Politiikka

Puolustusministeri Niinistö: EU:n puolustusyhteistyö ei ole kehittymässä puolustusliitoksi

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Suomalaisten kannattaa hyväksyä, ettei EU:n puolustusyhteistyö ole kehittymässä puolustusliitoksi, sanoo puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.). Naton puolustusministerikokoukseen keskiviikkona osallistunut Niinistö odotti, että tämä olisi myös viesti, jonka Nato-maat välittäisivät Ruotsille, Suomelle ja EU:lle yhteisellä työillallisella.

– Varmasti kuullaan se sama virsi, että ei pidä duplikoida sitä mitä Natossa jo tehdään, Niinistö arveli etukäteen STT:lle.

Naton puolustusministerien työillallinen oli varattu keskiviikkona EU:n puolustusyhteistyölle sekä Naton ja EU:n pyrkimyksille lisätä yhteistyötään.

EU:n puolustusyhteistyö on herättänyt Nato-maissa kysymyksiä siitä, rakentaako EU päällekkäistä toimintaa Naton kanssa. Niinistö korostaa, että kyse on täydentävästä toiminnasta, joka ei kilpaile sotilasliiton kanssa.

– Se on vain hyväksyttävä. Me olemme sotilasliittoon kuulumaton maa ja puolustusratkaisu on itsenäinen puolustus. Tarpeen vaatiessa toivomme ainakin saavamme apua kumppaneilta, Niinistö tiivistää.

Sotilaallinen liikkuvuus puhututtaa.

Keihäänkärkenä on viime kuukausina ollut sotilaallinen liikkuvuus eli erilaisten rajaesteiden poistaminen raskailta kuljetuksilta. Kiertävien pataljoonien sijoittaminen Puolaan ja Baltian maihin on herättänyt Nato- ja EU-maat huomaamaan, ettei raskaan kaluston kuljettaminen Euroopan halki suju ongelmitta.

EU-maat ovat poistamassa yhdessä turhia rajaesteitä ja varmistavat siltojen ja teiden kestävyyttä. Hankkeesta ovat Niinistön mukaan jääneet pois ainoastaan EU:n saarivaltiot eli Irlanti, Malta ja Kypros. Myös Suomen kannalta hanke on hänen mukaansa tärkeä.

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan EU:n ja Naton puolustusyhteistyö hyödyttää myös Natoa.

– Kun tämä tehdään oikein, panostukset voivat johtaa reilumpaan taakanjakoon Euroopan ja Pohjois-Amerikan välillä, Stoltenberg sanoi.

Presidentti Donald Trumpin johdolla USA on vaatinut eurooppalaisia lisäämään puolustusmenojaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat