Youtube

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg kyberuhkista: ”Ne ovat koko suomalaisen yhteiskunnan asia”

Jari Soini
Jari Soini
Jari Soini

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg kertoo Demokraatin videohaastattelussa, miten ennakoimattomina hän pitää kyberuhkia.

– Kyberuhkat ovat nyt jo arkipäivää. Verkkohyökkäyksiä tapahtuu valtavia määriä eri organisaatioiden laitteita kohtaan Suomessa koko ajan. Sinänsä ne eivät siis ole yllätys, eikä niiden pitäisi enää olla yllätys kenellekään eikä millekään organisaatiolle, vaan niiden tulisi valmistautua näihin. Olkoot se sitten liikeyritys, valtion organisaatio, tai me puolustusvoimat. Me puolustusvoimat valmistaudumme näihin omalta osaltamme, hän kertoo.

– Välillä kysytään, voisimmeko me tulla tekemään kybertoimia eri puolille Suomea. Ei, puolustusvoimien ei tule sitä tehdä, vaan se on koko suomalaisen yhteiskunnan asia. Suomalaisen yhteiskunnan tulee varautua kyberuhkiin, Lindberg lisää.

Lisäksi puolustusvoimain komentaja vastaa, varautuuko Suomi nyt riittävästi kyberuhkiin.

– Se on mahdotonta etukäteen määritellä, mikä on riittävä taso. Kybertoimijat ovat maailmanlaajuisia, koska kybertoimintaa valtioiden rajat eivät millään lailla rajoita. Mistä tahansa voi yllättäen kohdistua hyökkäys mihin tahansa suomalaiseen järjestelmään, joka on kytkettynä verkkoon. Tässä voi vaan todeta, että panostuksia tulee tehdä. On vaikea sanoa etukäteen sitä, onko se riittävä.

– Kaikkien viranomaisten, jotka vastaavat näistä asioista, ja myös tietysti liikeyritysten johdon tulee miettiä se, miten kriittinen tieto suojataan ja paljonko tulee uhrata siihen rahaa, jotta vakuututaan, että heidän ja meidän omat järjestelmät on suojattu. Vielä kaiken tämänkin jälkeen aina välillä tulee ikäviä yllätyksiä siitä, että on pystytty tunkeutumaan järjestelmiin.

– Erittäin tärkeää on se, että suomalaisessa yhteiskunnassa ei saisi olla sellaisia kriittisiä järjestelmiä, jotka säätelevät meidän perustoimintojamme, ja paljastuisi jälkikäteen, ettei niihin uhrattu riittävästi rahaa, Lindberg selvittää.

Jarmo Lindbergin laaja haastattelu ilmestyy Demokraatin viikkolehdessä torstaina 11. toukokuuta ja verkkoversio jutusta keskiviikkona 10. toukokuuta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat