Politiikka

Puolet ikääntyneitä huolissaan eläkkeistä – hoivapalveluissa ”luvattoman heikko” laatu

Istock
Istock
Istock

Joka toinen ikääntynyt on huolissaan eläkkeiden pienuudesta, kertoo Eläkeläisliittojen etujärjestö Eetun kysely.

Eläkkeiden pienuus on vastaajien mielestä suurin yksittäinen ongelma. Niiden koosta olivat huolissaan varsinkin vähän koulutetut, maatalousyrittäjät, työntekijät ja työttömät. Toimihenkilöistä, johtavassa asemassa työskentelevistä tai työskennelleistä ja korkeakoulutetuista asiasta oli huolestuneita hieman alle kolmannes.

Eläkekoko ei tosin huolettanut yhtä paljon kuin ensimmäisellä kyselykerralla vuonna 2007. Silloin eläkkeiden pienuudesta oli huolissaan 62 prosenttia vastaajista. Osuus putosi nykytasolle vuoden 2013 kyselyssä ja on pysynyt siinä siitä asti.

Lähes jokainen puuttuisi hoivapalveluiden puutteisiin herkemmin

Toiseksi suurimmaksi huolenaiheeksi kyselyssä nousi ikääntyneiden hoivapalveluiden laatu, jota piti ongelmana 38 prosenttia vastaajista. Neljä viidestä puolestaan totesi, että niiden laatu on luvattoman heikko ja 95 prosenttia vastaajista puuttuisi laaturikkomuksiin nykyistä herkemmin.

Kysely toteutettiin alkukeväällä, jolloin julkisuudessa keskusteltiin laajasti vanhusten yksityisten hoivapalveluiden puutteista.

Lisäksi lähes joka kolmas vastaajista oli huolissaan yksinäisyydestä.

Kaikkien harvimmin suurimmaksi ongelmaksi nostettiin mahdollisuus saada käyttää käteistä rahaa, vähäiset harrastusmahdollisuudet sekä väkivalta ja rikollisuus. Niistä oli kustakin huolissaan alle kymmenes vastaajista.

Kyselyn toteutti Kantar TNS , ja siihen vastasi noin tuhat Manner-Suomessa asuvaa 55–84-vuotiasta. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttia.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 31 Demokraatti
PAM - Taas haetaan palkkatasa-arvoa
SDP - Tulevaisuus tehdään tänään
TSL - Sata vuotta suomalaisten sivistämistä
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


JOHANNES IJÄS

SDP:n 120-vuotisjuhlassa visioitiin tulevaa – Sanna Marin: ”Miksei 4 päivän työviikko ja 6 tunnin työpäivä voisi olla seuraava tavoite?”
17.8.2019

Luetuimmat


Uusimmat