Putinin luuta siivosi nipun virkamiehiä

Kuva: afp/odd andersen

Venäjän presidentti Vladimir Putin on irtisanonut useita korkean tason virkamiehiä. Joukossa ovat varasisäministeri ja sisäministeriön tutkivan osaston päällikkö Aleksandr Savenkov, puolustusministeriön lääketieteellisen osaston johtaja Aleksandr Fisun, FSB:n rekisteröinti- ja arkistointivarojen osastonjohtaja Vasili Hristoforov sekä presidentinhallinnon lääketieteellisen osaston johtaja Konstantin Kotenko.

Irtisanomiset liittyvät Venäjän tiedeakatemian ympärillä käytyyn keskusteluun. Putin uhkasi viime viikolla irtisanoa virkamiehet, jotka vuosi sitten annetusta kiellosta huolimatta hakeutuivat akatemian jäseniksi. Kaikki neljä irtisanottua ovat tulleet valituiksi Venäjän tiedeakatemiaan.

Tv-kanava Dozhdin tietojen mukaan akatemiaan on valittu noin kymmenen korkeaa virkamiestä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Puolan senaatti hyväksyi kiistellyn lain – EU-komissio: Oikeuslaitoksen riippumattomuus uhkaa vaarantua

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Kiisteltyä lakia vastaan osoitettiin eilen mieltä.

Puolan senaatti on hyväksynyt kiistellyn lain korkeimman oikeuden uudistamisesta. Laki antaa oikeusministerille oikeuden valita tuomareita korkeimpaan oikeuteen.

Laki ja oikeus -puolueen hallitsema senaatti hyväksyi lain lauantaiyönä kello kahden aikaan äänin 55–23. Puolueen ajamasta uudistuksesta väiteltiin senaatissa 15 tuntia ennen äänestämistä.

Puolan parlamentin alahuone hyväksyi lain puolestaan torstaina. Senaatin hyväksynnän myötä laki tarvitsee enää vain presidentti Andrzej Dudan allekirjoituksen.

Kymmenettuhannet ihmiset ovat osoittaneet Puolassa mieltä.

Euroopan unionin komissio uhkasi Puolaa aiemmin seurauksilla, koska sen mukaan Puolan oikeuslaitoksen riippumattomuus uhkaa vaarantua lakimuutoksen myötä. Esillä on ollut artikla 7:n käynnistäminen, mikä voisi viedä maalta äänioikeuden EU-kokouksissa.

Kymmenettuhannet ihmiset ovat osoittaneet Puolassa mieltään uudistuksia vastaan tällä viikolla. Senaatin äänestyksen jälkeen protestoijia kerääntyi parlamentin eteen huutaen muun muassa iskusanoja ”Häpeä!”, ”Petturit!” ja ”Demokratia!”.

Laki ja oikeus -puolue käynnisti uudistukset voitettuaan parlamenttivaalit vuonna 2015 ja puuttui ensin perustuslakituomioistuimen toimintaan.

Viime viikolla Puolan senaatissa hyväksyttiin kaksi esitystä, joista yksi sallii parlamentin valita jäsenet neuvostoon, joka valvoo tuomioistuimien itsenäisyyttä. Toinen antaa oikeusministerille oikeuden nimetä tuomareita puolalaisiin oikeusistuimiin.

Puolue on perustellut muutoksia oikeusjärjestelmän tehokkuuden lisäämisellä ja korruption vastaisella taistelulla.

CIA lopettaa Syyrian kapinallisten tukemisen – Yhdysvaltain armeijan edustaja: Päätöstä ei tehty Venäjän takia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Raqqasta nousi voimakasta savua 17. heinäkuuta.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA lopettaa Syyrian presidentti Bashar al-Assadia vastaan taistelevien kapinallisten tukemisen.

Asian vahvisti perjantaina Yhdysvaltain armeijan erikoistoiminnan johtaja, kenraali Tony Thomas. Hän kuitenkin kiisti, että päätös ohjelman lopettamisesta olisi tehty Venäjän takia.

Aiemmin on uutisoitu, että päätös asiasta olisi tehty Venäjän ja Yhdysvaltain välisten suhteiden parantamiseksi. Thomasin mukaan kyseessä oli vaikea päätös, mutta sitä ei hänen mukaansa ”todellakaan tehty lahjuksena Venäjälle”.
CIA on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.

Ohjelman Syyrian kapinallisten tukemiseksi hyväksyi edellinen presidentti Barack Obama vuonna 2013. Tuhansia Syyrian hallitusta vastustavia kapinallisia koulutettiin ja aseistettiin ohjelman puitteissa.

Moneen ehtinyt tiedottaja Sean Spicer erosi valkoisesta talosta – Trump: ”Upea ihminen”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuvailee Valkoisen talon tiedottajan tehtävästä irtisanoutunutta Sean Spiceria (kuvassa) upeaksi ihmiseksi, jota ”valheellinen media” kohteli kaltoin.

Twitterissä asiaa kommentoineen Trumpin mukaan Spicerilla on myös edessään kirkas tulevaisuus.

Spicer ilmoitti erostaan perjantaina. New York Timesin mukaan syy irtisanoutumiselle oli, että Trump nimitti Valkoisen talon viestintäjohtajaksi Anthony Scaramuccin.

Mediatietojen mukaan presidentti Trump pyysi Spiceria jäämään tehtäväänsä, mutta Spicer kertoi tälle, että hänestä Scaramuccin nimitys on suuri virhe.

Scaramucci on newyorkilainen miljonääriliikemies ja entinen sijoituspankkiiri. Hän keräsi varoja Trumpin vaalikampanjalle.

Jokin aika Scaramuccin nimityksen julkistamisen jälkeen Spicer kertoi Twitterissä, että hänelle on ollut kunnia ja etuoikeus palvella presidenttiä ja ”tätä ihmeellistä maata”. Hän sanoi jatkavansa tehtävässään vielä elokuun ajan.

Spicer ehti olla virassaan vain puoli vuotta. Hänen tilalleen uudeksi tiedottajaksi nimitettiin apulaistiedottaja Sarah Huckabee Sanders. Spicer ei ollut esiintynyt kameroiden edessä Valkoisen talon lehdistötilaisuuksissa kuukauteen, ja Sanders esiintyi hänen tilallaan.

Viestintäjohtajan korkea-arvoinen virka on ollut vailla haltijaa sen jälkeen, kun edellinen johtaja Michael Dubke erosi toukokuussa. Spicer hoiti viestintäjohtajan tehtäviä oman virkansa ohella.

Spicerin letkautukset jäänevät elämään poliittiseen historiaan.

Spicerin esiintymiset ja letkautukset jäänevät elämään poliittiseen historiaan vielä pitkäksi aikaa. Muun muassa The Wall Street Journal kuvailee Spicerin lehdistötilaisuuksia “televisioksi, jota oli pakko seurata”.

Spicer muistetaan muun muassa kommenteista, jotka liittyivät Trumpin virkaanastujaispäivän yleisöön. Heti ensimmäisenä työpäivänään Spicer syytti mediaa virkaanastujaisiin saapuneen yleisömäärän aliarvioinnista.

Spicer sätti mediaa häpeälliseksi, vaikka ilmakuvat entisen presidentin Barack Obaman virkaanastujaisyleisöstä osoittivat, että väkeä oli paljon enemmän kuin Trumpin vastaavassa tilaisuudessa. Spicer aloitti jo tuolloin tavan, ettei hän välttämättä ottanut vastaan kysymyksiä toimittajilta.

Huhtikuussa Spicer pyysi anteeksi, kun hän vertasi virheellisesti Syyrian presidentti Bashar al-Assadin ja Adolf Hitlerin tekoja. Spicer sanoi tuolloin, ettei edes Hitler vajonnut niin alas, että olisi käyttänyt kemiallisia aseita. Spicer myönsi myöhemmin virheensä ja pyysi julkisesti anteeksi haparointiaan.

Hän vertasi virheellisesti Syyrian presidentti Bashar al-Assadin ja Adolf Hitlerin tekoja.

Spicer on sekoillut myös nimissä. Kanadan pääministeriä Justin Trudeauta hän on kutsunut Joeksi ja Australian pääministeriä Malcolm Turnbullia pääministeri Trumbleksi.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n entisen johtajan James Comeyn saatua potkut media yritti kaikin tavoin saada vastauksia esiin nousseisiin kysymyksiin. Spicer kuitenkin pidättäytyi normaalista tiedotustilaisuudesta ja pitikin sellaisen vain kouralliselle toimittajia.

The Washington Postin mukaan tiedotustilaisuus pidettiin kameroilta salassa Valkoisen talon pihamaalla puitten siimeksessä.

Spicerin kieli toimittajia kohtaan nostatti kulmia useampaan otteeseen. Muun muassa April Ryan, Urban Radio Networksin konkaritoimittaja sai tuta tämän. Spicer syytti Ryania tietyn agendan ylläpitämisestä ja että toimittajan tulisi pitäytyä faktoissa. Lopuksi Spicer sanoi toimittajalle, että ”lopeta heiluttamasta päätäsi”.

Huomionarvoista on, että moneen ehtineen Spicerin pesti tiedottajana oli yksi Valkoisen talon historian lyhyimmistä.

Israel estää alle 50-vuotiaiden miesten pääsyn Jerusalemin pyhälle rukouspaikalle

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Israelin poliisi on ilmoittanut estävänsä alle 50-vuotiailta miehiltä pääsyn muslimien perjantain rukoushetkeen Jerusalemin vanhankaupungin pyhälle rukouspaikalle.

Turvatoimia on kiristetty, kun pyhällä Temppelivuorella tapahtui viikko sitten aseellinen yhteenotto. Yhteenotossa kuoli kolme asemiestä ja kaksi israelilaista poliisia.

Tapahtuman jälkeen Temppelivuoren sisäänpääsylle on asennettu metallinpaljastimia. Turvajärjestelyt ovat suututtaneet palestiinalaiset, jotka katsovat, että Israel pyrkii lisäämään valtaansa pyhällä paikalla.

AVAINSANAT

Liennytystä Persianlahdella? – Qatar muutti terrorismin vastaisia lakejaan

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Qatarin pääkaupunki Doha.

Qatar on kertonut muuttaneensa terrorismin vastaisia lakejaan. Maan eilen julkistamissa kahdessa listassa on määritelty muun muassa terroristin, terroristijärjestön ja terrorismin rahoittamisen käsitteet.

Uusittu terrorismin vastainen laki syntyi sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja Qatar solmivat runsas viikko sitten sopimuksen, jolla yritetään torjua terrorismin rahoitusta.

Saudi-Arabia, Arabiemiraatit, Egypti ja Bahrain katkaisivat kesäkuun alussa yllättäen diplomaattisuhteensa ja kaupankäynnin Qatariin ja syyttivät sitä muun muassa ääriryhmien tukemisesta.

Qataria on muun muassa vaadittu lopettamaan tukensa Muslimiveljeskunnalle, sulkemaan al-Jazeera-mediayhtiö ja supistamaan yhteyksiään Iraniin. Lisäksi uutispalvelu Al-Jazeera on joutnut laajojen kyberhyökkäyksien kohteeksi.

Kiistassa kyse on Persianlahden valtakamppailusta ja Qatarin suhteista Iraniin. Iran on Saudi-Arabian arkkivihollisia.