Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

Puolet koki kirjastojen sulkemisen kielteisenä – Suomen kirjastoseura: ei uutta täyssulkua

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Viime keväänä koronan takia tehty kirjastojen täyssulku vaikutti voimakkaasti suomalaisiin, Suomen kirjastoseura kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Sen teettämän tutkimuksen mukaan puolet suomalaisista oli sitä mieltä, että kirjastojen sulkemisella oli kielteisiä vaikutuksia ihmisten elämään. Kahdeksan prosenttia piti vaikutuksia erittäin kielteisinä ja 43 prosenttia melko kielteisinä.

Tutkimukseen vastasi 1 143 ihmistä ja sen toteutti Kantar TNS.

– Tutkimuksen perusteella kirjastojen sulkemisella oli useita negatiivisia vaikutuksia ihmisten elämään. Tutkimus vahvisti käsitystämme siitä, että uutta täyssulkua ei pitäisi toteuttaa. On tärkeää, että kirjastoissa säilyy vähintään mahdollisuus pika-asiointiin eli esimerkiksi lainaamiseen, Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Rauha Maarno kertoo tiedotteessa.

Joka kymmenes vastaaja oli hyvin pahoillaan siitä, että kirjastot suljettiin keväällä. Kolmasosa oli melko pahoillaan. Vajaa viidennes ei ollut asiasta lainkaan pahoillaan.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että kirjojen lainaamisen lisäksi vastaajat jäivät kaipaamaan paikkaa, jossa viettää aikaa, josta voi hakea tietoa tai opiskelumateriaalia ja jossa käyttää tietokonetta tai lukea lehtiä.

Lisäksi joka kolmas opiskelija kertoi kirjastojen sulkemisen hankaloittaneen opiskeluja.

”E-kirjat eivät korvaa painettua kirjaa.”

Sulkujen aikana kirjastojen digitaalisista palveluista eniten yleistyi e-kirjojen käyttö. Joka kymmenes vastaaja oli käyttänyt e-kirjoja ainakin hieman enemmän kuin ennen sulkua.

– E-kirjojen lainaus tulee lähivuosina kasvamaan, ja on tärkeää, että kunnissa satsataan painettujen kirjojen lisäksi myös digitaalisiin sisältöihin. Selvää on, että e-kirjat eivät korvaa painettua kirjaa, vaan kirjan eri muodot elävät rinnakkain, Maarno kertoo.

Hieman useampi kuin kaksi kolmesta vastaajasta kertoi alkaneensa käyttää kirjastoja entiseen tapaan niiden auettua uudestaan kesäkuussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Toimituksen kommentit
23.1.2021
Kokoomus havittelee vaalivoittoa – Lissun on syytä olla varuillaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE