Politiikka

Puoluejohtajat tapasivat tänään Kesärannassa – Antti Rinne kertoo, mistä oli kyse

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ja Sininen tulevaisuus ovat välittäneet julkisuuteen harvinaisen yhteisen vetoomuksen. Siinä vaaditaan muun muassa, että kansalaiset keskustelisivat turvallisuudesta rauhallisesti ja tosiasioihin perustuen.

Asiasta kertoi tänään ensimmäisenä Yle.

Puoluejohtajat puivat turvallisuustilannetta jo pari päivää sitten presidentti Sauli Niinistön kanssa Mäntyniemessä. Maanantain tapaamista oli ehdottanut oppositiojohtaja, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Demokraatin tietojen mukaan Rinne on ollut aloitteellinen maanantaina myös pääministerin suuntaan, jotta tämä järjestäisi puoluejohtajien palaverin, jossa voitaisiin luoda yhteinen kannanotto.

Sipilä kutsuikin puoluejohtajat koolle tänään virka-asunnolleen Kesärantaan.

– Olemme sitoutuneet myös yhdessä jatkamaan keskustelua ja jatkuvasti kehittämään ja parantamaan sitä. Ei tämä säännöllistä ole, mutta varmasti turvallisuusteeman ympärille kokoonnumme uudelleenkin, Sipilä sanoi tänään STT:lle nelituntisiksi venyneiden keskusteluiden jälkeen.

Hallituksen ja opposition yhteinen kanta.

Antti Rinne toteaa Demokraatille pitävänsä hyvänä, että pääministeri kutsui puoluejohtajat koolle.

– Siellä käytiin läpi sisäisen turvallisuuden tilannetta ja saatiin myös yhteinen tilannekuva siitä, mitä Suomessa tapahtuu, Rinne kuvaa puoluejohtajien keskustelua.

– Nyt tällä hetkellä suomalaisessa yhteiskunnassa on tilanne, että vihapuhe synnyttää uutta vihapuhetta ja sen kautta myös väkivallan uhka kasvaa.

”Tuomitsemme jyrkästi terrorismin kaikissa muodoissaan sekä kaikenlaisen väkivallan ja vihapuheen”, kaikkien puolueiden kannanotossa todetaan.

Rinteen mukaan hallitus–oppositio-rajan ylittävä tapaaminen oli asiallinen.

– Olen tyytyväinen, että kaikki puolueet ovat yhteisen kannanoton takana, myös sininen eduskuntaryhmä ja perussuomalaiset, Rinne toteaa.

Hän katsoo, että kaikki puolueet ovat ymmärtäneet, että tilanne on tärkeä myös sen suhteen, että suomalaista hyvinvointivaltiota saadaan edelleen vahvistettua.

Poliittiset puolueet ovat yhdessä todenneet ymmärtävänsä ihmisten turvallisuudentunteen heikenemistä ja painottaneet suomalaisen oikeusvaltion ja turvallisuuden kehittämistä.

Turvattomuuden tunne ymmärretään.

Alkuun pääministeri Sipilän kutsumassa tilaisuudessa Kesärannassa kuultiin viranomaisia ja asiantuntijoita, jotka kuvasivat vallitsevaa turvallisuustilannetta.

– Sitten käytiin keskustelu siitä, miten kansalaisten turvallisuudentunnetta heikentävä tilanne saadaan hallintaan tavalla, joka osoittaa sen, että ihmisillä on oikeasti muuttuvassa maailmassa tarve saada selvyyttä omaan elämäänsä ja siihen mitä Suomessa ja maailmassa tapahtuu. Tämä keskustelu osoitti sen, että tällaista kykyä ymmärtää ihmisten tunteita löytyi.

Rinne viittaa turvallisuudentunteen parantamisessa kaikkiin Suomessa asuviin ja myös niihin, jotka hakevat täältä turvaa.

– Koko joukolla on turvattomuuden tunnetta.

– On erittäin ikävä ja paha asia, että suojelua hakevien ihmisten joukkoon on soluttautunut koko Eurooppaan myös pahaa aikovia ihmisiä, Rinne jatkaa.

– Yhteisellä keskustelulla tavoiteltiin sitä, että kansalaisille tulee selväksi, että poliittiset päätöksentekijät ymmärtävät eri tahojen huolia keskustelussa ja sitä, ettei tilanne eskaloituisi Suomessa.

Lue puoluejohtajien kannanotto Antti Rinteen Facebook-päivityksestä:

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat