Turva – Hymy

Puolueita työnnetään presidentinvaaleissa taka-alalle

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Presidentinvaaliehdokkaat Nils Torvalds, Tuula Haatainen, Paavo Väyrynen ja Pekka Haavisto Ylen ensimmäisessä presidentinvaaliehdokkaiden vaalitentissä Helsingissä.

Puolueita työnnetään presidentinvaaleissa aktiivisesti taka-alalle. Sauli Niinistöllä ja Paavo Väyrysellä on kansanliikkeensä, ja Pekka Haaviston kampanjassa vihreiden roolia on huolella häivytetty.

Pesäeron teko puolueisiin johtuu osin siitä, että presidentinvaalit ovat leimallisesti henkilövaalit. Suorassa kaksivaiheisessa kansanvaalissa on kyettävä kokoamaan äänestäjiä yli puoluerajojen.

– Puolueen tunnukset tai ohjelmat eivät erityisesti vaaleissa näy, koska kyseessä on henkilövaali, sanoo Haaviston kampanjapäällikkö, viestintäyrittäjä Riikka Kämppi.

Kämppi veti myös Haaviston aiempaa presidentinvaalikampanjaa, josta tuli suuri menestys. Vuoden 2012 Haavisto-ilmiö ei johtunut puolueesta. Kyse oli onnistuneesta some-kampanjasta ja siitä, että Haaviston ajamille asioille kuten vähemmistöjen oikeuksille oli tilausta.

Tälläkin kertaa ehdokkaat yrittävät erottua kansaa puhuttavilla ilmiöillä. Puolueiden häivyttäminen ei johdu vain vaalin luonteesta. Luottamus puolueisiin on murentunut, ja niiden kautta vaikuttaminen ei enää kiinnosta äänestäjiä. Puolueet ovat muuttuneet ehdokkailleen jopa taakaksi, arvioi erikoistutkija Mari K. Niemi Turun yliopistosta.

– Tartutaan ennemmin johonkin muuhun teemaan kuin puolueen ideologiaan, ja sillä koetetaan erottua.

Puolueiden raha ja kenttätyö kuitenkin kelpaavat yhä. Niinistön tukiyhdistys ei huoli puolueilta rahaa, mutta kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat vahvasti mukana kampanjatyössä. Niinistön kampanjapäällikkö on hänen erityisavustajansa Pete Pokkinen, joka on avustanut myös kokoomusministereitä.

Haaviston kampanjabudjetista noin viidennes tulee vihreiltä. Kämpin mukaan puolueella on vahva rooli kenttätyössä.

Haataisen kampanjavastaava: ”Puolueen ei pidä hävetä rooliaan”.

Keskusta, SDP ja perussuomalaiset luottavat yhä perinteiseen malliin, jossa puolue rahoittaa kampanjasta leijonanosan. Keskustan Matti Vanhasen kampanjassa puolue myös näkyy ja kuuluu. Kampanjailme on perinteisen keskustalainen: on vihreitä Matti-ämpäreitä, pinssejä ja apiloita.

– Puolue ei ole eikä aio olla taustalla, sanoo Vanhasen kampanjapäällikkö, keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska.

Myös SDP:n kampanja nojaa tyypillisiin vasemmistoteemoihin kuten tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin.

– Kampanjaviestinnässä halutaan nostaa enemmän henkilöä kuin puoluetta, sillä nämä ovat henkilökeskeiset vaalit. Mutta jos katsoo sitä, mitä vapaaehtoiset tekevät ja mistä rahoitus tulee, puolueen rooli on merkittävä, sanoo Tuula Haataisen kampanjasta vastaava Jenny Suominen, joka toimii myös SDP:n järjestöpäällikkönä.

– Puolueiden ei pidä mennä siihen, että hävetään omaa roolia.

Vasemmistoliiton Merja Kyllösen kampanja pyörii sekin pitkälti puoluerahalla. RKP:n Nils Torvaldsin kampanjarahoitus tulee puolueelta ja sitä lähellä olevilta säätiöiltä. Väyrynen luottaa Paavo-mukien myyntiin ja omaan rahaansa.

Perussuomalaisten asema on sikäli muista poikkeava, että puolueella on hajoamisensa jälkeen selvä tarve korostaa omaa rooliaan kampanjassa.

– Puolueella on vahva rooli kampanjassamme, koska koemme, että se on osin myös puolueen näkyvyyttä ja puolueen linjojen esiin tuontia, sanoo Laura Huhtasaaren kampanjapäällikkö, puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

———–

FAKTA: Kampanjabudjetit näyttävät hieman laskevan viime vaaleista:

Tuula Haatainen, SDP
– Kampanjapäällikkö: Jenny Suominen, SDP:n järjestöpäällikkö
– Budjettitavoite: 550 000 e
– SDP:n budjetti viime vaaleissa: 700 000 e
– Mistä rahoitus tulee: Pääosin SDP:ltä.

Pekka Haavisto, vihreät
– Kampanjapäällikkö: Riikka Kämppi, viestintäyrittäjä
– Budjettitavoite: 500 000–700 000 e
– Vihreiden budjetti viime vaaleissa: 1,1 milj. e
– Mistä rahoitus tulee: Vihreiltä noin viidennes, loput pääosin pienlahjoituksina.

Laura Huhtasaari, perussuomalaiset
– Kampanjapäällikkö: Riikka Slunga-Poutsalo, perussuomalaisten puoluesihteeri
– Budjettitavoite: 200 000 e + mahdolliset lahjoitukset
– Perussuomalaisten budjetti viime vaaleissa: 350 000 e
– Mistä rahoitus tulee: Perussuomalaisilta.

Merja Kyllönen, vasemmistoliitto
– Kampanjapäällikkö: Joonas Leppänen, vasemmistoliiton puoluesihteeri
– Budjettitavoite: 150 000–200 000 e
– Vasemmistoliiton budjetti viime vaaleissa: 240 000 e
– Mistä rahoitus tulee: Puolueelta 100 000 e, loput varainhankinnasta.

Sauli Niinistö, valitsijayhdistys
– Kampanjapäällikkö: Pete Pokkinen, Niinistön erityisavustaja
– Budjettitavoite: 1,5 milj. e
– Niinistön budjetti viime vaaleissa: 2 milj. e
– Mistä rahoitus tulee: Yleisökeräyksestä ja yksittäisistä lahjoituksista.

Nils Torvalds, RKP
– Kampanjapäällikkö: Elisabet Rantschukoff, Torvaldsin erityisavustaja EU-parlamentissa
– Budjettitavoite: 420 000 e
– RKP:n budjetti viime vaaleissa: 470 000 e
– Mistä rahoitus tulee: Neljäsosa puolueelta, loput pääosin säätiöiltä.

Matti Vanhanen, keskusta
– Kampanjapäällikkö: Jouni Ovaska, keskustan puoluesihteeri
– Budjettitavoite: 550 000 e
– Keskustan budjetti viime vaaleissa: 1 milj. e
– Mistä rahoitus tulee: Pääosin keskustalta. Oman varainhankinnan osuus noin viidennes.

Paavo Väyrynen, valitsijayhdistys
– Kampanjapäällikkö: Seppo Hauta-aho, yrittäjä, perussuomalaisten entinen kunnanvaltuutettu
– Budjettitavoite: 200 000 e
– Viime vaalien budjetti: –
– Mistä rahoitus tulee: Tukiyhdistyksen jäsenmaksuista, Paavo-mukien myynnistä, pienlahjoituksista ja Väyrysen omasta rahasta.

STT–ANNU MARJANEN

Keskustelua aiheesta

”Tulee vain pahalle tuulelle ja jää ikävöimään Astrid Gartzia” – Tuomiojan mukaan tv-vaalikeskustelut eivät kohtele ehdokkaita tasapuolisesti

Kuva: Lehtikuva
Erkki Tuomioja.

– En yleensä seuraa vaalikeskusteluja televisiosta ja se koskee myös pressanvaaleja, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) kirjoittaa Facebookissa.

– Niistä tulee vain pahalle tuulelle ja jää ikävöimään Astrid Gartzia. Tunnen ehdokkaat jo riittävän hyvin, ja jos jotain tärkeää sanotaan, sen kuulee muutenkin.

– Ihmettelen myös, miksei esittelyohjelmia ajoitettu niin, että ne olisi kaikki nähty ennen ennakkoäänestyksen alkamista. Tämä ei ole nyt ehdokkaiden tasapuolista kohtelua, vaikka ei sillä tulokseen mitään vaikutusta olisikaan, Tuomioja päättää päivityksensä.

Yle on vetänyt presidenttiehdokkaiden yksilötenttejä TV 1:llä.

Niiden käynnistyminen on herättänyt kysymyksen, suosivatko Ylen presidentinvaalien yksilötenttien lähetysajat vaaleissa joitakin puolueita tai ehdokkaita.

Tänä vuonna Merja Kyllösen (vas.) tentti osui iltaan, kun ennakkoäänestys oli jo alkanut aiemmin samana päivänä. SDP:n presidenttiehdokkaan Tuula Haataisen tentti tulee Yleltä vasta tänään, kun ennakkoäänestys on ollut jo pari päivää käynnissä.

Demokraatti haastatteli tänään Yleisradiosta vaalien päätuottaja Petri Kejosta aiheesta.

Kejosen mukaan palautetta tulee Ylelle asiasta ja järjestyksestä eri suuntiin.

”Ihmettelen myös, miksei esittelyohjelmia ajoitettu niin, että ne olisi kaikki nähty ennen ennakkoäänestyksen alkamista.”

Kun Yle saa tietoon vaalipäivän, noin vuosi ennen vaaleja, se suunnittelee välittömästi vaalitenttien ja suurten vaalikeskustelujen ajankohdat. Käytännössä tällöin tarkastellaan vaalipäiviä edeltävien päivien ohjelmakaaviota ja sitä, mihin iltoihin tentit on ylipäänsä mahdollista sijoittaa.

Ylestä kerrotaan, että ennakkoäänestyksen alkamisajankohtaan ei tällöin kiinnitetä huomiota. Kejosen mukaan se ei ole mahdollista, koska ehdokkaiden tentit samoin kuin puolueiden puoluepäivät on pystyttävä sijoittamaan kohtuullisen ajan päähän ennen varsinaista vaalipäivää.

Astrid Gartz.

Tuomiojan FB-päivityksessä mainitsema Astrid Gartz (s. 1942) on pitkän linjan suomalainen toimittaja. Yleisradion palveluksessa hän oli vuosina 1966–2002 toimittajana, tuottajana ja TV1:n ohjelmajohtajana. Politiikan toimittajana hän veti myös vaalikeskusteluja.

Gartz sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 1977. Vuonna 2012 Astrid Gartz palkittiin elämäntyöstään Kultaisella Venlalla.

Otsikkoa muokattu klo 16.08.

Länsimetron matkustajamäärien laskemisessa kävi moka – tulivat tuplana

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Metron tuoreet matkustajamäärät ovat selvästi pienempiä kuin HSL:n (Helsingin seudun liikenteen) aiemmin ilmoittamat luvut. Syynä on järjestelmän vika, jonka myötä uusien metroasemien Matinkylän, Tapiolan ja Niittykummun matkustajamäärät näkyivät alkuperäisissä tilastoissa kaksinkertaisina.

Asia havaittiin, kun Matinkylässä laskettiin matkustajia käsin aiempien koneellisesti kerättyjen tietojen sijaan.

HSL:n korjatun tilaston mukaan metron uusilta asemilta on matkustettu arkisin keskimäärin noin 50 000 kertaa päivässä sen jälkeen, kun Espoon ja Lauttasaaren uudet bussilinjat on otettu käyttöön.

Uusista asemista vilkkain on edelleen Matinkylä, josta on noustu kyytiin keskimäärin 18 000 kertaa arkipäivinä. Matinkylän matkustajamäärä on sama kuin HSL:n ennen liikenteen käynnistämistä tekemässä ennusteessa.

Ruuhkaisuuden tuntua asemalla selittää HSL:n mukaan muun muassa se, että matkustajat ovat pakkautuneet junan alkupäähän, kun asemalla on käytössä vain yksi sisäänkäynti normaalin kahden sijasta.

Metron uuden osuuden kokonaisnousijamäärä 50 000 taas on ennustetta (60 000) pienempi.

Bussiliikenteessä näkyy odotettu muutos.

Helsingin keskustassa Kampin aseman nousijamäärät ovat pudonneet noin kolmanneksella, kun taas Rautatientorin luvuissa näkyy pientä nousua.

– Metro on parantanut Kampin itäpuolella sijaitsevien kohteiden saavutettavuutta, ja lännen suuntaan menijät näyttävät nousevan metron kyytiin myös muilta asemilta. Toisaalta osa Kampin vanhoista matkustajista on noussut metron kyytiin jo Espoossa tai Lauttasaaressa, HSL:n joukkoliikenneosaston johtaja Tero Anttila arvioi.

Bussiliikenteessä näkyy odotettu muutos: busseihin noustaan kokonaisuudessaan metron vaikutusalueella noin 108 000 kertaa arkivuorokaudessa, kun vanhalla linjastolla kuljettiin ennen metroa noin 155 000 kertaa arkivuorokaudessa. Osa aiemmista bussimatkustajista voi nyt kulkea koko matkan metrolla.

Espoon sisäisillä bussilinjoilla nousujen määrä on yli kaksinkertaistunut ennen metron laajennusta olleesta 35 000:sta 78 000:een. Muutos selittyy ennen muuta metron liityntäliikenteellä, joka on sisäistä bussiliikennettä.

Pelkkien nousijamäärätietojen perusteella ei HSL:n mukaan kuitenkaan voi selvittää aukottomasti, miten matkojen määrät esimerkiksi Etelä-Espoosta Helsingin keskustaan ovat muuttuneet, vaan tämä vaatisi erillisen tutkimuksen.

12 paikkakuntaa käyty, 9 jäljellä – ”Parasta vaalityössä on ihmisten kohtaaminen”

Kahvi ja hyvät keskustelut lämmittävät SDP:n teltalla.

Vaalipäivän lähestyessä lähdimme SDP:n Keski-Suomen piiritoimistosta kiertämään maita ja mantuja presidenttiehdokas Tuula Haataisen vaaliautolla. Paikkakuntia on käyty nyt tusina. Kiertueemme alkoi Muuramesta ja Toivakasta. Lisäksi olemme käyneet Keuruulla, Saarijärvellä, Karstulassa, Kuhmoisissa, Jämsässä, Uuraisille, Multialla ja eilen Joutsassa ja Luhangassa.

Olemme saaneet hyvän ja innostuneen vastaanoton mihin tahansa olemme pysähtyneet sekä iloisia vilkutuksia kun olemme liikkeellä. Meidät huomataan, hyvä niin.

Maanteiden kuningatar Keski-Suomessa

Olemme tavanneet paljon ihmisiä ja käyneet hyviä keskusteluja. Useasti juttu on alkanut edellisen illan vaalitentistä ja jatkunut sitten joko oman kunnan asioihin tai valtakunnan politiikkaan. Sote on ollut suosituin puheenaihe joka kunnassa. Puheeksi on noussut myös maakuntavaalit, unohtamatta taitettua indeksiä. Parasta vaalityössä onkin ihmisten kohtaaminen.

Sää on suosinut meitä pienellä pakkasella ja kovalla tuulella, mutta lämmin höyryävä kahvi ja aatteen palo pitävät meidät lämpimänä.

Koko piirin kattavan kiertueen olemme tehneet yleensä vain eduskuntavaaleissa, mutta koemme todella tärkeäksi ihmisten kohtaamisen koko maakuntamme alueella, ja tämä on paras tapa siihen. Monissa pienissä kunnissa olemme saaneet erittäin hyvän vastaanoton ja paikalliset demarit ovat olleet iloisia, että heidän vaalityötään tullaan tukemaan.

Tänään torstaina on Tuula Haataisen vaalitentti Ylellä, joten huomisen puheenaiheen jo arvaa. Peukkuja Tuulalle!

Huomenna ajelemme pohjoiseen Keski-Suomeen ensin klo 11.00 Viitasaarelle ja klo 14.00 Pihtiputaalle.

Vaalikiertueemme jatkuu ensi viikolla:
Ke 24.1. klo 10.00 Kannonkoski ja Kyyjärvi
To 25.1. klo 11.00 Kinnula ja klo 14.00 Kivijärvi
Pe 26.1. klo 11.00 Hankasalmi ja klo 14.00 Laukaa
La 27.1. klo 11.00 Jyväskylän kävelykatu

Muistakaa käydä äänestämässä!
Ennakkoäänestys 17.-23.1.2018
Vaalipäivä 28.1.2018
Toisen kierroksen ennakkoäänestys 31.1.-6.2.2018

Keskustelua aiheesta

Kahden ehdokkaan tv-tentit vasta ennakkoäänestyksen alettua – sorsiiko Yle?

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Yle on vetänyt ennen presidentinvaaleja presidenttiehdokkaiden yksilötenttejä TV 1:llä. Ohjelmat ovat olleet valtavan suosittuja. Esimerkiksi Sauli Niinistön tentin keskimääräinen katsojamäärä oli yli miljoonan.

– Katsojamäärät ovat vaihdelleet 550 000:stä yli miljoonaan. Ne ovat todella kiinnostaneet ja ihmiset katsovat lähetykset loppuun asti, vaalien päätuottaja Petri Kejonen kertoo.

Jonkinlainen ikuisuuskysymys on, suosiiko Ylen puoluepäivien tai presidentinvaalien yksilötenttien lähetysajat vaaleissa joitakin puolueita tai ehdokkaita. Tänä vuonna Merja Kyllösen (vas.) tentti osui eilisiltaan, kun ennakkoäänestys oli jo alkanut aiemmin samana päivänä. SDP:n presidenttiehdokkaan Tuula Haataisen tentti tulee Yleltä vasta tänään, kun ennakkoäänestys on ollut jo pari päivää käynnissä.

Onko niin, että Kyllönen ja Haatainen kärsivät siitä, etteivät he ole vielä päässeet esiintymään jättisuositussa Ylen yksilötentissä? Toisaalta voidaan pohtia niinkin päin, että heille saattaa olla jopa hyötyä siitä, että heidän tenttinsä tulevat keskellä ennakkoäänestystä ja toisaalta he esiintyvät näin ollen myös lähempänä varsinaista vaalipäivää.

Petri Kejonen kertoo, että palautetta tulee Ylelle asiasta ja järjestyksestä eri suuntiin. Sitä ei tosin tule paljon. Nyt Kejonen on saanut henkilökohtaisesti vain yhden palautteen.

– Se meni näin päin, että miksi on Haataisen tentti kun on ennakkoäänestys jo käynnissä ja ihminen ei ole vielä nähnyt Haataisen tenttiä. Kun ei ole nähnyt tenttiä, hän ei ollut vielä varma, voiko äänestää Haataista, Kejonen kuvaa.

Arvonta peltiämpärillä.

Kun Yle saa tietoon vaalipäivän, noin vuosi ennen vaaleja, se suunnittelee välittömästi vaalitenttien ja suurten vaalikeskustelujen ajankohdat. Käytännössä tällöin tarkastellaan vaalipäiviä edeltävien päivien ohjelmakaaviota ja sitä, mihin iltoihin tentit on ylipäänsä mahdollista sijoittaa.

Ennakkoäänestyksen alkamisajankohtaan ei tällöin edes kiinnitetä huomiota. Kejosen mukaan se ei ole mahdollista, koska ehdokkaiden tentit ja eri puolueiden puoluepäivät on pystyttävä sijoittamaan kohtuullisen ajan päähän ennen varsinaista vaalipäivää.

Esimerkiksi tänä vuonna ohjelmakaavio näytti siltä, että yksilötentit olisi pitänyt aloittaa jo joulukuussa, mikäli ne kaikki olisi haluttu toteuttaa ennen ennakkoäänestyksen alkamista. Kejonen muistuttaa myös, että kansalaiset pysyvät kiinnostuneina vaaleista, mikäli tenttejä tulee myös lähellä varsinaista äänestyspäivää.

Kejosen kännykällä on video vuosi sitten suoritetusta yksilötenttien päivämäärien arvonnasta. Videolla päätoimittaja Riikka Venäläinen nostaa lappuja vastaavan tuottajan pitämästä peltiämpäristä ja vaalien päätuottaja Petri Kejonen kirjaa arvonnan tuloksen, nimet ja päivämäärät paperille.

”Yleensä se kritiikki on tullut sitä kautta, että…”

Jos katsotaan viime vaaleja, vasemmistoliiton puoluepäivä tai ehdokkaan tv-esiintyminen on osunut arvonnassa aina ennakkoäänestyksen jälkeen. Vuoden 2012 kuntavaaleissa kahden puolueen, SDP:n ja vasemmistoliiton puoluepäivät lähetettiin vasta ennakkoäänestyksen alettua.

Eurovaaleissa 2014 ennakkoäänestyksen alkamisen jälkeen oli SDP:n, keskustan, RKP:n ja Vasemmistoliiton puoluepäivät. Vuoden 2015 jälkeen ennakkoäänestypäivänä oli vihreiden puoluepäivä ja sen jälkeen olivat vuorossa vielä vasemmistoliitto, RKP, kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset.

– Yleensä se kritiikki on tullut sitä kautta, että miten voi olla jonkin puolueen tentti vielä silloin kun on ennakkoäänestys päällä, Kejonen kertoo.

Summa summarum, kuka hyötyy ja mistä, sitä on vaikea arvioida. Selvää lienee vain se, että jos tentissä esiintyy edukseen, se nostaa myös kannatusta.

Tuoreita presidenttiehdokkaiden gallupeja ei ole vähään aikaan julkaistu. Kejonen kertoo, että Yleltä tulee vielä yksi, se julkaistaan 25.1.

Tuula Haatainen on tänään Ylen presidenttitentissä TV 1:llä kello 21–22.

Keskustelua aiheesta

Sisällissodan uhreja muistetaan eduskuntatalossa ensi viikolla

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Valtioneuvoston kanslia järjestää sisällissodan muistohetken eduskuntatalon valtiosalissa ensi viikon perjantaina 26. tammikuuta. Kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat osallistuvat muistohetkeen.

Tilaisuudessa muistetaan Suomen sisällissodan uhreja ja vuoden 1918 tapahtumien aiheuttamaa inhimillistä kärsimystä.

Muistohetkeen on kutsuttu muun muassa puolueiden ja eduskuntaryhmien johtoa, sisällissodan tutkijoita ja poliittisten nuorisojärjestöjen ja sitoutumattomien opiskelijajärjestöjen edustajia.

Ohjelmassa on muun muassa hiljainen hetki sekä musiikki- ja lausuntaesityksiä. Tilaisuuden päätteeksi on kahvitarjoilu.