Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Puolueiden naisjohtajat “unohtivat” Jäätteenmäen – haastavat etsimään naisia puhemiehistöön

Puhemies Maria Lohela joutuu luopumaan paikastaan, kun helmikuun alussa käydään puhemiehistön vaalit.

Eduskuntapuolueiden ja -ryhmien naisjohtajat haastavat kokoomuksen, keskustan ja SDP:n etsimään naisia ehdokkaikseen puhemiehistöön.

– Kaikista ryhmistä löytyy päteviä ja kokeneita naisedustajia, jotka olisivat erinomaisia puhemiehiä tai varapuhemiehiä, he muistuttavat vetoomuksessaan.

Naisjohtajat laskevat, että Suomen 110-vuotisen valtiopäivien historiassa on ollut vain kaksi naista puhemiehenä tarkoittaen nähtävästi Riitta Uosukaista (kok.) ja nykyistä puhemiestä Maria Lohelaa (sin.). Kuitenkin myös Anneli Jäätteenmäki (kesk.) toimi puhemiehenä 25.3.–16.4.2003.

“Unohdus” lienee tahallinen, sillä Jäätteenmäki toimi puhemiehenä hallituksen muodostamisen ajan, joten häntä ei lasketa varsinaisesti puhemiestilastoihin.

Eduskunnan varapuhemiehinä naisia on ollut sentään jokunen. Ensimmäisenä varapuhemiehenä ovat toimineet Pirkko Työläjärvi (sd.), Elsi Hetemäki-Olander (kok.), Saara-Maria Paakkinen (sd.), Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), Liisa Jaakonsaari (sd.) ja Jutta Urpilainen (sd.).

Toisen varapuhemiehen paikalla ovat olleet Anna-Liisa Linkola (kok.), Ritva Laurila (kok.), Riitta Uosukainen (kok.), Kerttu Törnqvist (sd.), Tarja Filatov (sd.) ja Paula Risikko (kok.).

Naiset ovat pärjänneet erinomaisesti johtotehtävissä.

Lisää aiheesta

Puhemiehistöön tulee automaattisesti muutoksia helmikuun alussa. Puhemiehen paikka siirtyy kokoomukselle, ensimmäinen varapuhemiehen paikka säilyy keskustalla ja toisen varapuhemiehen paikan saa SDP. Muutokset johtuvat siitä, että ryhmien kokojärjestys meni uusiksi, kun sinisten eduskuntaryhmä erkaantui kesällä perussuomalaisista.

Naisjohtajat muistuttavat, että naisia on politiikan johtopaikoilla vähän myös Suomessa.

– Suurin este naisten nousulle on, ettei heitä aseteta edes ehdokkaiksi. Kun he tämän kynnyksen ovat ylittäneet, ovat naiset pärjänneet erinomaisesti valituissa johtotehtävissä.

Uusin tasa-arvoindeksikään ei helli Suomea: asema on heikentynyt erityisesti naispäättäjien määrän takia.

– Tällä hetkellä meillä on presidenttinä mies, pääministerinä mies, ja valtaosa ministereistä on miehiä, myös kaikkien hallituspuolueiden puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien johtajat ovat miehiä. Maria Lohela puhemiehenä on ollut ainoa poikkeus tämän hetkisessä poliittisen johtopaikkojen miesrivistössä.

Ensimmäisenä varapuhemiehenä toimii tällä hetkellä Mauri Pekkarinen (kesk.) ja toisena varapuhemiehenä Arto Satonen (kok.).

Haasteen ovat allekirjoittaneet eduskuntaryhmien puheenjohtajat Leena Meri (ps.), Krista Mikkonen (vihr.) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sekä puolueiden puheenjohtajat Li Andersson (vas.), Anna-Maja Henriksson (r.) ja Sari Essayah (kd.). Lisäksi allekirjoittajina ovat eduskuntaryhmien varapuheenjohtajat Elsi Katainen (kesk.), Sari Raassina (kok.), Johanna Ojala-Niemelä (sd.), Suna Kymäläinen (sd.), Tiina Elovaara (sin.), Heli Järvinen (vihr.), Mikaela Nylander (r.) ja Päivi Räsänen (kd.).

Juttua täsmennetty klo 16.37: Otsikossa “unohtivat” on laitettu lainausmerkkeihin. Tekstissä täsmennetään, että hallituksen muodostamisen ajan puhemiehenä toiminut ei pääse varsinaisiin puhemiestilastoihin. Jäätteenmäki toimi puhemiehenä juuri hallitusta muodostettaessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE