Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Pyöreä pöytä koolla EU-kaudesta: kaikki eduskuntapuolueet ovat mukana valmisteluissa

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne saapui keskiviikkoaamuna Kesärantaan keskustelemaan Suomen EU-puheenjohtajakaudesta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) keskustelee tänään eduskuntaryhmien kanssa Suomen tulevasta EU-puheenjohtajakaudesta. Sipilä tapaa eduskuntaryhmien edustajia aamulla pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Suomen EU-puheenjohtajakausi osuu ensi vuoden loppupuoliskolle. Kaikki eduskuntapuolueet ovat mukana kauden valmistelussa, sillä ohjelmasta päättää lopullisesti vasta seuraava hallitus.

EU-ministerivaliokunta linjasi helmikuussa, että puheenjohtajuuskauden ohjelman valmistelu aloitetaan nyt keväällä. Suomi tekee myös aktiivista yhteistyötä edeltävän ja seuraavan puheenjohtajamaan eli Romanian ja Kroatian kanssa.

EU-ministerivaliokunta päätti jo aiemmin, että kauden aikana Suomessa järjestettävät ministeri- ja virkamieskokoukset keskitetään yhteen paikkaan Helsingissä. Keskittämistä perustellaan tehokkuudella ja kustannussäästöillä.

Puheenjohtajakausi on Suomen kolmas. Edelliset puheenjohtajuusvuorot osuivat loppuvuosiin 1999 ja 2006.

Tusk vierailee tänään Suomessa ja tapaa Sipilän.

Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vierailee tänään Helsingissä. Tusk tapaa Sipilän, ja kaksikon on tarkoitus keskustella ajankohtaisista EU-asioista. Esille noussevat niin EU:n sisämarkkinoiden kehittäminen kuin Britannian EU-erokin.

Lisää aiheesta

Helsingin-vierailu on osa EU:n huippukokouksia johtavan Tuskin kierrosta jäsenmaiden pääkaupungeissa. 27 EU-maan odotetaan päättävän ensi viikon huippukokouksessa ensimmäisiä linjauksia uudesta suhteesta Britanniaan.

Lähtökohtana on, että Britannia ja EU lähtevät tavoittelemaan mahdollisimman laajaa vapaakauppasopimusta. Tusk sanoi viime viikolla, että vapaakauppasopimus on ainoa vaihtoehto, koska Britannia ei aio jäädä EU:n kanssa tulliliittoon, sen sisämarkkinoille tai noudattaa EU-tuomioistuimen linjauksia. Maa haluaa myös eroon vapaasta liikkuvuudesta.

Britannia jättää EU:n ensi vuoden maaliskuussa, mitä seuraa vajaan kahden vuoden siirtymäaika.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE