Politiikka

Puolueet hallitsevat säätiöitä, joiden varallisuus on yhteensä 1,4 miljardia – Tutkija: ”Lakien katvealuetta myös käytetään rajoitusten ja julkisuusvaatimusten väistelemiseen”

Istock
Istock

Vaalirahauudistuksessa korjatut lait lisäsivät avoimuutta, mutta piiloon jää yhä suuri määrä puolueiden omaisuusjärjestelyjä ja tukilähteitä, ilmenee tänään julkaistusta tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan yksi pimentoon jäävä osa-alue liittyy puolueiden hallitsemiin noin sataan säätiöön, joiden yhteen laskettu varallisuus on noin 1,4 miljardia euroa.

Joidenkin puolueiden suurin omaisuus on tutkimuksen mukaan siirretty säätiöihin.

Tutkija Tomi Venhon Kabinetin puolella – Säätiöt ja puoluerahoitus Suomessa -tutkimuksen on julkaissut Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS.

Venhon mukaan tyypillisimmillään puoluesäätiön omaisuuden määrä vuonna 2015 oli 300 000 euroa ja vuosibudjetti 100 000 euroa.

– Puolue- ja vaalirahalait tarjoavat niukalti tietoja säätiöiden toiminnasta. Tätä lakien katvealuetta myös käytetään rajoitusten ja julkisuusvaatimusten väistelemiseen. Säätiölain tarjoamilla asiakirjoilla voidaan kuitenkin jäljittää miljoonia euroja näitä puoluevalvonnan ulkopuolelle jääneitä varoja, tutkimuksen tiedotteessa sanotaan,

Osa puoluetaustaisista säätiöistä keskittyy Venhon mukaan omaisuuden hallintaan ja varainhankintaan, kun taas osa hoitaa puolueiden toiminnallisia lohkoja, kuten puoluearkistoja tai ajatuspajoja. Osin toiminta on etääntynyt myös puolueiden ulkopuolelle.

– Käytännössä puolue- ja vaalirahoituksessa säätiöiden merkitys on vähäinen, vaikka isoimmat tuet kulkevat toisinaan juuri säätiöiden kautta.

Tutkimuksen mukaan ylivoimaisesti suurin varallisuus on RKP:llä, jonka yksityinen varainhankinta perustuu säätiötukeen. Vihreillä ja kristillisdemokraateilla taas ei ole säätiöitä lainkaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat