Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Putin pääsi lopuksi turvallisuuspolitiikkaan – ”Venäjä vastaa nopeasti ja kovaa”

LEHTIKUVA / AFP Alexander Nemenov

Presidentti Vladimir Putin sanoo Venäjän pyrkivän vuoropuheluun kaikkien kanssa. Jos Venäjää kuitenkin kohdellaan ylimielisesti, maa on valmis vastaamaan nopeasti ja kovasti, Putin varoitti.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan Putin sanoi Venäjän itse määrittelevän sen, mikä on kussakin tapauksessa se raja, jota muiden ei pidä ylittää. Viestiä vahvistaakseen Putin muistutti Venäjän jatkavan asevoimiensa, myös ydinaseiden kehittämistä.

Ennen varoitusta Putin kertoi Valko-Venäjää johtavan Aljaksandr Lukashenkan joutuneen ”murha- ja vallankaappausyrityksen” kohteeksi ja ihmetteli, miksi länsimaat ovat vaienneet tapauksesta.

– Kaikki ovat kuin mitään ei olisi tapahtunut. Mitä olisi tapahtunut, jos vallankaappaus olisi toteutettu? Kuinka moni ihminen olisi kärsinyt, Putin kyseli.

Odotetut avaukset jäivät tulematta, paino kotimaassa

Venäjä ja Valko-Venäjä kertoivat viime viikolla estäneensä vallankaappauksen. Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n kerrottiin pidättäneen kaksi valkovenäläistä epäiltynä osallistumisesta suunnitelmaan.

Putinin mukaan juonessa oli ollut mukana myös amerikkalaispoliitikkoja, mutta hän ei suoraan syyttänyt Yhdysvaltoja vallankaappausyrityksen järjestämisestä.

Lukashenka on menossa vierailulle Moskovaan torstaina. Etukäteen Putinin spekuloitiin jopa ilmoittavan maiden välisen valtioliiton tiivistämisestä tai muista merkittävistä toimista. Nämä jäivät kotimaan asioihin keskittyneessä puheessa kuitenkin kuulematta, samoin kuin Venäjän konkreettiset aikeet Ukrainan suhteen.

Vangittuna olevasta oppositiojohtajasta Aleksei Navalnyista Putin ei odotetusti sanonut mitään. Navalnyin tukijat ovat kutsuneet kansalaisia mielenosoituksiin tänä iltana.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE