Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

”Putinin on jo täytynyt tajuta, ettei hän voi saada Ukrainaa”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Yhdysvaltalainen kenraali (evp) H.R. McMaster lukeutuu heihin, joiden mukaan lännen olisi pitänyt antaa Ukrainalle niin hävittäjiä kuin pitkän kantaman täsmäaseita jo ennen Venäjän laajamittaista hyökkäystä maahan. Se olisi ennaltaehkäissyt suurempia huolenaiheita myöhemmin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Jos Ukrainalla olisi ollut silloin ne aseelliset kyvyt, joita sillä on nyt, emme puhuisi ydinsodan vaarasta, McMaster sanoi Helsinki Security Forum -tapahtumassa Helsingissä.

Venäjällä on vihjailtu sodan kuluessa mahdollisuudesta käyttää tarvittaessa taktista ydinasetta. McMaster ei usko presidentti Vladimir Putinin päätyvän tällaiseen ratkaisuun, koska vastatoimet uhkaisivat tuhota Venäjän kaikki sotilaalliset kyvyt maan rajojen ulkopuolella.

-  Luulen, että (Venäjän) Mustanmeren laivasto voisi olla mennyttä puolessa tunnissa, McMaster kuvaili.

Pitäisikö tuoreen Nato-jäsenen Suomen sitten harkita ydinaseiden sijoittamista alueelleen pelotteensa lisäämiseksi?

-  Kaikkea pitää tietysti aina harkita, mutta paljon pelotetta saadaan aikaiseksi jo tavanomaisilla pitkän kantaman aseilla (jollaisia Suomi on hankkinut), McMaster muotoili

Ydinaseiden käytön sijaan Putin on McMasterin mukaan osoittanut haluavansa laajentaa sodankäyntiään kaikkialle, missä hän voi selvitä siitä ilman pahempia seurauksia. Näitä ovat muun muassa ruoan ja energian käyttö aseena sekä valtaapitävien vastustavien liikkeiden tukeminen eri länsimaissa.

Ukrainan sodan osalta McMaster arvioi Venäjän asevoimien katkeamispisteen sodan jatkamiselle tulevan koko ajan lähemmäksi.

-  Sodan tässä vaiheessa Putinin on jo täytynyt tajuta, ettei hän voi saada Ukrainaa, McMaster sanoo.

Hänen mukaansa Venäjän presidentti näyttää haluavan Ukrainan infrastruktuuria tuhoamalla varmistaa, etteivät myöskään ukrainalaiset saisi Ukrainaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE