Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

Pyöräilijän ampuneelle metsästäjälle ehdollista vankeutta

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Lapin käräjäoikeus tuomitsi maanantaina ehdolliseen vankeuteen metsästäjän, joka ampui maastopyöräilijän viime vuoden lokakuussa Urho Kekkosen kansallispuistossa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Käräjäoikeus katsoi kuusikymppisen miehen syyllistyneen törkeään kuolemantuottamukseen ja metsästysrikokseen ja tuomitsi hänet vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen. Syyttäjä oli vaatinut metsästäjälle vähintään kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Mies oli metsästämässä metsoa puiston Kemihaaran erämaa-alueella, kun hän ampui lintukiväärillä kuolettavasti kolmikymppistä maastopyöräilijää. Metsästäjän mukaan kyse oli vahingonlaukauksesta. Mies kertoi nähneensä puuston läpi mustaa ja vihreää, mikä sopi metson väritykseen. Hän ei kuitenkaan ollut tunnistanut kohdetta varmuudella metsoksi.

Miehen mukaan laukaus lähti vahingossa siinä vaiheessa, kun hän oli päättänyt olla ampumatta ja oli alkanut laittaa varmistinta takaisin päälle. Mies myönsi toimineensa huolimattomasti, mutta kiisti toimineensa tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta.

Tavanomaista vakavampaa huolimattomuutta

Käräjäoikeus katsoi, että syytetyn kertomus tapahtuneesta oli mahdollinen eikä sitä voitu osoittaa vääräksi esitetyllä todistelulla. Oikeus huomioi, että metsästettäessä kiväärillä metsästäjälle asetettu huolellisuusvelvoite on merkittävä ja hänen tulee olla erityisen varovainen.

Lisäksi asiassa selvisi, että miehen ase oli vuosien varrella lauennut vahingossa kaksi kertaa aiemminkin.

–  (Syytetty) on tiennyt aseensa olevan erittäin herkkä varsinkin herkistintä käytettäessä. Käräjäoikeus katsoo, että (syytetty) on rikkonut hänellä ollutta huolellisuusvelvoitetta. (Syytetyn) riskinotto on ollut sellaista, että huolimattomuutta ei voida pitää tavanomaisena, oikeus sanoi tuomiossaan.

Ehdollisen vankeuden lisäksi mies määrättiin maksamaan uhrin läheisille erilaisia korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja yli 42  000 euroa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE