Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Puoluekokouksen pitää osata olla päättämättäkin

SDP:n Lahden puoluekokoukseen on runsaat kolme kuukautta ja jäsenäänestys edustajaehdokkaista on paraikaa meneillään. Valituiksi tulevat ovat paljon vartijoina. He ottavat puoluekokouksessa kantaa päivänpolitiikan keskeisiin kysymyksiin, linjaavat puolueen toimintaa myös pitemmällä tähtäyksellä ja tekevät tärkeitä henkilövalintoja.

Liioittelematta voi siis todeta, että puoluekokousedustajuus on todella vastuullinen tehtävä. Pitää tehdä hyviä päätöksiä ja vahvistaa kuvaa yhtenäisestä ja tulevaisuuteen suuntaavasta poliittisesta liikkeestä.

Jäsenäänestyksellä on myös sellainen merkitys, että varsinkin kärkisijoille nousevat  ovat vahvoilla tulevissa kunta- ja maakuntavaaleissa, mikäli ryhtyvät ehdokkaiksi. Ja veikkaan, että aika moni ryhtyy, jos kerran luottamusta on.

***

Puoluekokoukseen tulevista asioista ovat suurinta huomiota saaneet aloite työeläkeindeksin muuttamisesta sekä uusi periaateohjelma. Toivottavaa silti olisi, että ne eivät jyräisi alleen muita hyviä aloitteita ja kannanottoja.

Työeläkkeiden kehittyminen on nykyisin elinkustannuspainotteista ja aloitteen mukaan pitäisi siirtyä enemmän palkankorotusten vaikutukseen. Työeläkejärjestelmän asiantuntijat varoittavat, että tällainen muutos voisi vaarantaa koko systeeminen kantokyvyn ja varsinkin tulevien sukupolvien eläkkeet. Aloitteen tekijät ovat luonnollisesti toista mieltä.

Indeksialoite on sikäli ongelmallinen, että se saattaa nostattaa sukupolvien välisen kiistan – päätyy puoluekokous kummalle kannalle tahansa. Varmaa on myös se, että media ja kilpailevat puolueet repisivät tällaisesta tilanteesta kaiken irti.

Siksi on viisasta miettiä kaksi kertaa, kannattaako eläkeindeksistä tehdä ehkä tiukkakin äänestyspäätös, josta jäisi ikävästi ja pitkäksi aikaa kiviä kenkiin.

***

Vähän samanlainen on tilanne periaateohjelmankin kanssa. Ensinnäkin SDP myllää niin hengästyttävää tahtia periaatteitaan, että joku voi ihmetellä, eikö niitä sitten nykyisellään ole.

Toiseksi periaateohjelma edellyttää perusteellista valmistelutyötä. Yksi sellainen kesti kaksi puoluekokouskautta vuosina 1981-1987.

Edelleenkin se on enemmän sosialidemokratiaa, yhteiskuntaa ja maailmaa kuvaava essee kuin napakka ja kirkas periaateohjelma.

Viime kesänä oli jäsenkäsittelyssä keskusteluaineisto, joka totta vie antoikin puheenaihetta. Esimerkiksi me Turussa kiinnitimme huomiota aineiston jäsentymättömyyteen, yhteismitattomiin asioihin, toisteluun ja rönsyilevään tyyliin.

Nyt puoluehallitus on lähettänyt kenttäkäsittelyyn periaateohjelmaluonnoksen, joka kieltämättä on jäntevöitynyt keskusteluaineistosta. Mutta edelleenkin se on enemmän sosialidemokratiaa, yhteiskuntaa ja maailmaa kuvaava essee kuin napakka ja kirkas periaateohjelma.

Ymmärrän, että puoluekokouksen pitää ajatella asioita läpi ja päivittää niitä, mutta pitääkö tätä prosessia kutsua periaateohjelmaksi? Parempi olisi otsikoida paperi uudelleen ja jatkaa varsinaista periaatepohdintaa.

***

Myönnän, että ehdotus kahden keskeisen asiakohdan siirtämisestä jatkovalmisteluun voi ärsyttää monia. Olen silti sitä mieltä, että puoluekokouksen pitää osata olla päättämättäkin, jos jokin asia ei ole kypsä ratkaistavaksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE