Ulkomaat

Puolustusministeri Mattis: Käytämme heltymättömästi diplomatiaa Pohjois-Koreaa vastaan

Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis.
Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis.
Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis.

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisin mukaan Yhdysvallat aikoo käyttää heltymätöntä diplomatiaa yrityksissä ratkaista Pohjois-Korean kriisi.

Pohjois-Korea teki tiistaina viimeisimmän ohjuskokeensa, mikä herätti jälleen kysymyksiä Yhdysvaltain aikeista Pohjois-Korean suhteen. Mattisin mukaan hän ei halua sanoa, ettei diplomatia ole toiminut.

– Jatkamme diplomatian käyttöä. Jatkamme työskentelyä YK:n ja YK:n turvallisuusneuvoston kautta ja olemme heltymättömiä siinä, Mattis sanoi.

USA pyrkii luomaan yhteisen rintaman Pohjois-Koreaa vastaan.

Tiistaisen ohjuslaukaisun jälkeen Pohjois-Korea kertoi testanneensa onnistuneesti uudentyyppistä, mannertenvälistä ballistista ohjusta. Yhdysvallat on kokeen jälkeen ponnistellut saadakseen kansainvälisen yhteisön yhteiseen rintamaan suhtautumisessa Pohjois-Koreaan.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on kuitenkin torjunut Yhdysvaltain vaatimukset katkaista suhteet Pohjois-Koreaan. Lavrov muistutti myös Venäjän lausuneen toistuvasti, että sen näkemyksen mukaan pakotteiden tie on käytetty loppuun.

Kiinan ulkoministeriö puolestaan väisteli kysymyksiä Yhdysvaltain peräänkuuluttamasta öljynvientikiellosta.

Ministeriön tiedottajan mukaan Kiina pitää voimassa YK:n päätökset ja tukee Korean niemimaan ydinaseettomuutta.

Tähän mennessä Kiina on kieltäytynyt sulkemasta putkistoa, jota pitkin raakaöljyä kuljetetaan Pohjois-Koreaan. Kiina pelkää, että tiukemmat toimet voisivat aiheuttaa Pohjois-Korean hallinnon romahtamisen ja laukaisevan pakolaiskriisin Pohjois-Korean vastaisella rajalla.

Kiina on ehdottanut, että Pohjois-Korea jäädyttäisi ohjus- ja ydinkokeensa ja vastavetona Yhdysvallat jäädyttäisi sotaharjoituksensa alueella. Yhdysvallat on toistuvasti torjunut ehdotuksen.

Saksa vähentää diplomaattiedustustaan Pohjois-Koreassa.

Saksa sen sijaan ilmoitti torstaina aikovansa vähentää diplomaattiedustustaan Pohjois-Koreassa ja vaati, että Pohjois-Korea vähentää omaansa Berliinissä.

Asiasta kertoi Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel sen jälkeen, kun hän oli tavannut Yhdysvaltain virkaveljensä Rex Tillersonin.

Gabriel kertoi tapaamisen jälkeen toimittajille, että Saksa on jo vähentänyt suurlähetystönsä työntekijöiden määrää Pohjois-Koreassa ja tekee niin uudestaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat