Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Puhemiehistössä halua muuttaa eduskunnan työtapoja – myös säännöt kansanedustajien vapautuksista mennevät uusiksi

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Kuvassa eduskunnan puhemiehet Mauri Pekkarinen, Paula Risikko (keskellä) ja Tuula Haatainen.

Kansanedustajien vapautukset eduskunnasta ovat puhuttaneet viime viikkoina. SDP:n varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta on vaatinut selvitystä asiasta.

– Tämä on aika kovasti sanottu puhemiesneuvostosta, mutta kaikki mitä minä olen tällä vaalikaudella nähnyt, niin puhemiesneuvosto ei enää ole sellainen elin, joka olisi aktiivisesti ylläpitänyt eduskunnan arvokkuutta. Tosiasiassa puhemiesneuvosto on sallinut, että ilman erityisiä perusteita voi tulla ja mennä. Minusta tässä on kyse myös kansanvallan kunnioittamisesta. Ei eduskunta voi olla pyöröovi, Feldt-Ranta on todennut.

Myös kokoomuksen entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Pertti Salolainen paheksui Ilta-Sanomissa kokoomuspoliitikkojen siirtymistä terveysfirmojen palvelukseen sote-uudistuksen valmistelun aikana.

– Minusta voisi olla hyvä, että tämän vaalikauden aikaan selkeytetään niitä perusteita, joilla täältä voidaan vapautus saada, varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) sanoi Demokraatille jo pari–kolme viikkoa sitten.

Keitään yksittäisiä kansanedustajia Pekkarinen ei lähtenyt moittimaan.

Nyt kansanedustajien vapautuksiin edustajantoimesta ottavat kantaa myös muut puhemiehet.

– Tarkoitus on puhemiesneuvostossa yhdessä arvioida, tarvitseeko sääntöjä tarkentaa ja miltä osin. Tästä keskustelimme viime viikon aamukoulussa ja päädyimme jatkamaan keskustelua vielä kevään aikana, puhemies Paula Risikko (kok.) kertoo.

Varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) on samoilla linjoilla vapautuksista. Kaikki ei ole kunnossa.

– Selkeämpien pelisääntöjen luominen on paikallaan, ja puhemiesneuvoston pitää käydä kunnolla keskustelu asiasta. Nyt ei ole oikein käsitystä, millä periaatteilla toimitaan, Haatainen sanoo.

Risikko: Kyselytunnit eivät riitä.

Puhemiesten tämänviikkoisessa aamukoulussa oli esillä myös eduskuntatyön kehittäminen. Risikko sanoo, että eduskunnan yhteisille ajankohtaiskeskusteluille on selkeästi tarvetta.

– Kyselytunnit eivät riitä. Pohdimme puhemiehistössä miten voidaan tarpeeseen vastata, hän lupaa.

Tuula Haatainen pitää tärkeänä, että Euroopan unioniin liittyvistä asioista käytäisiin enemmän perustavaa laatua olevaa keskustelua suuressa salissa eikä vain suuressa valiokunnassa.

– On yksi pääministerin ilmoitus järjestetty, mutta se on riittämätön. Kansanedustajien puheaikoja näissä keskusteluissa pitäisi myös miettiä, minuutin puheenvuorot eivät riitä. EU:n legitimiteetin näkökulmasta on tärkeää, että eduskunta, suuri sali pystyy keskustelemaan näistä asioista ja hallitus tuo ilmoituksella tai muilla tavoin keskusteluun asioita, Haatainen sanoo ja perustelee tätä myös sillä, että kansalaisten on saatava tietää, millaista EU-politiikkaa Suomessa tehdään.

Aamukoulussa puhemiehillä oli pohjanaan kahden entisen ministerin Jouni Backmanin ja Liisa Hyssälän raportti Kansanvallan peruskorjaus. Raportissa esitettiin ideoita myös eduskuntatyön kehittämiseksi. Esimerkiksi kansanedustajien pitäisi olla mahdollisuus äänestää etänä. Tuula Haatainen toppuuttelee:

– En ihan etä-äänestämiseen lähtisi, täällä ollaan kuitenkin töissä, se on lähtökohta. Äänestystilanteet eivät ole myöskään aina ihan yksinkertaisia. On monenlaisia esityksiä, pitää olla koko ajan ymmärryksessä mitä tapahtuu. Muutoin uutta teknologia pitäisi hyödyntää eduskunnassa entistä enemmän, hän sanoo.

Haataisella olisi halua avata myös valiokuntien kokouksia nykyistä enemmän. Valiokunnilla on mahdollisuus järjestää aina halutessaan avoimia kuulemisia, joita voi seurata netissä.

Lepomäen ulostulon ajankohta ihmetytti.

Hiljattain tiedustelulakeja käsiteltäessä puhuttivat eritoten eduskuntatyön vaiteliaisuuteen ja salassapitoon liittyvät säädökset. Niiden tulkinnoista on erimielisyyttä puolueiden kesken.

– Asiasta on toki olemassa ohjeita, mutta olen huomannut, että niitä on selkeytettävä ja sitä työtä nyt tehdään apulaispääsihteeri Timo Tuovisen johdolla, Paula Risikko kertoo.

Eräs kiinnostava kysymys on myös eduskunnan tiloissa järjestettävät pikkujoulut. Viime vuonna pikkujouluista syntyi iso kohu, koska ilmeni epäasiallista käytöstä jopa niin, että asioita käsitellään tällä hetkellä poliisissa asti.

– Käyn siitä keskustelut lähiaikoina ryhmien pääsihteerien kanssa. Ainakaan niitä ei järjestetä samanaikaisesti täysistunnon kanssa, Risikko linjaa tässä vaiheessa.

Ennen valintaansa puhemieheksi Paula Risikko toimi sisäministerinä ja oli myös kokoomuksen sote-pääneuvottelijana. Tällä viikolla kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki aiheutti poliittisen myrskyn sote-kannoillaan.

– Itse asioissa ei sinänsä ollut uutta, niitä teemoja on vuosien aikana käsitelty ja parannuksia lakiesityksiin hallituksen toimesta tehty. Sen sijaan ulostulon ajankohta ihmetytti, Risikko kommentoi Lepomäen ulostuloa.

Maan hallitukselta vaaditaan välittömiä toimenpiteitä – tutulla lintulajilla huolestuttava kannanromahdus

Kuva: Pertti Rasp
Punasotka on pulassa. Edessä koiras- ja takana naaraslintu.

Suomen lintuyhdistysten edustajat vaativat BirdLifen kevätkokouksen julkilausumassa Suomen hallitukselta välittömiä toimenpiteitä erittäin uhanalaisen punasotkan pelastamiseksi.

Punasotka on siirrettävä metsästyslaista luonnonsuojelulailla rauhoitetuksi lajiksi. Lisäksi tarvitaan huomattavaa lisäpanostusta Suomen tärkeimpien lintukosteikkojen hoitoon.

Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luonnonvarakeskuksen ja BirdLifen toteuttamien vesilintuseurantojen mukaan punasotka on vähentynyt jopa kymmenesosaan 1990-luvun puolivälistä.

Punasotkan taantumisen syyt löytynevät ensisijaisesti elinympäristöjen heikkenemisestä. Kosteikkojen umpeenkasvu on heikentänyt punasotkan elinolosuhteita ja särkikalojen runsastuminen lisännyt ravintokilpailua. Naurulokkien katoaminen monilta lintuvesiltä lienee lisäksi heikentänyt punasotkan pesimämenestystä, koska sotkat pesivät mielellään lokkiyhdyskuntien suojassa.

Punasotka kuuluu Suomessa edelleen vapaasti metsästettävien riistalintujen joukkoon. Vähenevän lintukannan metsästys ei BirdLifen mukaan ole koskaan kestävää. Vaikka metsästys ei olisikaan vähenemisen tärkein syy, vähenevälle lajille metsästys aiheuttaa tarpeetonta lisäkuolleisuutta. BirdLife vaatii punasotkan rauhoittamista ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta.

Myös monet muut riistavesilintulajit ovat nykyään uhanalaisia. Punasotkan lisäksi tukkasotkan, nokikanan, jouhisorsan, haapanan ja heinätavin metsästystä pitäisi välittömästi rajoittaa. Metsästyskielto on BirdLifen mukaan kuitenkin vain välttämätön ensiapu ja vesilintulajien pesimäkantojen palauttaminen vaatii Suomelta huomattavaa panostusta tärkeimpien kosteikkojen, erityisesti Natura 2000 -verkoston lintuvesien hoitoon.

Punasotka on BirdLife Suomen vuoden lintu 2018. Vuoden lintu -hankkeessa kartoitetaan Suomen punasotkakannan nykyinen koko. Vielä 1990-luvun lopulla kanta arvioitiin 13 000 parin suuruiseksi. Suomen nykykanta on huomattavasti pienempi.

BirdLife Suomen jäsenyhdistysten edustajat kokoontuivat tänään Maarianhaminassa. Kokouksessa laadittiin punasotkan suojelutilanteen parantamista vaativa julkilausuma.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Raju ryöpytys ”Juhlaseminaari-Suomesta”: ”Ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea.”

Kuva: Nora Vilva
Tuomas Kurttila antaa palaa.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ei peittele syvää huolestumistaan siitä, mitä Suomessa on hänen mukaansa tapahtunut ja tapahtumassa tulevien vuosien aikana.

Kurttila avautuu lauantai-iltana Twitter-tilillään jopa poikkeuksellisen synkkänä. Hän toteaa ensin sen, että köyhien lasten määrä kasvussa.

Eikä sekään vielä riitä: nimittäin myös oppimistulokset ovat laskussa, Kurttila parahtaa. Hänen listansa on pitkä. Koulutuksen keskeyttäminen on kasvussa, ja syntyvyys on samalla laskussa.

Ei hyvältä näytä.

Kurttila tiivistää viestinsä.

”Suomen ongelmat ovat syvät ja suunta on nyt totaalisen huono. Surkea. Juhlaseminaari-Suomessa todistellaan tosin aivan muuta – tietämättömyyttä vai tyhmyyttä?”, hän vielä kysyy.

Keskustelua aiheesta

Skinnari ryöpyttää Sipilää johtajuuden puutteesta – ”Julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat”

Kuva: Timo Sparf

SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari arvostelee valtionyhtiö Veikkauksen johtajien palkankorotuksia. Hänen mukaansa valtionyhtiön johdon palkkakehitys herättää ihmetystä aikana, jolloin ihmisten palkkoja ja lomarahoja on leikattu. Asiasta kertoi tänään Taloussanomat.

– Kyllähän Veikkauspomojen suuret palkankorotukset näyttävät todella pahalta. Viime vuosina Sipilän hallitus on heikentänyt suomalaisten toimeentuloa. Julkisen puolen pieni- ja keskipalkkaisilta työntekijöiltä on leikattu palkkoja ja lomarahoja. Ja samaan aikaan valtionyhtiön johto saa 12 %:n korotukset. Tästä on kohtuus ja tolkku kaukana, Skinnari sanoo tiedotteessaan.

Skinnari arvostelee pääministeri Juha Sipilää saamattomuudesta ja johtajuuden puutteesta.

– Pääministeriltä on kuulunut toivotaan toivotaan -puhetta, mutta tekoja ei näy. Pieni- ja keskituloisten palkkoja Sipilä on halunnut leikata, mutta suurituloisille on annettu veronalennuksia ja pelkkä vetoomus leikata palkkojaan. Sipilä on puhunut yhteisistä talkoista, mutta suuripalkkaisia johtajia ne eivät kosketa.

– Johtajuus on hukassa ja se näkyy siinä, että julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan ja valtion monopoliyhtiössä johtajien palkat kasvavat.

Keskustelua aiheesta

”Kokoomuksen pitää katsoa Kehä ykköstä kauemmas” – Orpo vastasi omiensa kritiikkiin

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastasi omiensa kritiikkiin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvaili puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella pitämässään puheessa, että ”viime aikoina on alkanut rynnistys sote-uudistusta vastaan”.

– Uudistuksen vastustajat ja epäilijät ovat havahtuneet siihen, että uudistus on menossa maaliin. Sen pitää mennä maaliin. Sen me olemme suomalaisille luvanneet, hän sanoi.

Puheessaan Orpo painotti omilleen voimakkaasti, että sote- ja maakuntauudistus on nyt vietävä maaliin, vaikka se ei ole täydellinen.

– Kyllä, kustannukset varmasti nousevat alkuvaiheessa. Niin käy, kun ihmiset pääsevät jonoista hoitoon. Tähän kokoomus on valmis. Kun perusterveydenhuolto toimii, pidemmällä aikavälillä saamme hillittyä kulujen kasvun.

Keskeinen tavoite lyhentää hoitotakuun aikoja 

Puheenjohtaja otti kantaa myös oman väen, muun muassa kansanedustaja Elina Lepomäen esittämään kritiikkiin.

– Jotkut omistakin joukoista haluavat sanoa, että ei valinnanvapaus toteudu. Minä vastaan heille, että kyllä toteutuu. Toiset sanovat, että joulukuussa peruutettiin liikaa erikoissairaanhoidon valinnanvapaudessa. Heille vastaukseni on, että ei peruutettu.

Orpo muistutti, että valinnanvapaus erikoistasolla on sidottu hoitotakuuseen, jota kokoomus haluaa lyhentää nykyisestä.

– Olen sitä mieltä, että kuusi kuukauttakin jonossa on liian pitkä aika. Kokoomuksen tavoite on lyhentää hoitotakuun aikoja. Se on yksi keskeisimpiä tavoitteitamme tulevaisuudessa.

Orpo on paljosta kiitollinen kokoomusvaikuttaja Jan Vapaavuorelle, mutta tämän julkinen kritiikki selvästi ärsyttää häntä.

– Maakuntahallintoa vastaan erityisen voimakkaita puheenvuoroja on käyttänyt Helsingin pormestari. En minä siitä ole yllättänyt, että Helsingin pormestari puhuu näin. Kokoomuksen pitää silti niin hallituksessa kuin eduskunnassa katsoa Kehä ykköstä kauemmas, hän sivalsi.

Orpon mukaan helsinkiläisten tai uusimaalaisten palvelut eivät uudistuksen myötä heikkene.

– Taloudellisesti ajatellen Uudenmaan maakuntarahoitus on plus-miinus nolla nykyiseen verrattuna, kun esimerkiksi Pohjanmaa häviää noin 250 euroa/asukas.

STT–SANNA NIKULA

Orpo tavoittelee jatkokautta kokoomuksen puheenjohtajana

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lähtee tavoittelemaan jatkokautta Turun puoluekokouksessa kesäkuussa. Orpo kertoi aikeestaan puolueen Tulevaisuuspäivillä Tampereella.

– Minusta on ollut upeaa olla tämän joukkueen puheenjohtaja. Olen niin ylpeä teistä kaikista. Olemme tehneet yhdessä hyvää työtä. Minä haluan olla yhdessä teidän kanssanne viemässä Suomea ja kokoomusta seuraavan sadan vuoden matkan alkuun, hän sanoi puheessaan. 

Orpolla on kokoomusaktiivien vankka kannatus. Ylen kyselyyn vastanneista lähes 80 prosenttia ei toivo hänelle edes haastajaa puheenjohtajakisaan.