Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Puolet nuorista työttömistä ei halua muuttaa työn vuoksi” – Tilastokeskukselta uutta tietoa kitkatyöttömyyden jarrusta

Samaan aikaan, kun maata riivaa joukkotyottömyys, meillä on rinnan aloja, joilla työllisyyden kasvua hidastaa sopivan ja osaavan työvoiman puute. Vaikka kauempana tarjolla olisi työtä, ei työnhakija ja tämän perhe välttämättä halua tai voi lähteä työn perässä uuteen paikkaan.

Ilmiötä voisi kuvata työvoiman liikkumattomuuden synnyttämäksi kitkatyöttömyydeksi.

Siihen paneutuu Tilastokeskuksen julkaisema asiantuntijajulkaisu Tieto&trendit – talous- ja hyvinvointikatsaus, joka tarkastelee talouden, yhteiskunnan ja ympäristön kehitystä tilasto- ja tutkimustiedon valossa.

Tieto&trendit –katsauksen verkkosivuilla julkaistun artikkelin mukaan puolet nuorista työttömistä ei halua muuttaa työn vuoksi. Johtopäätös on, että suomalaiset 15–34-vuotiaat työttömät ovat yllättävän haluttomia muuttamaan työn perässä.

– Tilastokeskuksen vuoden 2016 työvoimatutkimuksen lisätutkimuksen mukaan työttömistä nuorista naisista miltei 60 prosenttia ja miehistä yli 40 prosenttia ilmoitti, ettei olisi valmis muuttamaan toiselle paikkakunnalle työn takia.

Erityisesti naisten tulosta Tieto&trendit pitää korkeana, sillä Suomessa päätoiminen työtön voi hakea liikkuvuusavustusta työn perässä muuttoon.

Julkaisu ei kuitenkaan pohdi perheolosuhteiden vaikutusta. Itse kukin voi kysyä, oletko valmis jättämään puolisosi tai lapsesi työn vuoksi?

Lisää aiheesta

Opintoihin keskittyminen ei selitä korkeita prosentteja. Kohderyhmänä olivat päätoimiset työttömät, jotka oman määrittelynsä mukaan eivät olleet päätoimisesti opiskelijoita.

Muuttohalukkuudessa on myös selviä alueellisia eroja. Helsingissä ja Uudellamaan alueen työttömistä nuorista ja nuorista aikuisista vain noin 35 prosenttia ei olisi valmis muuttamaan työn perässä.

Työmatkan pituudella on merkitystä. Niistä työttömistä, jotka eivät olleet valmiita muuttamaan työn perässä toiselle paikkakunnalle, vain hieman yli puolet oli valmis matkaamaan työn vuoksi yli tunnin kestävää työmatkaa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n heinäkuussa tehdyn suhdannebarometrin mukaan yritysten rekrytointivaikeudet ovat yleistyneet suhdanteiden kohenemisen myötä ja niistä kärsii nyt 17 prosenttia.

Lähde: Tilastokeskus, työvoimatutkimuksen lisäosa 2016.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE