selkeytetään niitä perusteita, joilla täältä voidaan vapautus saada, varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) sanoi Demokraatille jo pari–kolme viikkoa sitten.

Keitään yksittäisiä kansanedustajia Pekkarinen ei lähtenyt moittimaan.

Nyt kansanedustajien vapautuksiin edustajantoimesta ottavat kantaa myös muut puhemiehet.

– Tarkoitus on puhemiesneuvostossa yhdessä arvioida, tarvitseeko sääntöjä tarkentaa ja miltä osin. Tästä keskustelimme viime viikon aamukoulussa ja päädyimme jatkamaan keskustelua vielä kevään aikana, puhemies Paula Risikko (kok.) kertoo.

Lisää aiheesta

Varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) on samoilla linjoilla vapautuksista. Kaikki ei ole kunnossa.

– Selkeämpien pelisääntöjen luominen on paikallaan, ja puhemiesneuvoston pitää käydä kunnolla keskustelu asiasta. Nyt ei ole oikein käsitystä, millä periaatteilla toimitaan, Haatainen sanoo.

Risikko: Kyselytunnit eivät riitä.

Puhemiesten tämänviikkoisessa aamukoulussa oli esillä myös eduskuntatyön kehittäminen. Risikko sanoo, että eduskunnan yhteisille ajankohtaiskeskusteluille on selkeästi tarvetta.

– Kyselytunnit eivät riitä. Pohdimme puhemiehistössä miten voidaan tarpeeseen vastata, hän lupaa.

Tuula Haatainen pitää tärkeänä, että Euroopan unioniin liittyvistä asioista käytäisiin enemmän perustavaa laatua olevaa keskustelua suuressa salissa eikä vain suuressa valiokunnassa.

– On yksi pääministerin ilmoitus järjestetty, mutta se on riittämätön. Kansanedustajien puheaikoja näissä keskusteluissa pitäisi myös miettiä, minuutin puheenvuorot eivät riitä. EU:n legitimiteetin näkökulmasta on tärkeää, että eduskunta, suuri sali pystyy keskustelemaan näistä asioista ja hallitus tuo ilmoituksella tai muilla tavoin keskusteluun asioita, Haatainen sanoo ja perustelee tätä myös sillä, että kansalaisten on saatava tietää, millaista EU-politiikkaa Suomessa tehdään.

Aamukoulussa puhemiehillä oli pohjanaan kahden entisen ministerin Jouni Backmanin ja Liisa Hyssälän raportti Kansanvallan peruskorjaus. Raportissa esitettiin ideoita myös eduskuntatyön kehittämiseksi. Esimerkiksi kansanedustajien pitäisi olla mahdollisuus äänestää etänä. Tuula Haatainen toppuuttelee:

– En ihan etä-äänestämiseen lähtisi, täällä ollaan kuitenkin töissä, se on lähtökohta. Äänestystilanteet eivät ole myöskään aina ihan yksinkertaisia. On monenlaisia esityksiä, pitää olla koko ajan ymmärryksessä mitä tapahtuu. Muutoin uutta teknologia pitäisi hyödyntää eduskunnassa entistä enemmän, hän sanoo.

Haataisella olisi halua avata myös valiokuntien kokouksia nykyistä enemmän. Valiokunnilla on mahdollisuus järjestää aina halutessaan avoimia kuulemisia, joita voi seurata netissä.

Lepomäen ulostulon ajankohta ihmetytti.

Hiljattain tiedustelulakeja käsiteltäessä puhuttivat eritoten eduskuntatyön vaiteliaisuuteen ja salassapitoon liittyvät säädökset. Niiden tulkinnoista on erimielisyyttä puolueiden kesken.

– Asiasta on toki olemassa ohjeita, mutta olen huomannut, että niitä on selkeytettävä ja sitä työtä nyt tehdään apulaispääsihteeri Timo Tuovisen johdolla, Paula Risikko kertoo.

Eräs kiinnostava kysymys on myös eduskunnan tiloissa järjestettävät pikkujoulut. Viime vuonna pikkujouluista syntyi iso kohu, koska ilmeni epäasiallista käytöstä jopa niin, että asioita käsitellään tällä hetkellä poliisissa asti.

– Käyn siitä keskustelut lähiaikoina ryhmien pääsihteerien kanssa. Ainakaan niitä ei järjestetä samanaikaisesti täysistunnon kanssa, Risikko linjaa tässä vaiheessa.

Ennen valintaansa puhemieheksi Paula Risikko toimi sisäministerinä ja oli myös kokoomuksen sote-pääneuvottelijana. Tällä viikolla kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki aiheutti poliittisen myrskyn sote-kannoillaan.

– Itse asioissa ei sinänsä ollut uutta, niitä teemoja on vuosien aikana käsitelty ja parannuksia lakiesityksiin hallituksen toimesta tehty. Sen sijaan ulostulon ajankohta ihmetytti, Risikko kommentoi Lepomäen ulostuloa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE