Puolustusministerin kaavailemia sotaharjoituksia puitiin valiokunnassa – varapuheenjohtaja Kari: ”Hallituksen ulkopoliittisesta toiminnasta syntyy kehno kuva”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Puolustusministeri Jussi Niinistö oli tänään kuultavana eduskunnan puolutustusvaliokunnassa suunnitellusta pääsotaharjoituksesta

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) esiin nostamista sotaharjoituksista käytiin puolustusvaliokunnassa monenlaista keskustelua, valiokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) kuvaili eduskunnassa.

– Moitteitakin esiintyi, hän totesi.

Moitteitten sisältöä hän ei kuitenkaan avannut enempää.

– Moitteet varmaan jäävät suurimmilta osin tuohon valiokunnan huoneeseen, mutta niitäkin tuli.

– Harjoitustoimintaa toki tarvitaan, mutta puolustusministerin avaus ilman että puolustusvoimien ylipäällikkö tiesi asiasta, herätti keskustelua, hän vielä täsmensi.

Kari huomautti, että kaksi vuotta sitten tasavallan presidentti linjasi harjoitusjärjestelmää kahdeksan kriteerin kautta. Kyseisiin kriteereihin sisältyi hänen mukaansa se, että asiat selvitetään Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta TP-UTVA:ssa siinä vaiheessa, kun asiat puolustusministeriön kautta ovat valmiita käsiteltäviksi.

– Tällaista järjestelmää, jossa ministeri itse päättää siitä, missä vaiheessa harjoituksista tiedotetaan, ei Suomessa vielä tähän päivään mennessä ole ollut. Maanpuolustukseen liittyvät harjoitukset sovitaan tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen johdon kanssa yhdessä.

Kun Karilta kysyttiin sooloiliko ministeri Niinistö tapauksessa, hän totesi jokaisen voivan kutsua vähän omalla nimellään. Kari ei kuitenkaan lähtenyt arvioimaan, ylittikö Niinistö asiassa valtuutensa.

– Ainakin hän otti tiukan etunojan asiassa eikä osoittanut tilanteessa hyvää harkintaa.

Kutsuja ei ole lähetetty.

Eduskunnan puolustusvaliokunta ja ulkoasiainvaliokunta kuulevat tänään puolustusministeri liittyen viime viikkoina julkisuudessa olleisiin kaavailuihin suuresta sotaharjoituksesta. Keskustelu lähti liikkeelle muutama viikko sitten, kun Niinistö esitti Yhdysvaltojen puolustusministerin vierailun yhteydessä Yhdysvaltojen puolustusministerille tunnusteluista maan kiinnostuksesta osallistua Suomessa järjestettävään sotaharjoitukseen.

Niinistö on viitannut harjoituspuheissaan toistuvasti Ruotsin syyskuussa järjestämään Aurora-harjoitukseen. Puolustusministerin toiminta on herättänyt kritiikkiä, sillä hänen suunnittelemistaan nostaa harjoitukset esiin Yhdysvaltain puolustusministerin kanssa ei tiennyt edes puolustusvoimien ylipäällikkö, tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Presidentti onkin kertonut lukeneensa asiasta lehdistä.

– Sipilän hallituksen ulkopoliittisesta toiminnasta syntyy kuitenkin varsin kehno kuva, mikäli tasavallan presidentti saa tietoonsa vastaavanlaisia avauksia vasta lehdistä  ja televisiosta, Kari huomautti Demokraatille.

Hän totesi vielä, ettei ongelma ilmennyt edes ensimmäistä kertaa, vaan ongelma on esiintynyt jo aikaisemminkin muun muassa keskusteltaessa Ahvenanmaasta. Puolustusministeri nosti lokakuussa esille Ahvenanmaan aseman sotilaallisena tyhjiönä ja ennakoi Ruotsin kanssa tehtävää yhteistyötä Ahvenanmaan puolustamiseksi.

Puolustusministeriä on kritisoitu muun muassa siitä, että hän olisi kutsunut Yhdysvallat Suomeen sotaharjoituksiin ilman ennakkovaroitusta. Häntä on myös moitittu kyseisen esityksen pyrkimyksenä olleen oman profiilinsa nostoa varten.

Puolustusministeri Niinistö korosti itse kuulemisen jälkeen, ettei hän ollut kutsunut Yhdysvaltoja mukaan puolustusharjoituksiin, vaan ainoastaan tiedottanut sellaisten olevan suunnitteilla.

– Olen informoinut eri maita mahdollisuudesta järjestää Suomessa monikansallinen sotaharjoitus. Mitään kutsuja ei ole lähetetty, Niinistö totesi.

Kari kuitenkin totesi, että jokainen voi kysyä, mitä eroa tiedottamisella ja kutsumisella on kyseisessä tapauksessa.

– Varsinkin, jos samaan aikaan pitää esillä tällaista suursotaretoriikkaa, joka ehkä omaltakaan osalta ei ole kaikkein paras ilmaisu niille tavoitteille, joille Suomi omaa puolustustaan rakentaa, hän sanoi.

Niinistön tavoitteena monikansallinen kaikki puolustushaarat käsittävä harjoitus.

Puolustusministeri itse kertoi valiokunnan kokouksen jälkeen, että valiokunnassa oli haluttu kuulla lisätietoja ajatuksesta järjestää pääsotaharjoitus 2020-luvun alussa.

– En voi valiokunnan puolesta puhua, siellä on varmasti erilaisia mielipiteitä. Kehuja ja kritiikkiä oli äsken tarjolla, Niinistö kommentoi kuulemista.

Keskustelua hänen mukaansa oli syntynyt muun muassa siitä, minkälaista harjoitusta oltaisiin aikeissa järjestää.

– Oli vähän väärinkäsitystäkin. Tässähän olisi tarkoitus järjestää saman tyyppinen harjoitus kuin Ruotsin Aurora-harjoitus viime syyskuussa. Eli monikansallinen kaikki puolustushaarat käsittävä harjoitus.

– Harjoitukseen voisi osallistua esimerkiksi 10 000 varusmiestä, joka on loppusotakokoonpano ikäluokalla. Sitten joitain tuhansia reserviläisiä sekä meille läheisistä kumppanimaista, Pohjoismaista, Baltiasta, Yhdysvalloista ja Saksasta.

Harjoituksen kokonaismiehitysmäärä voisi Niinistön mukaan nousta noin 20 000. TP-UTVA linjaa joulukuussa ensi vuoden puolustusvoimien kansainvälisestä toiminnasta.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) mukaan asia on sen verran iso, joten sitä todennäköisesti punnitaan myös joulukuun kokouksessa. Suuren sotaharjoituksen valmistelu voi kestää kuitenkin pitkään, jopa 2–3 vuotta.

– Joulukuu on ensimmäinen mahdollisuus tehdä asiasta linjauksia. Olettaisin, että tämä on osa isompaa kokonaisuutta, eikä tästä pidetä erillistä TP-UTVAa.

Kanerva totesi myös, että Niinistön tekemä keskustelunavaus ryöpsähti kieltämättä hieman silmille yhdelle sun toiselle.

– Mutta ei tämä nyt valtakuntaa horjuta. Ei tässä sellaisia aineksia ole. Luulen, että tässä on aallokko rauhoittumassa.

– Valiokunnan yleistunnelma ei ollut millään tavoin päällekarkaava, Kanerva vielä totesi.

Juttuun on päivitetty Ilkka Kanervan kommentit klo 13:24. 

Kansanedustaja älähtää oikeuden ratkaisusta: ”Yleinen asevelvollisuus on vaarassa”

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) vaatii, että puolustusministeriö ryhtyy välittömästi toimenpiteisiin poistaakseen Jehovan todistajien vapautuksen asepalveluksen ja siviilipalveluksen suorittamisesta.

Helsingin hovioikeus on hylännyt tänään syytteen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä. Kyse oli miehestä, joka kieltäytyi siviilipalveluksesta vakavien omantunnon syiden vuoksi.

Hovioikeus katsoo, että henkilön tuomitseminen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä on syrjivää kohtelua. Näin siksi, että

Jehovan todistajat on erikseen lailla vapautettu sekä ase- että siviilipalveluksesta. Ratkaisu syntyi äänestyspäätöksenä.

Kärnän mukaan tällainen ratkaisukäytäntö tarkoittaa, että koko yleinen asevelvollisuus on vaarassa.

Kärnä toteaa, että Jehovan todistajien erityisaseman poistaminen on perusteltua, sillä kenenkään vakaumus ei voi olla toisen vakaumusta arvokkaampi.

”Samassa yhteydessä kun Jehovan todistajien vapautus poistetaan, voisi olla paikallaan tarkastella myös naisten asevelvollisuutta. Kaikkia kansalaisia ei tarvitse kouluttaa sotilaiksi, mutta kokonaisturvallisuuden kannalta olisi perusteltua, että kaikki osaavat toimia yhteiskuntaa hyödyttäen kriisitilanteissa.”

Keskustelua aiheesta

Sipilä vihjaili Ahvenanmaasta – ”Suomi kyllä ottaisi lisäpaikan vastaan”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ota vielä kantaa siihen, annettaisiinko Suomelle tuleva Euroopan parlamentin lisäpaikka Ahvenanmaalle.

Sipilä kirjoitti perjantaina Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa pitävänsä huolen siitä, että parlamentin lisäpaikan jakamisessa ”kuullaan myös ahvenanmaalaisten näkemyksiä”. Brysselissä Sipilä kertoi, että keskustelua paikan täyttämisestä ei ole vielä aloitettu, vaan se käydään kun paikkajaosta on päätetty.

EU-johtajien odotetaan näyttävän tänään vihreää valoa sille, että Suomi ja useat muut jäsenmaat saavat lisäpaikkoja EU-parlamenttiin. Suomelle olisi tulossa yksi paikka nykyisen 13 mepin lisäksi.

Kokous on epävirallinen, mutta EU-johtajilta odotetaan poliittista ratkaisua siitä, mitä Britannialta vapautuville paikoille Euroopan parlamentissa tehdään. Virallisesti päätökset tehdään myöhemmin.

Suomi olisi halunnut jättää Britannialta vapautuvat paikat kokonaan täyttämättä. Päätös parlamentin paikkaluvusta vaatii kaikkien maiden yksimielisen päätöksen, ja halutessaan Suomi voisi estää sovun.

Britannialla on tällä hetkellä 73 paikkaa, joista 27 oltaisiin jakamassa jäljelle jäävien maiden kesken. Parlamentti on pienentymässä nykyisestä 751 mepistä 705 meppiin.

Sipilän mukaan Suomi ottaa lisäpaikan kyllä vastaan, jos sellaisen saa.

STT–ANNIINA LUOTONEN

”Pidän järkyttävänä” – Liki 400 000 ulosottoa liittyy sote-maksuihin

Kansanedustajat Satu Taavitsainen (sd.) ja Maria Tolppanen (sd.) ovat perustaneet eduskuntaan Ulosottoon joutuneiden tukijat Eduskunnassa -ryhmän. He kertovat haluavansa parantaa ulosottoon joutuneiden asemaa ja helpottaa heidän elämäänsä. Tilapäinen rahapula, sairastuminen taikka työttömyys eivät saa johtaa elinikäiseen velkavankeuteen.

– Pidän järkyttävänä sitä, että vuodessa lähes 400 000 ulosotto-asiaa kohdistuu sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin. Asiakasmaksujen taso on yksi tärkein sote-uudistuksen asia. Tasoa pitää tuntuvasti laskea tai poistaa ne Suomessa kokonaan. Sote-maksujen vuoksi ulosotossa olevat tulee armahtaa ja aloittaa sote-uudistuksen jälkeinen aika puhtaalta pöydältä, sanoo ryhmän puheenjohtaja Satu Taavitsainen.

Ulosottoon joutuneiden tukiryhmä pitää epäeettisenä kuntien ja kuntayhtymien tapaa myydä laskujaan kansainvälisille perintäyhtiöille.

”Kenenkään rahat eivät riitä, jos velka kasvaa perintäyhtiöiden takia kaksin- tai kolminkertaiseksi.”

– Satoja tuhansia eläkeläisiä, työttömiä, lapsiperheitä, nuoria ja jopa alaikäisiä lapsia on härskisti toimivien perintäyhtiöiden armoilla, jotka myyvät näiden pienten ihmisten velkoja toisilleen, perivät velkoja moneen kertaan, dokumentteja veloista ei löydy eivätkä velat vanhene säädetyssä ajassa. Tähän toimintaan pitää saada muutos, sanoo Taavitsainen.

–  Ylipäätään haluamme, että ulosottoon joutuneiden ihmisten velkataakkaa ei kasvateta keinotekoisesti ylimääräisillä kuluilla ja koroilla. Suomalainen maksaa velkansa, mutta kenenkään rahat eivät riitä, jos varsinainen velka kasvaa esimerkiksi perintäyhtiöiden toimien takia kaksin- tai kolminkertaiseksi, toteaa ryhmän varapuheenjohtaja Maria Tolppanen.

Ulosottoon joutuneiden tukiryhmä aikoo järjestää yleisötilaisuuksia ja koulutusta, seuraa alan kehitystä ja lainsäädäntöä sekä tekee näihin liittyviä lakialoitteita. Ryhmä toimii yhteistyössä kansalaisjärjestöjen, oppilaitosten, tutkimuslaitosten ja muiden yhteisöjen ja organisaatioiden kanssa.

Keskustelua aiheesta

Järjestö vaatii terveyspalveluihin tasa-arvoa – ”Asiakasmaksut eivät saa olla este”

Kuva: lehtikuva / milla takala

Työttömien keskusjärjestö vaatii kuntia tulkitsemaan asiakasmaksulakia työttömien ja vähävaraisten hyväksi. Asiakasmaksulain 11:sta pykälän mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista määrätyn maksun voi alentaa tai jättää perimättä, jos henkilöllä ei ole maksukykyä.

Käytännöt lain tulkinnassa kuitenkin vaihtelevat keskusjärjestön mukaan suuresti kunnissa ja kuntayhtymissä. Useimmiten alennusta asiakasmaksuihin ei sen mukaan saada, vaan kunnissa kehotetaan hakemaan maksuihin toimeentulotukea, vaikka se on lain mukaan viimesijainen taloudellinen tuki asiakkaalle.

Työttömien keskusjärjestön puheenjohtaja, kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) vaatii kuntia ottamaan asiakasmaksulain 11§ tulkinnan käsittelyyn kuntapolitiikassa ja tekemään lain sovellusohjeet siten, että asiakkaan etu toteutuu.

– Me, jotka työttömien parissa olemme, pidämme tätä maksuasiaa tärkeimpänä sote-uudistuksen asiana. Sote-uudistuksen yhteydessä on hyvä mahdollisuus tuntuvasti laskea asiakasmaksujen tasoa tai poistaa ne Suomessa kokonaan. Myös perustuslakivaliokunta on todennut, että kansalaisten saatavilla täytyy olla palveluita, eivätkä ne saa maksujen takia jäädä saamatta. Eli on ehdottoman tärkeää, etteivät asiakasmaksut ole työttömille esteenä palvelujen käytölle ja aiheuta köyhyyttä, perintää ja ulosottoa, Taavitsainen sanoo.

Hän vaatii kuntia myös lopettamaan maksamattomien asiakasmaksujen myymisen kansainvälisille perintäyhtiöille.

”Hallituksen on toimittava, jotta ihmiset eivät luisu ulosottoon vain välttämättömien terveydenhoitokulujen takia.”

– Vuosittain liki 400 000 ulosotto-asiaa tulee valtakunnan voudille sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen vuoksi. Tämä on järkyttävä tilanne. Hallituksen on toimittava, jotta ihmiset eivät luisu ulosottoon vain välttämättömien terveydenhoitokulujen takia.

Kelan selvitysten mukaan sairaalamaksuja, terveyskeskuskäyntejä ja muita terveydenhuollon tasamaksuja maksettiin toimeentulotuesta suoraan laskuttajille noin 15 000 kappaletta kesäkuussa 2017. Keskimääräinen laskun hinta oli 70 euroa. Lisäksi toimeentulotuen saajille itselleen on maksettu tämän lisäksi maksusitoumuksena esimerkiksi lääkkeitä ja muita terveydenhoitomenoja.

Työttömien keskusjärjestön ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n yhteisen Terveydeksi-hankkeen työntekijät ovat todenneet, että työttömät jättävät menemättä terveyspalveluihin, erityisesti suun terveydenhuoltoon, koska heillä ei ole varaa maksaa maksuja. Myös lääkkeitä jätetään ostamatta vähävaraisuuden vuoksi.

Keskustelua aiheesta

”Tämä ei ole voinut tulla kenellekään yllätyksenä” – SDP:n Lindtman tyrmää kokoomuskritiikin

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman tyrmää kokoomuksesta esitetyn kritiikin, jonka mukaan SDP politikoisi kansalaisten turvallisuuden kustannuksella. Muun muassa kansanedustajat Arto Satonen (kok.) ja Kari Tolvanen (kok.) ovat kutsuneet SDP:n toimintaa puhemiesneuvoston työjärjestystä koskevassa käsittelyssä erittäin valitettavaksi poliittisten irtopisteiden keräämiseksi vakavan asian kustannuksella.

SDP esitti työjärjestykseen lisäystä, jonka mukaan perustettavan tiedusteluvalvontavaliokunnan tehtäväksi tulisi Supon kokonaisvalvonta. Hallituspuolueissa esityksen on väitetty tulleen puskasta.

Lindtman muistuttaa, että keskustelua supon parlamentaarisesta valvonnasta on käyty jo kymmenen vuotta.

– Tämä ei ole voinut tulla kenellekään yllätyksenä. Sitä on esimerkiksi meiltä edustaja Mika Kari vuonna 2013 esittänyt, Lindtman sanoo.

Heti kun tiedustelulakien uudistaminen käynnistyi, SDP viestitti Lindtmanin mukaan hallitukselle ja silloiselle sisäministerille, että supon valvonta on ratkaistava samassa yhteydessä.

– Viime syksynä SDP lausui kirjallisesti, että edellytämme supon kokonaisvalvonnan kirjaamista eduskunnan työjärjestykseen. Tuula Haatainen on ottanut tämän viime vuonna erikseen esille puhemiesneuvostossa. Keskustelua on käyty jo vuosien ajan ja SDP on johdonmukaisesti viestittänyt, että tämä asia pitää ratkaista tiedustelulakien yhteydessä.

Lindtmanin mukaan laajat uudet oikeudet, joita supo on tiedustelulakien myötä saamassa, tarvitsevat vastapainokseen vahvaa parlamentaarista valvontaa.

– Ilman supon valvontaa ei tule uusia oikeuksia.

Puhemiesneuvoston äänestyksellä hyväksymä työjärjestys, joka määrittää supoa valvovan tiedusteluvalvontavaliokunnan tehtävät, jättää SDP:n mukaan supon kokonaistoiminnan harmaalle alueelle. Valiokunta olisi saamassa oikeudet valvoa vain tiedustelua.

”On kaikkien etu, että sekä eduskunnassa että supossa tiedetään kenellä kokonaisvastuu supon valvonnasta on.”

– Supon tehtäväksi esitetään laissa myös sellaista toimintojen havaitseminen, estäminen ja paljastaminen, jotka uhkaavat turvallisuutta. Supon tehtävänä on myös ylläpitää yleistä valmiutta yhteiskuntaa uhkaavan toiminnan havaitsemiseksi, Lindtman listaa valiokunnan tehtävänannon ulkopuolelle jääviä asioita.

Supon päällikkö on saamassa oikeuden päättää ulkomailla tapahtuvasta tiedustelusta sekä Suomen kansalaisen vakoilusta ulkomailla. Päällikölle on tulossa myös valta päättää ulkomaisten tiedustelupalveluiden oikeuksista supon operaatioiden yhteydessä kotimaassa.

– On kaikkien etu, että sekä eduskunnassa että supossa tiedetään kenellä kokonaisvastuu supon valvonnasta on. Supon valvonta ei saa jäädä harmaalle alueelle.

Lindtmanin mukaan tiedustelulakien edellyttämiä perustuslain muutoksia on käytännössä hyvin vaikea saada läpi kiireellisenä tai normaalissa säätämisjärjestyksessä ilman suurimman oppositiopuolue SDP:n apua. Perustuslain muuttamiseen tarvitaan myös normaalissa säätämisjärjestyksessä lopulta kahden kolmasosan määräenemmistö.

– SDP:n lähtökohta on ollut se, että tässä haetaan yhteisymmärrystä yli hallitus-oppositio-rajojen. Kaikki muut polut ovat kyllä vaikeita ja riskinä on, että Suomeen ei saada riittävän ajantaisia tiedustelulakeja, Lindtman sanoo.