Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Puoluejohtajan suosio ei näy vasemmistoliiton kannatuksessa – viikonloppuna äänestetään puoluessihteeristä

Vasemmistoliitto saattaa laittaa istuvan puoluesihteerin vaihtoon, kun puolue tekee johtajavalintoja viikonlopun puoluekokouksessa.

Useat STT:n haastattelemat piirijohtajat kokevat, että paikallistason puolueaktiivit eivät tällä hetkellä saa riittävästi käytännön tukea.

Puolueen puheenjohtaja Li Andersson jatkaa puoluejohdossa, koska hänelle ei ole ilmaantunut vastaehdokkaita, mutta puoluekokouksessa päätetään muista johtopaikoista.

Piirijohtajien mukaan puoluesihteerin valinnasta on tulossa tiukka.

Nykyisen puoluesihteerin Joonas Leppäsen on haastanut niin ikään puoluetoimistossa työskentelevä järjestö- ja kuntapoliittinen asiantuntija Mikko Koikkalainen.

STT tavoitti puolueen kolmestatoista piirijohtajasta kahdeksan, ja puolet heistä nimesi suosikikseen Koikkalaisen. Muut eivät paljasta suosikkiaan.

– Olen Koikkalaisen takana. Nykyinen puoluesihteeri ei tarvittavalla tarmolla ja intensiteetillä ole kentän ääntä kuunnellut ja kentän huoliin pureutunut, sanoo esimerkiksi Hämeen piirihallituksen puheenjohtaja Juha Hiltunen.

Koikkalaisen sanotaan tuntevan puolueen toimintaa hyvin.

Puoluesihteerin tehtäviä ovat muun muassa järjestökoneen pyörittäminen, kentän organisoinnista vastaaminen ja vaalikampanjoiden vetäminen.

Kansanedustaja Saramo vahvoilla varapuheenjohtajaksi

Leppäsellä on kuitenkin myös omat tukijansa.

– Joonas on istuva puoluesihteeri, ja hänellä on vahvoja tukijoita, nimekkäitäkin tukijoita, Kohonen sanoo.

Puheenjohtaja, opetusministeri Andersson ei ota kantaa puoluesihteerivalintaan.

– En ole edes äänioikeutettu puoluekokouksessa, hän sanoo STT:lle.

Henkilövalinnat tekevät puoluekokousedustajat, joita on noin 300. Puoluekokous järjestetään Kuopiossa perjantaista sunnuntaihin.

Varapuheenjohtajisto menee puoluekokouksessa vaihtoon. Kuuden ehdokkaan joukossa on kansanedustaja Jussi Saramo.

Usea haastatelluista piirijohtajista pitää tärkeänä, että varapuheenjohtaja olisi kansanedustaja, koska puoluejohtaja on ministeri.

Piirijohtajat: Alueiden toiminta ei saa tukea

Puoluejohto saa piirijohtajilta kritiikkiä siitä, että alueiden toimintaa ei ymmärretä riittävästi. Andersson myöntää, että ongelma on todellinen.

– Olen piirijohtajilta tulleen viestin kanssa samaa mieltä siitä, että kyllä tämän tulevan puoluekokouskauden aikana yksi tärkeimpiä tavoitteita koko puolueorganisaatiolle pitää olla järjestöllisen toiminnan kehittäminen ja kuntatasolla toimivien luottamustoimen henkilöiden tukeminen nyt, kun resursseja on aiempaa enemmän.

Puolueen hallituspolitiikalle tulee pyyhkeitä muun muassa siitä, että puolueen sanoma ei ole ihmisille riittävän ymmärrettävässä muodossa. Vaikka Andersson menestyy loistavasti puheenjohtajien suosiota mittaavissa kyselyissä, puolueen kannatus on jumittanut alle kymmeneen prosenttiin. Hänet valittiin puheenjohtajaksi kesäkuussa 2016, ja sen jälkeen kannatus on pysynyt kahdeksan ja yhdeksän prosentin tuntumassa.

Anderssonin mukaan kannatuksen nostamiseksi pitää paremmin tuoda esille, millä tavalla politiikka hyödyttää suomalaisten laajaa enemmistöä.
STT–Saila Kiuttu

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE