Politiikka

Puolustusministerin taannoinen “viides kolonna” -viittaus nousi eduskunnan keskusteluun – Tuore sisäministeri: “En voi allekirjoittaa”

Lehtikuva / Markku Ulander
Sisäministerinä aloittanut Kai Mykkänen (vas.) ja kokoomuksen Ben Zyskowicz eduskunnan täysistunnossa Helsingissä.
Lehtikuva / Markku Ulander
Sisäministerinä aloittanut Kai Mykkänen (vas.) ja kokoomuksen Ben Zyskowicz eduskunnan täysistunnossa Helsingissä.
Lehtikuva / Markku Ulander
Sisäministerinä aloittanut Kai Mykkänen (vas.) ja kokoomuksen Ben Zyskowicz eduskunnan täysistunnossa Helsingissä.

Kansanedustajat Eero Heinäluoma (sd.) ja Mika Kari (sd.) kiinnittivät tiistaina eduskunnan täysistuntosalissa käydyssä lähetekeskustelussa huomiota puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) taannoiseen puheeseen, jossa ministeri viittasi kaksoiskansalaisia ”viidentenä kolonnana”.

– Koskien tätä kaksoiskansalaisuuskeskustelua. Tästähän puolustusministeri Niinistö käytti maanpuolustuskurssin avajaisissa, hyvin arvovaltaisella paikalla, puheenvuoron, jossa hän leimasi Suomen kaksoiskansalaiset ”viidenneksi kolonnaksi”, Heinäluoma toi täysistuntosalissa esiin.

Jussi Niinistön piti valtakunnallisten maanpuolustuskurssien avajaisissa Helsingissä tammikuussa puheen, jossa hän totesi muun muassa, että ”viides kolonna on torjuttava jo rauhan aikana. Meillä tulee olla sataprosenttinen luottamus niihin henkilöihin, joita nimitämme maanpuolustuksen avaintehtäviin. Niin ikään näillä henkilöillä tulee olla sataprosenttinen lojaliteetti Suomeen”.

Niinistö viittasi ”viidennellä kolonnalla” kaksoiskansalaisiin, jotka toimivat puolustusvoimien sotilasviroissa. Hallitus on suunnittelemassa lakia, jolla pyritään rajoittamaan kaksoiskansalaisten pääsyä tiettyihin sotilasvirkoihin.

Pidän puheenvuoroa erittäin huonosti harkittuna.

Heinäluoma julisti täystuntosalissa pitävänsä Niinistön taannoista puheenvuoroa käsittämättömänä.

– Meillä on 100 000 suomalaista, joilla on jonkun toisen maan kansalaisuus, ja he ovat toimineet hyvässä uskossa sen mukaisesti kuin Suomen valtio on kehottanut toimimaan vuosien ajan.

Heinäluoma ihmetteli, että nyt yhtäkkiä maan hallituksen riveistä on tuotu esiin, kuinka tällaiset henkilöt edustavat viidettä kolonnaa, siis uhkaa Suomen turvallisuudelle.

– Pidän puheenvuoroa erittäin huonosti harkittuna ja ihmettelen myös sitä, että se on otettu hiljaisuudella vastaan hallituksen riveissä. Meillä on jopa hallituksen sisällä henkilöitä, jotka ovat kaksoiskansalaisia. Heidänkin isänmaallisuutensa asetetaan tällaisella puheenvuorolla kyseenalaiseksi. Ymmärrän riskeihin varautumisen, se on oikein, mutta kyllä on erityinen vastuu siinä, että valtioneuvoston jäsenet eivät leimaa kokonaisia kansanosia mielivaltaisella tavalla epäisänmaallisiksi, riskeiksi Suomen turvallisuudelle.

– Kun nyt paikalla on uusi sisäministeri, pitäisin perusteltuna, että hän valottaisi omaa näkökantaansa tähän keskusteluun, Heinäluoma totesikin osoittaen sanansa alkuviikosta virkaansa astuneelle sisäminsiteri Kai Mykkäselle (kok.).

Myös Mika Kari viittasi puheenvuorossaan Niinistön taannoiseen kielikuvaan.

– Edustaja Heinäluoman painavaan puheenvuoroon on helppo yhtyä, myös hallintovaliokunnan jäsenenä. Puolustusministerin puheenvuorot ”viidennestä kolonnasta” ovat puheenvuoroja, joihinka pitää hallitukselta tulla vastaus. Ne eivät voi olla vain yksittäisen ministerin sinänsä arvokkaassa tilaisuudessa heittämiä omia henkilökohtaisia mielipiteitä, vaan väkisin eri lainsäädännön uudistamisen vaiheissa tulee esiin, mikä on hallituksen virallinen kanta tähän kaksoiskansalaisuuskysymykseen, Kari muun muassa totesi.

– Meillä kaikilla niin valtioneuvostossa kuin muuallakin on yhteisiä tuttuja kaksoiskansalaisia, joidenka isänmaallisuuden epäily kategorisesti ei ole millään tavalla perusteltavaa, päinvastoin tuomittavaa. Tähän asiakokonaisuuteen uskon, että ministeri vastaa.

Puheenvuorot eivät sinänsä liittyneet käsittelyssä olevaan lakiin.

Ministeri Mykkänen vastasikin hieman myöhemmin pitämässään vastauspuheenvuorossa Karin ja Heinäluoman esittämään kysymykseen, vaikkakin hän toi esiin, ettei puheenvuorot sinänsä liittyneet käsittelyssä olevaan lakiin.

–  En itse voi allekirjoittaa viidennen kolonnan viittauksia. Meillä on laillinen oikeus kaksoiskansalaisuuteen olemassa, ja ihmiset ovat tietysti tasavertaisia suomalaisia silloin.

Ministeri korosti, että samalla kun hallitus miettii esimerkiksi Rajavartiolaitoksen avainvirkojen kelpoisuuksia, on selvää, että Suomessa on korostunut riski painostuksesta myös kaksoiskansalaisuuteen liittyen ulkovaltojen taholta.

– Tähän meidän on tarpeen löytää keino puuttua myös näiden kyseisten viranhaltijoiden oman turvallisuuden kannalta.

– Toisaalta olen sitä mieltä, että meidän täytyy pyrkiä löytämään keino, joka mahdollisimman vähän loukkaa tasavertaisuutta lain edessä kansalaisuuksiin katsomatta. Tätä työtä nyt kyllä tehdään ja toivottavasti päästään tasapainoiseen ratkaisuun. Vaikka ratkaisu koskee pientä joukkoa, niin se on periaatteellisesti merkittävä ja tarkoin punnittava asia, kuten täällä edustajat Heinäluoma ja Kari ovat myöskin sanoneet.

Heinäluoma ja Kari olivat tyytyväisiä Mykkäsen puheenvuoroon.

– Olin oikein tyytyväinen siitä, että kansanosaa ei voi kategorisesti vain tuomita epäisänmaalliseksi tällaisilla ilmaisuilla. Sitähän tämä ilmaisu käytännössä tarkoitti, Kari vielä totesi.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat