Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Puoluebarometri: Vihreät, SDP ja kokoomus suosikkeja – keskusta romahtamassa, persut inhokkeja yhä

Niukka enemmistö eli 58 prosenttia kertoi, että käy varmasti äänestämässä tulevissa kuntavaaleissa. Todennäköisenä sitä pitää 27 prosenttia. Kuusi prosenttia arvelee, ettei todennäköisesti äänestä ja viisi prosenttia on siitä varma. Neljällä prosentilla ei ollut mielipidettä asiasta.

Omaa äänestämistään todennäköisenä pitävien osuus on hieman noussut viime syksystä. Kun asiaa kysyttiin edellisessä Puoluebarometri-tutkimuksessa lokakuussa 2016, 55 prosenttia aikoi äänestää varmasti, 26 prosenttia todennäköisesti.

Toisaalta keväällä 2012 eli noin puoli vuotta ennen silloisia kuntavaaleja toteutetussa tutkimuksessa hieman useampi (61 %) kuin nyt kertoi äänestävänsä varmasti tulevissa kuntavaaleissa, 26 prosenttia todettua, että todennäköisesti äänestäisi.

Omasta osallistumisestaan varmojen osuus vaihtelee väestöryhmittäin. Mitä iäkkäämmästä henkilöstä on kyse, sitä todennäköisemmin hän ajattelee äänestävänsä.

Keskimääräistä useampi koulutetuimpiin ja eniten ansaitseviin talouksiin kuuluva pitää varmana, että käy äänestämässä. Saman toteaa moni johtaja ja ylempi toimihenkilö, eläkeläinen sekä yrittäjä.

Pääkaupunkiseutulaisista hieman suurempi osa kuin muualla asuvista kertoi, että äänestää vaaleissa varmasti.

Maaseutumaisissa kunnissa asuvat ovat toinen ryhmä, jossa äänestysaikeet ylittävät keskimääräisen.

Lisää aiheesta

Suurimpien puolueiden kannattajista perussuomalaiset (heistä 54 prosenttia kertoi äänestävänsä varmasti) ja vihreät (56 %) ovat aikeineen lähimpänä keskiarvokansalaista.

Kokoomuslaisista ja vasemmistoliittolaisista peräti 78 prosenttia kertoi varmasti äänestävänsä. Keskustalaisista 71 prosenttia ja sosialidemokraateista 69 prosentilla lukeutuu samaan joukkoon.

Vihreään liittoon, SDP:hen ja kokoomukseen suhtaudutaan myönteisimmin

Suomalaiset suhtautuvat myönteisimmin Vihreään liittoon. 44 prosenttia suhtautuu siihen tällä hetkellä erittäin tai melko myönteisesti. 38 prosenttia suhtautuu positiivisesti SDP:hen. Kokoomuksen nauttima luottamus on lähes yhtä suurta (36 %).

Kaikkiaan 34 prosenttia ajattelee myönteisesti keskustasta. Melkein yhtä monella (32 %) on vastaavia ajatuksia vasemmistoliitosta. Perussuomalaiset on tällä hetkellä suomalaisissa vähiten myönteisiä ajatuksia (23 %) herättävä poliittinen puolue.

Suhtautuminen puolueisiin muuttumatonta, keskusta ainoa poikkeus

Kuudesta suurimmasta puolueesta viiteen suhtaudutaan käytännössä yhtä myönteisesti kuin puoli vuotta sitten (lokakuussa 2016). Perussuomalaisten ja vasemmistoliiton osalta tuore luku on yhden prosenttiyksikön parempi kuin silloin, kokoomuksen, SDP:n ja Vihreän liiton saadessa nyt prosenttiyksikön verran heikomman arvosanan.

Keskusta eroaa muista puolueista. Siihen suhtaudutaan nyt negatiivisemmin kuin viime syksynä. Lokakuusta 2016 tämän vuoden helmikuuhun arviot ovat heikentyneet seitsemän prosenttiyksikköä.

Useimmat valitsevat ensin puolueen

Enemmistö kertoi valitsevansa kuntavaaleissa ensin puolueen ja vasta sitten sen listoilta parhaalta tuntuvan ehdokkaan. Niin tekee kaikkiaan 57 prosenttia.

Runsas neljännes – vajaa kolmannes (30 %) totesi valitsevansa parhaan ehdokkaan välittämättä siitä, minkä puolueen listalla tämä on ehdolla. 13 prosenttia ei osaa sanoa, kumpi vaihtoehto kuvaa heitä paremmin.

Kaikista väestöryhmistä löytää kumpaan tahansa ratkaisuun päätyviä äänestäjiä. Silti alemmat toimihenkilöt, opiskelijat, eläkeläiset sekä pääkaupunkiseudulla asuvat ovat esimerkkejä niistä ryhmistä, joille on tyypillistä valita ensin puolue ja sitten hyvä ehdokas sen riveistä.

Eniten koulutetut, yrittäjät, ylemmät toimihenkilöt, hyvin ansaitsevat sekä maaseudulla asuvat puolestaan lukeutuvat niihin, jotka keskimääräistä useammin sanovat valitsevansa parhaalta tuntuvan ehdokkaan riippumatta tämän puoluekannasta.

Jos äänestämiseen liittyy epävarmuutta, saattaa henkilön merkitys hieman kasvaa puolueen kustannuksella, muttei kuitenkaan kovin merkittävästi.

Tutkimuksen toteuttamisesta

Kantar TNS Oy (entinen TNS Gallup Oy) on toteuttanut tutkimuksen 10. – 20.2.2017. Tutkimus on toteutettu GallupForumissa. Haastateltu joukko edustaa maamme 15 – 74 vuotta täyttänyttä väestöä (pl. ahvenanmaalaiset). Äänestämistä koskevat kysymyksenasettelut esitettiin äänestysikäisille. Haastattelujen kokonaismäärä on 1 235. Tutkimustulosten virhemarginaali on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE