Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Putin esitteli Venäjän asearsenaalia: ”Kuunnelkaa meitä nyt” – Tutkija: Tilanne on skitsofreeninen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Vladimir Putinin perinteinen vuotuinen puhe oli siirretty Kremlistä Manezhnin näyttelysaliin.

Presidentti Vladimir Putinin vuotuisessa puheessa parlamentille oli kaksi näytöstä. Ensimmäisessä osassa puhuttiin niin lapsiperheiden ja eläkeläisten tarpeista, köyhyydestä kuin digitalisaatiostakin. Loppuosa oli varattu Venäjän sotilasmahdin näyttävään esittelyyn.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila kuvaa asetelmaa Putinille tyypilliseksi ”autoritaariseksi näköalattomuudeksi”.

– Se on ollut tätä tasapainottelua ulkopoliittisesti vahvan suvereenin Venäjän ja modernisointitarpeen tiedostavan Venäjän välillä, Lassila sanoo.

Hänen mukaansa tilanne on suorastaan skitsofreeninen, koska maalla ei ole pohjatonta kassaa. Esimerkiksi koulutuksessa määrärahat ovat tavoitteisiin nähden naurettavan pienet. Kansalliseen turvallisuuteen taas uhrataan valtavasti varoja, muttei puolustusbudjetti silti kovin häävi ole huippumaihin verrattuna.

– Voi vain kuvitella, mitä Yhdysvalloilta löytyy. Jos Venäjä haluaa tällaiseen (asevarustelu)kilpailuun lähteä, niin kyllä se toiseksi jää, Lassila ennustaa.

”Mahdottomia torjua” .

Putinin perinteinen puhe oli siirretty Kremlistä Manezhnin näyttelysaliin, missä presidentti saattoi ryydittää superaseiden esittelyä lukuisilla videoilla. Ne olivat ainakin osin animaatioita, mutta Putin vakuutti, että kyse ei ole bluffista: uudet aseet ovat olemassa ja niitä on testattu.

Putin muun muassa esitteli mannertenvälisen ydinohjuksen Samratin sekä uuden ydinkäyttöisen ja ydinkärjellä varustetun risteilyohjuksen. Molemmat lentävät moninkertaisella äänennopeudella ja voivat iskeä mihin tahansa maapallolla. Animaatioissa ne lensivät Yhdysvaltain suuntaan.

Putin perusteli uusien aseiden kehittämistä sillä, että Yhdysvallat on hylännyt neuvottelutarjoukset ja kehittää jatkuvasti omaa ohjuspuolustusjärjestelmäänsä. Venäjän uusia ohjuksia ei kuitenkaan mikään järjestelmä pysty torjumaan, Putin vakuutti.

– Kukaan ei halunnut puhua kanssamme. Kukaan ei kuunnellut meitä. Kuunnelkaa meitä nyt, Putin julisti ja yleisö osoitti suosiota seisaaltaan.

Oman mainintansa saivat myös laseraseet ja sukellusveneestä laukaistava uudenlainen vedenalainen pitkän kantaman nopea ydinase. Venäjä aikoo Putinin mukaan ylläpitää vahvaa sotilaallista läsnäoloa myös arktisella alueella.

Ukrainaa ei mainittu sanallakaan.

Lassilan mukaan oli hiukan yllättävää, että puheen ulkopoliittinen osuus painottui niin voimakkaasti aseisiin eikä esimerkiksi kansainvälisestä politiikasta juuri puhuttu. Toinen poissaolollaan loistanut teema oli Ukraina, mikä ei tutkijaa hämmästytä.

– Sisäpoliittisesti se on käytetty, ja ulkopoliittisesti se on suuri ongelma. Lassila sanoo.

Putin tyytyi mainitsemaan, että liikenne Kertshinsalmen sillalla Venäjältä Krimille alkaa ensi vuonna.

Ulkoministeriö: Suomessa järjestetään rutiininomainen ja akateeminen Pohjois-Korea-tapaaminen

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut.

Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut, joissa ei kuitenkaan ole kyse korkea-arvoisesta poliittisesta tapaamisesta. Ulkoministeriöstä kerrottiin STT:lle, että tapaamisessa on kyse rutiininomaisesta niin sanotusta 1,5 raiteen akateemisesta tapahtumasta.

Ulkoministeriön mukaan tiedossa ei ole, että tapaamisessa olisi mukana Yhdysvaltojen virkamiehiä.

MTV kertoi aiemmin, että Helsinkiin saapuisi Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja. MTV:n tietojen mukaan vierailu alkaa huomenna ja on kaksipäiväinen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Mediat: Pohjois-Korea-tapaamista suunnitellaan Suomeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA via KNS
NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean edustajien kerrotaan suunnittelevan tapaamista Suomessa. Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle.

Yhdysvaltalaisen, Pohjois-Koreaa seuraavan NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Sivusto viittaa myös eteläkorealaisen TV Chosunin uutiseen, jonka mukaan Pohjois-Korean edustaja Ruotsissa vierailulla olevasta valtuuskunnasta tulisi seuraavaksi Suomeen. Suomessa asiasta kertoi ensin MTV, jonka mukaan Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja saapuu Helsinkiin huomenna.

MTV:n tietojen tiedon mukaan kyse on niin sanotusta vapaamuotoisesta ja epävirallisesta tapaamisesta.

Suomen ulkoministeriö ei ole vahvistanut mediatietoja.

Keskustelua aiheesta

Lumentulo haittaa Lontoon lentoliikennettä – myös Suomen lentoja on peruttu

Kuva: Lehtikuva
Myös Finnairin lentoja Lontooseen on peruttu lumentulon vuoksi.

Lontoossa Heathrow’n lentokentällä on tänään peruttu yli sata lentoa lumentulon takia. Ongelmat vaikuttavat myös ainakin osaan Suomen-lennoista.

Finnairin kello kahden lento Helsinki-Vantaalta Heathrow’lle jouduttiin perumaan. Samaten on peruttu Helsinki-Vantaalle iltayhdeksän aikaan saapuva lento Heathrow’lta.

Finnair tiedottaa matkustajia tilanteesta, jonka lisäksi lisätietoja saa yhtiön nettisivuilta. Peruutusten lisäksi myöhästymiset ja ongelmat jatkoyhteyksissä Heathrow’lta ovat mahdollisia.

Keskustelua aiheesta

Taleban yritti iskeä turvallisuusjätin toimistoon Kabulissa – auto räjähti matkalla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Kabulissa räjähti autopommi keskellä ruuhka-aikaa.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehtiin lauantaina autopommi-isku, jossa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui useita.

Taleban-liike ilmoitti olleensa iskun takana ja väitti, että uhrit olivat ”ulkomaalaisia miehittäjiä”. Viranomaisten mukaan kuolonuhrit olivat siviilejä.

Isku tapahtui aamuruuhkan aikaan. Afganistanin sisäministeriön mukaan itsemurhapommittajan kohteena oli ilmeisesti kansainvälisen G4S-turvallisuusyhtiön konttori. Jostain syystä auto kuitenkin räjähti jo matkalla sinne.

Itsemurhaisku oli neljäs Kabulissa kolmen viime viikon aikana. Väkivaltaisuuksien Afganistanissa odotetaan jälleen kiihtyvän kevään myötä.

(STT-AFP )

Keskustelua aiheesta

Järjestö: yli 150 000 ihmistä on paennut Syyrian Afrinista – hallituksen joukot moukaroivat myös Itä-Ghoutaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Abdulmonam Eassa
Kuvassa Hamourian kaupunki Itä-Ghoutassa, jota hallituksen joukot ovat pommittaneet. Kuva 3.maaliskuuta 2018.

Syyriassa pako pohjoisesta Afrinin kaupungista kiihtyy. Sotaa seuraavan järjestön mukaan kaupungista on keskiviikosta lähtien paennut yli 150 000 ihmistä.

Afrinin aluetta hallitsevat kurdien YPG-joukot. Turkki pitää YPG:tä terroristijärjestönä ja on liki kahden kuukauden ajan hyökännyt voimalla sitä vastaan.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Turkin ilmavoimat pommitti eilen myös Afrinin suurinta sairaalaa. Iskussa kuoli järjestön mukaan 16 siviiliä. Turkki on kiistänyt väitteen.

Itä-Ghoutasta paennut kymmeniätuhansia

Toisaalla Syyriassa hallituksen joukot ovat jatkaneet Itä-Ghoutan moukarointia pääkaupungin Damaskoksen liepeillä. Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan ilmaiskuissa on tänään kuollut ainakin 30 siviiliä.

Ihmiset pakenevat myös Itä-Ghoutasta. Järjestön mukaan torstaista lähtien yli 40 000 siviiliä on paennut alueelta.

Itä-Ghouta on viimeinen merkittävä kapinallisalue Damaskoksen lähellä. Helmikuun puolivälin jälkeen hallituksen joukot ovat vallanneet siitä noin 70 prosenttia. Hyökkäyksessä on järjestön tietojen mukaan kuollut noin 1 400 siviiliä.

(STT-AFP )