Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Pyrin siihen, että tämän valheellisen keskustelun taustat avataan” – Pääministeri Rinne oikoi virheellisiä eläkeväitteitä

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kommentoi SDP:n puoluevaltuuston puheessaan taannoista eläkealoitettaan ja muistutti työmarkkinajärjestöjä marssijärjestyksestä.

Simo Alastalo

– Tätä saa kutsua jyrähdykseksi tai miksi vain, mutta muistutan, että viime kädessä hallitus ja eduskunta sitten vastaavat tästäkin asiasta, Rinne totesi puheessaan.

Toimittajille pääministeri avasi tarkoittaneensa Suomen lainsäädäntöjärjestystä.

– Hallitus vastaa valmistelusta ja eduskunta päättää lainsäädännöstä. Tästä on kysymys.

Siihen, ryhtyykö hallitus lainsäädännöllisiin toimiin, jos työmarkkinaosapuolet eivät pääse sopuun Rinteen ehdottamasta vuoden 2005 eläkeuudistuksen korjaamisesta, Rinne vastasi näin.

– En ota kantaa tällä hetkellä siihen. Toivon, että löytyy neuvoteltu ratkaisu tähän, koska asia on tärkeä pieniä eläkkeitä saavien ihmisten näkökulmasta. Täytyy huolehtia siitä, että saadaan nyt päätettyjen hallituksen toimenpiteiden lisäksi tämän vaalikauden aikana jotakin edistystä pienten eläkkeiden tulevaisuuteen.

Rinne esitti viikko sitten eduskunnan kyselytunnilla, että hoitovapaista voisi kertyä eläkettä myös takautuvasti ajalta ennen vuonna 2005 tehtyä eläkeuudistusta. Rinteen mukaan rahoitus voitaisiin ottaa eläkerahastoilta. Uudistus maksaisi Rinteen arvion mukaan noin 200-300 miljoonaa euroa vuodessa.

”Tämä on tosiasia. Ei se, että hallitus ei tee mitään pienille eläkkeille.”

Hallitus tulee Rinteen mukaan esittämään kolmikantaisia neuvotteluja työmarkkinaosapuolille pienten eläkkeiden korjaamiseksi.

– Se lähtee varmaan liikkeelle sillä, että pyydetään ensin ministeri Pekosen toimesta laskelmat eläketurvakeskuksesta ja kansaneläkelaitokselta, jotta meillä on pohja miltä lähteä liikkeelle.

Pääministeri kommentoi myös puheessaan ollutta viitausta virheellisen tiedon levittämisestä.

– Valitettavasti tilanne on se, että tämmöinen epätosien lausuminen sekä sosiaalisessa mediassa että katutilaisuuksissa on lisääntynyt. Tulee paljon ihmisiä vastaan, jotka väittävät ilmeisesti uskoen asiaan, että hallitus ei ole esimerkiksi eläkeasioissa etenemässä pienten eläkkeiden korjaamiseen. Siellä on selkeästi taustalla joku järjestelmällinen toiminta, jossa vääristellään asioita tavalla, joka ei pidä paikkaansa.

Rinteen mukaan hallitus tulee korjaamaan pienten eläkkeiden tasoa. Takuueläkkeet nousevat 1.1. 2020 50 euroa nettona ja kansaneläkkeet 34 euroa.

– Tämä on tosiasia. Ei se, että hallitus ei tee mitään pienille eläkkeille.

– Pyrin siihen, että tämän valheellisen keskustelun taustat avataan ja yritetään löytää lähteet, josta syystä valheellista keskustelua sosiaalisessa mediassa ja toritilaisuuksissa käydään, Rinne sanoi toimittajille Porissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE