Talous

Puuskahdus uusimmasta Finnair-kohusta: ”Kyllä rehellisesti sanottuna olin raivoissani”

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Suomen lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY ry:n puheenjohtaja Juha Kuurne pitää Finnairin toimitusjohtajalle Pekka Vauramolle maksettavaa lisäeläkettä käsittämättömänä. Finnairin hallitus on päättänyt kerryttää Vauramolle lisäeläkettä 20 prosenttia tämän kiinteästä vuosipalkasta eli noin 130 000 euroa vuodessa.

– Yhden henkilön lisäeläketurvasta koituva, vuosittainen 130 000 euron lisäeläkemaksu on ymmärrettävästi herättänyt katkeruutta. Finnairin matkustamohenkilökunnan työehtoja ja palkkausta on heikennetty säästökierros toisensa jälkeen. Viimeiset suuret säästöt tehtiin vuonna 2014, jolloin Finnair uhkasi siirtää lähes koko kaukoliikenteensä aasialaiselle halpatyövoimalle sekä ulkoistaan suuren osan Euroopan runkoreiteistään, ellei matkustamohenkilökunnan palkkakustannuksia leikattaisi 20 prosentilla.

Kuurne kertoo, että säästösopimuksen mukanaan tuomat heikennykset, uusille työntekijöille sovitut alemmat palkkaluokat sekä merkittävästi alentuneet työtunnit ovat aiheuttaneet sen, että työstä maksettava palkka ei enää riitä kaikkien kohdalla elämiseen ilman yhteiskunnalta saatavia, verovaroin maksettavia tukia.

– Jäseniltämme saatujen tietojen mukaan vuosiansiot ovat laskeneet 5 – 17 prosenttia. Finnair on kuitenkin samaan aikaan tehnyt viimeiset kaksi ja puoli vuotta voitollista tulosta ja tahkonnut mm. kolme ennätyskvartaalia.

Kuurnen mukaan kyse onkin nyt siitä, miten henkilökuntaa aiotaan nyt palkita hyvästä tuloksesta ja parantuneesta asiakastyytyväisyydestä.

– Kannustinpalkkioistakin kun on luovuttu osana säästöjä, eikä uusista palkitsemismalleista ole ollut minkäänlaista puhetta.

Mittavien säästöohjelmien läpikäymässä yhtiössä toimitusjohtajalle yllättäen myönnetty lisäeläke on herättänyt keskustelua eri ammattiryhmissä, Kuurne kertoo.

– Köyhempi voisi luulla, että yli 600.000 euron vuosituloista kertyy jo nykyisellään ”ihan kivasti” eläkettä ilman erillistä lisäeläkettäkin. Hieman eri eläkekertymistä puhutaan esimerkiksi nyt taloon tulevien, uusissa palkkaluokissa aloittavien lentoemäntien ja stuerttien kohdalla, Kuurne jatkaa.

– Kyllä rehellisesti sanottuna olin raivoissani, kun kuulin eilen toimitusjohtajalle kustannettavasta lisäeläkkeestä. Ahneudella ei tunnu olevan rajoja, eikä tilannetajusta ole taas tietoakaan. Kai siellä joku ajattelee, että sätkättävät asiasta aikansa, mutta lopulta asia unohtuu.

Kuurne kertoo SLSY:n hallituksen käsittelevän tilannetta elokuun kokouksessaan ja katsoo tämän jälkeen miten asiassa edetään. Kuurneen mukaan yhteydenottoja on jo ehtinyt tulla asian tiimoilta myös muiden finnairilaisten ammattijärjestöjen suunnalta.

– Vähän on ollut muillakin tarvetta keskustella asiasta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat