Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Puolustusministeri Mattis: Käytämme heltymättömästi diplomatiaa Pohjois-Koreaa vastaan

Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa
Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis.

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisin mukaan Yhdysvallat aikoo käyttää heltymätöntä diplomatiaa yrityksissä ratkaista Pohjois-Korean kriisi.

Pohjois-Korea teki tiistaina viimeisimmän ohjuskokeensa, mikä herätti jälleen kysymyksiä Yhdysvaltain aikeista Pohjois-Korean suhteen. Mattisin mukaan hän ei halua sanoa, ettei diplomatia ole toiminut.

– Jatkamme diplomatian käyttöä. Jatkamme työskentelyä YK:n ja YK:n turvallisuusneuvoston kautta ja olemme heltymättömiä siinä, Mattis sanoi.

USA pyrkii luomaan yhteisen rintaman Pohjois-Koreaa vastaan.

Tiistaisen ohjuslaukaisun jälkeen Pohjois-Korea kertoi testanneensa onnistuneesti uudentyyppistä, mannertenvälistä ballistista ohjusta. Yhdysvallat on kokeen jälkeen ponnistellut saadakseen kansainvälisen yhteisön yhteiseen rintamaan suhtautumisessa Pohjois-Koreaan.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on kuitenkin torjunut Yhdysvaltain vaatimukset katkaista suhteet Pohjois-Koreaan. Lavrov muistutti myös Venäjän lausuneen toistuvasti, että sen näkemyksen mukaan pakotteiden tie on käytetty loppuun.

Kiinan ulkoministeriö puolestaan väisteli kysymyksiä Yhdysvaltain peräänkuuluttamasta öljynvientikiellosta.

Ministeriön tiedottajan mukaan Kiina pitää voimassa YK:n päätökset ja tukee Korean niemimaan ydinaseettomuutta.

Tähän mennessä Kiina on kieltäytynyt sulkemasta putkistoa, jota pitkin raakaöljyä kuljetetaan Pohjois-Koreaan. Kiina pelkää, että tiukemmat toimet voisivat aiheuttaa Pohjois-Korean hallinnon romahtamisen ja laukaisevan pakolaiskriisin Pohjois-Korean vastaisella rajalla.

Kiina on ehdottanut, että Pohjois-Korea jäädyttäisi ohjus- ja ydinkokeensa ja vastavetona Yhdysvallat jäädyttäisi sotaharjoituksensa alueella. Yhdysvallat on toistuvasti torjunut ehdotuksen.

Saksa vähentää diplomaattiedustustaan Pohjois-Koreassa.

Saksa sen sijaan ilmoitti torstaina aikovansa vähentää diplomaattiedustustaan Pohjois-Koreassa ja vaati, että Pohjois-Korea vähentää omaansa Berliinissä.

Asiasta kertoi Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel sen jälkeen, kun hän oli tavannut Yhdysvaltain virkaveljensä Rex Tillersonin.

Gabriel kertoi tapaamisen jälkeen toimittajille, että Saksa on jo vähentänyt suurlähetystönsä työntekijöiden määrää Pohjois-Koreassa ja tekee niin uudestaan.

Ulkoministeriö: Suomessa järjestetään rutiininomainen ja akateeminen Pohjois-Korea-tapaaminen

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut.

Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut, joissa ei kuitenkaan ole kyse korkea-arvoisesta poliittisesta tapaamisesta. Ulkoministeriöstä kerrottiin STT:lle, että tapaamisessa on kyse rutiininomaisesta niin sanotusta 1,5 raiteen akateemisesta tapahtumasta.

Ulkoministeriön mukaan tiedossa ei ole, että tapaamisessa olisi mukana Yhdysvaltojen virkamiehiä.

MTV kertoi aiemmin, että Helsinkiin saapuisi Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja. MTV:n tietojen mukaan vierailu alkaa huomenna ja on kaksipäiväinen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Mediat: Pohjois-Korea-tapaamista suunnitellaan Suomeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA via KNS
NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean edustajien kerrotaan suunnittelevan tapaamista Suomessa. Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle.

Yhdysvaltalaisen, Pohjois-Koreaa seuraavan NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Sivusto viittaa myös eteläkorealaisen TV Chosunin uutiseen, jonka mukaan Pohjois-Korean edustaja Ruotsissa vierailulla olevasta valtuuskunnasta tulisi seuraavaksi Suomeen. Suomessa asiasta kertoi ensin MTV, jonka mukaan Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja saapuu Helsinkiin huomenna.

MTV:n tietojen tiedon mukaan kyse on niin sanotusta vapaamuotoisesta ja epävirallisesta tapaamisesta.

Suomen ulkoministeriö ei ole vahvistanut mediatietoja.

Keskustelua aiheesta

Lumentulo haittaa Lontoon lentoliikennettä – myös Suomen lentoja on peruttu

Kuva: Lehtikuva
Myös Finnairin lentoja Lontooseen on peruttu lumentulon vuoksi.

Lontoossa Heathrow’n lentokentällä on tänään peruttu yli sata lentoa lumentulon takia. Ongelmat vaikuttavat myös ainakin osaan Suomen-lennoista.

Finnairin kello kahden lento Helsinki-Vantaalta Heathrow’lle jouduttiin perumaan. Samaten on peruttu Helsinki-Vantaalle iltayhdeksän aikaan saapuva lento Heathrow’lta.

Finnair tiedottaa matkustajia tilanteesta, jonka lisäksi lisätietoja saa yhtiön nettisivuilta. Peruutusten lisäksi myöhästymiset ja ongelmat jatkoyhteyksissä Heathrow’lta ovat mahdollisia.

Keskustelua aiheesta

Taleban yritti iskeä turvallisuusjätin toimistoon Kabulissa – auto räjähti matkalla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Kabulissa räjähti autopommi keskellä ruuhka-aikaa.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehtiin lauantaina autopommi-isku, jossa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui useita.

Taleban-liike ilmoitti olleensa iskun takana ja väitti, että uhrit olivat ”ulkomaalaisia miehittäjiä”. Viranomaisten mukaan kuolonuhrit olivat siviilejä.

Isku tapahtui aamuruuhkan aikaan. Afganistanin sisäministeriön mukaan itsemurhapommittajan kohteena oli ilmeisesti kansainvälisen G4S-turvallisuusyhtiön konttori. Jostain syystä auto kuitenkin räjähti jo matkalla sinne.

Itsemurhaisku oli neljäs Kabulissa kolmen viime viikon aikana. Väkivaltaisuuksien Afganistanissa odotetaan jälleen kiihtyvän kevään myötä.

(STT-AFP )

Keskustelua aiheesta

Järjestö: yli 150 000 ihmistä on paennut Syyrian Afrinista – hallituksen joukot moukaroivat myös Itä-Ghoutaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Abdulmonam Eassa
Kuvassa Hamourian kaupunki Itä-Ghoutassa, jota hallituksen joukot ovat pommittaneet. Kuva 3.maaliskuuta 2018.

Syyriassa pako pohjoisesta Afrinin kaupungista kiihtyy. Sotaa seuraavan järjestön mukaan kaupungista on keskiviikosta lähtien paennut yli 150 000 ihmistä.

Afrinin aluetta hallitsevat kurdien YPG-joukot. Turkki pitää YPG:tä terroristijärjestönä ja on liki kahden kuukauden ajan hyökännyt voimalla sitä vastaan.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Turkin ilmavoimat pommitti eilen myös Afrinin suurinta sairaalaa. Iskussa kuoli järjestön mukaan 16 siviiliä. Turkki on kiistänyt väitteen.

Itä-Ghoutasta paennut kymmeniätuhansia

Toisaalla Syyriassa hallituksen joukot ovat jatkaneet Itä-Ghoutan moukarointia pääkaupungin Damaskoksen liepeillä. Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan ilmaiskuissa on tänään kuollut ainakin 30 siviiliä.

Ihmiset pakenevat myös Itä-Ghoutasta. Järjestön mukaan torstaista lähtien yli 40 000 siviiliä on paennut alueelta.

Itä-Ghouta on viimeinen merkittävä kapinallisalue Damaskoksen lähellä. Helmikuun puolivälin jälkeen hallituksen joukot ovat vallanneet siitä noin 70 prosenttia. Hyökkäyksessä on järjestön tietojen mukaan kuollut noin 1 400 siviiliä.

(STT-AFP )