Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kirjallisuus

Pulitzer-palkittu kirja osoittaa, että ihminen tekee maapallolla asteroidin veroista tuhoa

Maapallon sarvikuonolajeista suuri osa on välittömän sukupuuttouhan alla.
Elizabeth Kolbert:

Kuudes sukupuutto – Luonnoton historia

Suom. Pirkko Vesterinen

Atena 2016, 367 s.

Eliölajien katoamisen, ilmastonmuutoksen ja monien muiden ekokatastrofien uskotaan yleisesti olevan 1800-luvulla alkaneen teollisen vallankumouksen seurausta. Uskotaan, että ennen teknologista mullistusta ja länsimaista ahnetta ihmistä homo sapiens -laji on elänyt sopusoinnussa luonnon kanssa.

Totta on se, että  dinosauruksien katoaminen johtui asteroiditörmäyksestä, mutta esimerkiksi mastodontin ja muiden jääkauden jättien tuhon takana oli jo ihminen. Myös serkkunsa neanderthalinihmisen nykyihminen raivasi tylysti tieltään.

Sukupuuttoon kuoleminen oli jääkauden megafaunan kohdalla niin hidasta ja asteittaista, että sen aiheuttajat eivät itse huomanneet, mitä olivat tekemässä. Sukupuuttojen ja koko maapallon tuhoutuminen tapahtuu nykyäänkin sen verran hitaasti ja arkiselle tietoisuudelle huomaamattomasti, että tuhosta tullaan tietoiseksi vasta kun laiva on uppoamassa.

Elizabeth Kolbertin Pulitzer-palkitussa teoksessaan kuvaama  “kuudes sukupuutto” onkin pitkä ja laaja aalto. Sen ensimmäiset uhrit olivat jääkauden jättiläiseläimet. Keskiajalla menivät
Madagaskarin suuret makit, kääpiövirtahevot ja norsulinnut, renessanssi-ajalla Uuden-Seelannin moat.

Seuraavana vuorossa

Kolbert kirjoittaa vetävästi ja havainnollistaa asioita elävillä kuvauksilla omista tutkimusmatkoistaan. Hän kertoo karmivan elävästi, miten on esimerkiksi joutunut omin silmin todistamaan Yhdysvaltain Uudessa Englannissa sijailtsevassa luolassa tuhansien lepakoiden putoilevan katosta, koska ne ovat joutuneet Euroopasta kulkeutuneen sienitaudin uhriksi.

Nyt jo tsunamiksi paisunut sukupuuttoaalto uhkaa sarvikuonoja, norsuja ja suuria ihmisapinoita. Nykyteknologia ja sen aiheuttama ilmastonmuutos moninkertaistavat sukupuuttoaallon tehon niin, että itse tuhon aiheuttajakin pyyhkiytyy pian pois elävien lajien kirjoista.

Tärkeää on, että Kuudes sukupuutto käy läpi itse evoluutioteorian kehitystä 1700-luvun geologiasta Charles Darwinin uraauurtaviin oivalluksiin. Tämä auttaa lukijaa ymmärtämään paitsi aihetta myös tieteellisen ajattelun kehitystä.

Pekka Wahlstedt

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE